Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μούδουρος: Η κρίση στα κατεχόμενα, η Τουρκία και το Κυπριακό

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 10.05.2019

Μούδουρος: Η κρίση στα κατεχόμενα, η Τουρκία και το Κυπριακό

Thumbnail
Θιασώτης της συνομοσπονδίας ο Οζερσάι που προαλείφεται για την "προεδρία" το 2020

Το «ντόμινο» παραιτήσεων στα κατεχόμενα από τον «αντιπρόεδρο» και «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι, τον «υπουργό δημοσιονομικών» Σερντάρ Ντεκτάς και τον «πρωθυπουργό» Τουρφάν Ερχιουρμάν, έφερε και την κατάρρευση της «κυβέρνησης» στο ψευδοκράτος.

Πλέον, υπάρχει περιθώριο 60 ημερών για να σχηματίσει νέα «κυβέρνηση», ενώ σε περίπτωση αποτυχίας το επόμενο βήμα είναι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον τουρκολόγο Νίκο Μούδουρο αυτό που φαίνεται να έφερε την κατάρρευση της «κυβέρνησης» είναι το τρίχρονο οικονομικό πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας – κατεχομένων. Όπως εξήγησε στην Offsite ο κ. Μούδουρος, το πρωτόκολλο φαίνεται να έφερε ένταση μεταξύ της Κυβέρνησης Ερντογάν και της «κυβέρνησης» Ερχιουρμάν. Συγκεκριμένα, η Τουρκία δεν αποδεχόταν κάποιους όρους που έθεταν οι τ/κ με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης του ψευδοκράτους.

Όπως πρόσθεσε, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο σχηματισμός νέας «κυβέρνησης» σε συνεργασία με το αντιπολιτευόμενο κόμμα της «Εθνικής Ενότητας» του Ερσίν Τατάρ και το «Κόμμα του Λαού» του Κουντρέτ Οζερσάι. Σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο, αν επικρατήσει αυτό το ενδεχόμενο, τότε ανοίγει για τα καλά η προεκλογική περίοδος για τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα.

Ετοιμάζεται ο Οζερσάι

Σημειώνεται ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι χρησιμοποίησε ως αφορμή για την παραίτηση του την υπόθεση ενοικίασης «κρατικής» γης στο γιο του μέχρι πρότινος «υπουργού δημοσιονομικών» Σερνάρ Ντεκτάς (που θέλει να ιδρύσει νέο «πανεπιστήμιο» με την ονομασία «πανεπιστήμιο Ραούφ Ντενκτάς»). 

Είναι πάντως πολύ πιθανόν ο Οζερσάι να προετοιμάζει το έδαφος για τις «προεδρικές εκλογές» του 2020, όπου παρουσιάζεται και ως φαβορί για να είναι ο επόμενος ηγέτης των Τ/κ. 

Σύμφωνα  με τον κ. Μούδουρο, εάν ο κ. Οζερσάι παραμείνει στην Κυβέρνηση σε συνεργασία με το κόμμα «Εθνικής Ενότητας», μάλλον επιβεβαιώνεται το σενάριο ότι ετοιμάζει τα πλάνα του με ένα παιχνίδι «πάρε – δώσε», προσβλέποντας στην στήριξη του κόμματος «Εθνικής Ενότητας» στις προσεχείς «προεδρικές εκλογές».

Να σημειώσουμε επίσης, πως η θέση του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν κινδυνεύει με την διάλυση της «κυβέρνησης». Ωστόσο είναι πολύ πιθανό, ένας νέος συνασπισμός μεταξύ «Κόμμα του Λαού» και «Εθνικής Ενότητας», δυό κόμματα με διαφορετικές αντιλήψεις από αυτές του Μουσταφά Ακιντζί, να του δημιουργήσει πιέσεις και τριγμούς που να οδηγήσουν σε πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Οι συνέπειες στο Κυπριακό

Αυτές οι εξελίξεις, σύμφωνα με τον κ. Μούδυρο, υπάρχουν ζητήματα που χειρίζεται η «εκτελεστική εξουσία» στα κατεχόμενα και επηρεάζουν με διάφορους τρόπους τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Για παράδειγμα, ανέφερε, μία «κυβέρνηση» που θα αποφασίσει να παραχωρήσει περισσότερες υπηκοότητες από την προηγούμενη, από μόνο της αυτή η απόφαση δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο κυπριακό πρόβλημα».

Σημείωσε πάντως, πως σχετικά με το Κυπριακό θα πρέπει να αναμένουμε τόσο το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων που θα σχηματίσουν «κυβέρνηση», όσο και των όρων που θα συμπεριλαμβάνονται στο οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία στα τέλη Μαΐου.

Να σημειώσουμε πως, το ενδεχόμενο εκλογής του Κουντρέτ Οζερσάι ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας, αλλάζει αυτόματα και τα δεδομένα. Αυτό γιατί ο κ. Οζερσάι είναι εκφραστής των θέσεων της Τουρκίας, μή υποστηρικτές της ΔΔΟ, και πολύ συχνά κάνει λόγο για Συνομοσπονδία και λύση δύο κρατών.

Αναμφίβολα, οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για το μέλλον της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, τόσο όσον αφορά την τ/κ κοινότητα αλλά και όσο αφορά το κυπριακό πρόβλημα.

Home