Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μνημόνιο συνεργασίας για μεταναστευτικό υπογράφουν Νουρής–Σχοινάς

Offsite Team -
21.02.2022

Μνημόνιο συνεργασίας για μεταναστευτικό υπογράφουν Νουρής–Σχοινάς

Το μνημόνιο θα ενισχύσει και θα βελτιώσει την επιχειρησιακή συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης

Μνημόνιο Συνεργασίας για το μεταναστευτικό θα υπογράψουν σήμερα Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Υπουργός Εσωτερικών  Νίκος Νουρής και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Στην τελετή υπογραφής θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Σχοινάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ανέφερε το Σάββατο ότι  το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κομισιόν και όλων των σχετικών υπηρεσιών και οργανισμών της ΕΕ, θα ενισχύσει και θα βελτιώσει την επιχειρησιακή συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στη βάση ενός λεπτομερούς σχεδίου κοινής δράσης για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Την περασμένη εβδομάδα Κυπριακή Δημοκρατία και FRONTEX κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύναψη ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για το μεταναστευτικό που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης και επιστροφών, όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ύστερα από σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής FRONTEX, Fabrice Leggeri και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το σχέδιο αυτό, όπως είπε ο κ. Νουρής, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενίσχυση της υποστήριξης που ο FRONTEX παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία με την απόσπαση πρόσθετων εμπειρογνωμόνων στον τομέα των επιστροφών και της εξακρίβωσης στοιχείων των υπηκόων τρίτων χωρών.

Επίσης, προβλέπει τη διενέργεια τακτικών πτήσεων επαναπατρισμού με πλήρη ανάληψη του κόστους από την FRONTEX και την τεχνική υποστήριξη για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον τομέα των επιστροφών.

Από πλευράς του, ο κ. Leggeri αναφέρθηκε στη ανάγκη αύξησης και ενδυνάμωσης των επιστροφών από την Κύπρο και είπε ότι αυτό θα γίνει χρησιμοποιώντας τα μέσα του οργανισμού και την εντολή που έχει για να μπορέσουν να αναπτύξουν το μόνιμο σώμα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής που θα παρέχει τεχνογνωσία και υποστήριξη στο θέμα των επιστροφών.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Οι επιστροφές βρίσκονται στο επίκεντρο αφού αυτή είναι η πιο επείγουσα ανάγκη που έχουμε εντοπίσει, αλλά μπορούμε επίσης να κάνουμε περισσότερα με διαφορετικές δραστηριότητες, όπως τα πλαστά έγγραφα, τα σημεία διέλευσης των συνόρων», ανέφερε.

Καταλήγοντας είπε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο συμφωνήθηκε, θα είναι ο οδικός χάρτης με βάση το οποίο θα συνεργαστούν οι δύο ομάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home