Μητσοτάκης: Η Ε.Ε. δεν θα αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο

Μητσοτάκης: Η Ε.Ε. δεν θα αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο

Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους είπε ότι η συνάντηση κράτησε περισσότερο από το καθορισμένο.

«Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δεν υπάρχει περίπτωση η Ε.Ε να αφήσει απροστάτευτη την Κυπριακή Δημοκρατία όταν καταπατώνται κυριαρχικά της δικαίωματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τα όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος στις κοινές τους δηλώσεις πριν ξεκινήσει η συνάντηση.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι να αλλάξει το «αφήγημα» της χώρας μας. «Είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση, μετέχουμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και θα είμαστε παρόντες σε όλη αυτή την αναπτυξιακή βεντάλια που ανοίγεται στις Βρυξέλλες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του Open TV Σπύρο Μουρελάτο υπάρχει θέμα με το πρωτογενές πλεόνασμα και μολονότι είναι ένας στόχος ο οποίος θα πραγματωθεί, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου το 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φροντίζει να το θέτει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του. Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπάρχει «απόλυτη κατανόηση» για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση.

«Όταν όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε μία αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ενώ η ανάπτυξη είναι πρώτη προτεραιότητα στην Ευρώπη και σε αυτό υπάρχει συναντήληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία». Ακόμη ο πρωθυπουργός έκανε μία πρόταση στον Γάλλο πρόεδρο που αφορά το έτος ορόσημο, για την Ελλάδα, 2021. Συγκεκριμένα πρότεινε στη γαλλική πλευρά να υπάρξει μία έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο μουσείο της Ακρόπολης - πρόκειται γι αυτά που βρίσκονται στο Λούβρο - και αντίστοιχα να κάνει η ελληνική πλευρά μία εκδήλωση στο Μουσείο του Λούβρου με ελληνικά χάλκινα αντικείμενα. 

Αναφορικά με το θέμα του ιρανικού τάνκερ ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο France 24 σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχθηκε αίτημα ελιμενισμού και το συγκεκριμένο πλοίο δεν κατευθύνεται στα ελληνικά λιμάνια.  

Home