Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Μνημονεύουν» τον Συνεργατισμό ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής 

Του Στέλιου Στυλιανού -
04.04.2019 - 06:30

«Μνημονεύουν» τον Συνεργατισμό ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής 

Thumbnail
Τα κόμματα ακονίζουν μαχαίρια με φόντο και τις Ευρωεκλογές 

Ενώπιον της Ολομέλειας τίθεται σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για συζήτηση το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. 

Η Συνεδρίαση του σώματος δεν αναμένεται να φέρει κάτι καινούργιο καθώς φαίνεται ότι τα κόμματα θα κινηθούν στα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα, θέλοντας το καθένα για δικούς του λόγους να κρύψει κάποια από τα στοιχεία του πορίσματος.

Μάλιστα στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται ότι τα κόμματα θα προσπαθήσουν να δώσουν το καθένα την δικη του θέση, με στόχο να αποδείξουν την  ορθότητα των διαχρονικών τους θέσεων. Αν και η συζήτηση του πορίσματος τα καίει εν πολλοίς, φαίνεται ότι και τα ίδια ήθελαν την συζήτηση του με σκοπό την απόδοση ευθυνών.

Όπως πληροφορείται η Offsite μάλιστα από την μια ο Δημοκρατικός Συναγερμός φαίνεται ότι θα σταθεί στο γεγονός ότι ο μοναδικός υπαίτιος για την τελική κατάληξη του Συνεργατισμού δεν είναι η Κυβέρνηση, στέκοντας κυρίως στα σημεία του πορίσματος στα οποία αποδίδουν ευθύνες στην διαχρονική διαχείριση του  αλλά και στο σήμειο που αναφέρεται στην ευθύνη των κομμάτων.

Από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να σταθούν στις ευθύνες της Κυβέρνησης η οποία ουσιαστικά ανέλαβε την διαχείριση του Συνεργατισμού από το 2013 και μετά. Μάλιστα αναμένεται να επισημάνουν και το γεγονός ότι πριν το 2013 δεν μπορεί να γίνει σαφής εκτίμηση για τις όποιες πολιτικές ευθύνες καθώς όπως υποστήριξαν κομματικές πηγές στην Offsite υπήρχαν Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα τα οποία είχαν άψογη διαχείριση, ενώ υπήρχαν και αυτά στα οποία γίνονταν καταχρήσεις.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα τόνισαν ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών αλλά και την Κυβέρνηση  να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν, κάτι όπως υποστηρίζουν που συνεπάγεται είτε παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη είτε παύση του από τον ΠτΔ.

Παράλληλα τα μικρότερα κόμματα δεν αποκλείεται να ρίξουν τις ευθύνες στα μεγαλύτερα για την διαχρονική τους εμπλοκή στο Συνεργατισμό, κάτι άλλωστε που διαφάνηκε και στην πρόσφατη πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό, στην οποία υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κομμάτων τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή στην πορεία που οδήγησε στην κατάρρευση του.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι πολιτικοί κύκλοι επισήμαναν στην ιστοσελίδα μας ότι η όποια συζήτηση δεν αναμένεται να οδηγήσει κάπου, αφού ουσιαστικά θα αποτελέσει την τελευταία πράξη του κλεισίματος του συνεργατισμού μετά από 110 χρόνια πορείας. 

 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home