Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μόσχα:Περίεργη η πίεση Ουάσιγκτον σε Κύπρο - Ελλάδα για Ουκρανία

Offsite Team -
26.12.2020 - 13:02

Μόσχα:Περίεργη η πίεση Ουάσιγκτον σε Κύπρο - Ελλάδα για Ουκρανία

Thumbnail
Μιλά για εκβιασμό

Σε αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαϊκ Πομπεό, για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας περίεργη την πίεση της Ουάσινγκτον στο ουκρανικό ζήτημα.

 

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση πριν από τα Χριστούγεννα, ανέφερε πως η Ρωσία γνωρίζει για την πίεση που ασκούν εκπρόσωποι των ΗΠΑ στην ιεραρχία των ελληνικών και κυπριακών Ορθόδοξων εκκλησιών για αναγνώριση της ουκρανικής εκκλησίας.

 

Αυτό, ανέφερε η κ. Ζαχάροβα, φαίνεται περίεργο για ένα κοσμικό κράτος (Σ.Σ. εννοεί τις ΗΠΑ) που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, και που δεν έχει, σε αντίθεση με τη Ρωσία, ισχυρούς ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με αυτό, και όπου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% του πληθυσμού.

 

Ανέφερε πως η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να περιορίσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία, εάν θέλουν να αναπτύξουν διμερείς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, η Ρωσία έχει τονίσει επανειλημμένα ότι «ο εκβιασμός δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία και τη διεθνή πολιτική».

 

Έκανε αναφορά σε δήλωση του κ. Πομπέο, ότι Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν από την Ελλάδα το 2018 για υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, πρόσθεσε η κ. Ζαχάροβα, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί η «παράνομη δραστηριότητα».  

Πρόσθεσε πως η Μόσχα υποστήριξε τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για το όνομα της τελευταίας. Ωστόσο, όπως είπε, «έγιναν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του Μακεδονικού Συντάγματος υπό ισχυρή πίεση από τις δυτικές χώρες, πρώτα απ’ όλα τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να ενθαρρύνουν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό και όχι να προωθήσουν μια διευθέτηση της διμερούς διαφοράς. Εμείς διατυπώσαμε τη θέση μας ειλικρινά και ανοιχτά».  

 

Home