Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μισθοί δημοσίου: Τα πλάνα και η πρόταση της Κυβέρνηση

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 04.04.2019

Μισθοί δημοσίου: Τα πλάνα και η πρόταση της Κυβέρνηση

Thumbnail
Συγκεκριμένη πρόταση ετοιμάζεται να θέσει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες για περικοπές στους μισθούς και πάγωμα των αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως ανέφερε και στην ομιλία του στο 56ο ετήσιο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση θα εφεσιβάλει την απόφαση, θα ζητηθεί αναστολή του διατάγματος και στη συνέχεια θα σεβαστεί τις όποιες τελικές αποφάσεις. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος, κάτι που θα μελετήσει στην σύσκεψη που θα έχει μέσα στην εβδομάδα με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με έγκυρη Κυβερνητική πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Παρασκευή (5/4) προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόθεσή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να αντικαταστήσει τον νόμο που το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι να ανατρέψει στο μέλλον πιθανές παρόμοιες περιπτώσεις.

Στο μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη με τον Γενικό Ελεγκτή, Κώστα Κληρίδη, και την Γενική Λογίστρια του Κράτους, Ρέα Γεωργίου, προκειμένου να τεθούν όλα τα μέτρα επί τάπητος, τόσο δικαστικά όσο και νομοθετικά.

Τα σενάρια και η επόμενη μέρα

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην Offsite, πως το κόστος που θα επιβαρυνθεί το κράτος σε περίπτωση που κληθεί να επιστρέψει τις αποκοπές από το 2012 σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανέρχεται με σχετική επιφύλαξη στα 2,3 δισεκατομμύρια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέο μνημόνιο. 

Πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν στην Offsite πως όλα θα εξαρτηθούν από την έφεση και την απόφαση του Ανωτάτου. Την ίδια ώρα μας επισήμαναν πως εάν δεν υπάρχει «θεραπεία» νομική, τότε η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να συμφωνήσει με την ΠΑΣΥΔΙ και τις υπόλοιπες συντεχνίες, ούτως ώστε να μην εισέλθει η οικονομία σε νέες περιπέτειες. Εξάλλου, όπως μας αναφέρει η ίδια πηγή, η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει την σταδιακή αποκατάσταση των μισθών μέχρι το 2022.

Ο Πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, που ήταν και ο δικηγόρος ορισμένων από τους 101 που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη για τις αποκοπές των μισθών του δημοσίου, διευκρίνισε στην Offsite, πως αν απορριφθεί η έφεση της Δημοκρατίας, τότε το κράτος θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά για εκείνους που προσέφυγαν.

Πρόσθεσε επίσης πως, σε περίπτωση που ο νόμος κηρυχτεί από το Ανώτατο ως αντισυνταγματικός, τότε και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, και ο μοναδικός τρόπος για να μην δικαιούνται αναδρομική πληρωμή είναι να τροποποιηθεί το σύνταγμα για λόγους δημόσιου συμφέροντος.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, ένα από τα εργαλεία που αναμένεται να χρησιμοποιήσει η Νομική Υπηρεσία είναι και το γεγονός πως αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν συμβεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, στην Πορτογαλία, έγιναν περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και υπάρχει δεδικασμένο που αποκλείει τέτοιο είδους διαδικασίες. Ωστόσο, το Σύνταγμα της κάθε χώρας είναι διαφορετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αναμφίβολα, ο κίνδυνος ενός νέου μνημονίου πρέπει να αποφευχθεί και να μην χρειαστεί ο κύπριος φορολογούμενος, ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος να ζήσει τις ίδιες οικονομικές και συνάμα κοινωνικές αναταραχές που έζησε το 2013.  

Home