Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μητσοτάκης: Προκλητική η στάση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Offsite Team
- 07.10.2019

Μητσοτάκης: Προκλητική η στάση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Thumbnail
Τι αναφέρει σε συνέντευξή του ο Μητσοτάκης σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Μέσης Ανατολής

«Οι Έλληνες ξεπεράσαμε και την οικονομική κρίση και τον λαϊκισμό, τώρα προχωράμε ενωμένοι και αισιόδοξοι» επισημαίνει ο πρωθυπουργός στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, ενόψει της τριμερούς Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου την Τρίτη στο Κάιρο.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

«Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση» τονίζει μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της επίσκεψής του αύριο Τρίτη στο Κάιρο για την 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου.

Στη συνέντευξή του σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται εκτενώς στα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας και επισημαίνει ότι οι «τουρκικές προκλήσεις όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει».

Χαρακτηριστικά είπε «Παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και εμποδίζουν τις προσπάθειες για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες δυναμιτίζουν το θετικό κλίμα που είναι αναγκαίο ώστε να υπάρξει μια νηφάλια και εποικοδομητική σχέση μεταξύ των δύο κρατών. Ακριβώς ο τερματισμός των προκλήσεων που οδηγούν σε εντάσεις θα συμβάλει στην «επανεκκίνηση» των διμερών μας σχέσεων προς όφελος των δύο λαών, προωθώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Τουρκικές προκλήσεις όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει. Η πρόσφατη συνάντησή μου με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ήταν ανοικτή και ειλικρινής, με στόχο τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας και τη βελτίωση του κλίματος. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να επιδείξει αντίστοιχη ειλικρινή δέσμευση και να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Μιλώντας για την Τριμερή Συνάντηση Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, αύριο στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για έναν «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος στη σημαντικότατη αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας μέσω Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα εντείνει την επιτήρηση στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά της ζητώντας και από την Τουρκία να εντείνει τις δικές της προσπάθειες και να αυξήσει την επιτήρηση της ακτογραμμής της. Ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση στις εισόδους κατά 241% σε σχέση με πέρυσι ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα.

«Η ραγδαία αυτή αύξηση έχει οδηγήσει τις δομές φιλοξενίας και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για το μεταναστευτικό σε οριακή κατάσταση. Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ασύλου προβαίνοντας και σε ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να το λαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, και όσοι δεν το δικαιούνται να μπαίνουν άμεσα σε διαδικασία επιστροφής. Αλλιώς, οι καθυστερήσεις αποβαίνουν, δυστυχώς, σε βάρος όσων δικαιούνται διεθνή προστασία. Παράλληλα ζητούμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να δίνει τη δέουσα βαρύτητα και στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στον ξεριζωμό» υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός.

reader.gr

Home