Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Πορτογαλία

Offsite Team -
15.10.2021

Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Πορτογαλία

Στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας

Με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης για το σχεδιασμό έξυπνων ενεργειακών λύσεων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, Κύπρος και Πορτογαλία υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος και ο Πορτογάλος Υπουργός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ανώτερης Εκπαίδευσης της Manuel Heitor, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Κόκκινος είπε πως η σημερινή διάσκεψη είναι ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση του διαλόγου υψηλού επιπέδου που απαιτείται για τη συγκέντρωση και τη συλλογική διαμόρφωση και υλοποίηση απτών ενεργειών προς ένα κοινό και βιώσιμο μέλλον, όχι μόνο σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό και παγκόσμιο πλαίσιο.  

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι η αλλαγή και η μεταμόρφωση είναι δυνατές, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση και συνεργασία ώστε να πραγματοποιηθεί», ανέφερε.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Κύπρος και η Πορτογαλία, πρόσθεσε, «μοιράζονται μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και είχαν πάντα εξαιρετικές σχέσεις, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο λαών».  «Αυτή είναι μια σχέση που εκτιμούμε πάρα πολύ και την οποία από κοινού φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω, συνεργαζόμενη στενά σε μια σειρά τομέων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η επικείμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την προώθηση της διμερούς και Ευρωπαϊκής ατζέντας», είπε.  

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως σήμερα με τον Πορτογάλο Υπουργό έκαναν ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν βασικούς μοχλούς και επιταχυντές της αειφόρου ανάπτυξης, μιας πραγματικής ανάγκης για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας στην μετά την πανδημία της Covid19.  

Είπε πως οι δύο τους υπέγραψαν ένα μνημόνιο για τη συνεργασία στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές συνέργειες και αμοιβαία επωφελείς ευκαιρίες για τη συνεργασία, αξιοποιώντας τις εθνικές δυνατότητες και αξιοποιώντας εργαλεία και μηχανισμούς της ΕΕ, όπως οι ερευνητικές αποστολές του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη, 2021-2027 ».  

«Αυτό το μνημόνιο συνεργασίας στοχεύει στην προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης, της προηγμένης κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και των κοινών πρωτοβουλιών καινοτομίας μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων, με στόχο τον σχεδιασμό έξυπνων και καθαρών ενεργειακών λύσεων, την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας των οικοσυστημάτων μας και της προώθησης της συμμετοχής των πολιτών στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων επιστήμης και τεχνολογίας», είπε.  

Ο κ. Κόκκινος εξέφρασε την κοινή τους πεποίθηση ότι οι επιστήμες, η τεχνολογία και η καινοτομία είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, τονίζοντας πως πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτόμο επιστημονική έρευνα και στις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής, εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις διάφορες προκλήσεις του μέλλοντος.  

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί μόνο ένα μικρό βήμα στο δρόμο προς μια επιτυχημένη, μακροπρόθεσμη συνεργασία σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων», είπε και ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Πορτογαλίας για τη συνεχή και πολυδιάστατη υποστήριξή της σε όλα τα επίπεδα.  

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τον Πορτογάλο Υπουργό ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί να είναι ένας πραγματικός εταίρος εντός της ΕΕ και εκτός αυτής. «Είμαστε ενωμένοι στον κοινό μας στόχο για μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη. Όσο οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι τεχνολογικές εξελίξεις συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα, να επιταχύνονται και να εξελίσσονται, η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι μια επένδυση στο κοινό μας μέλλον», κατέληξε.  

Από την πλευρά του, ο κ. Heitor τόνισε πως το Μνημόνιο αφορά νέα εγχειρήματα, αφορά νέες γνώσεις και αφορά ουσιαστικά την προσέλκυση γυναικών και ανδρών για να αναζητήσουν νέες ιδέες, σημειώνοντας παράλληλα πως το Μνημόνιο αποτελεί ένα τρόπο προώθησης νέων συνόρων γνώσης.  

Ο Πορτογάλος Υπουργός είπε πως την ίδια στιγμή υπογράφηκαν την ίδια ώρα δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες για την ανταλλαγή ιδεών και τροφής σκέψης μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του πορτογαλικού Ερευνητικού Κέντρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μια συμφωνία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δύο τομείς, στα προηγμένα δίκτυα έξυπνης βιομηχανίας και στα προηγμένα διαστημικά δίκτυα για την πρόληψη πυρκαγιών και η άλλη μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του Πορτογαλικού Κέντρου Επιστημονικού Πολιτισμού, το οποίο θα προωθήσει τον πολιτισμό της επιστήμης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home