Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μούσας: Ήταν ιδιωτικό δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα

Offsite Team -
19.06.2019 - 19:59

Μούσας: Ήταν ιδιωτικό δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα

Thumbnail
Τι λέει ο Μούσας για το δείπνο με Πρόεδρο και Οζερσάι

Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή Γιαννάκης Μούσας ξεκαθάρισε με δηλώσεις, στην οικία του, ότι το δείπνο στο πλαίσιο του οποίου ο ίδιος και η σύζυγός του φιλοξένησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο πολιτικό Κουντρέτ Οζερσάι και τις συζύγους τους, ήταν ένα ιδιωτικό δείπνο, καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από τη βραδιά εκείνη.

«Επειδή το ιδιωτικό δείπνο που έχω οργανώσει στο σπίτι μου, εδώ που είμαστε σήμερα, έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, θεώρησα καθήκον μου να κάνω μια παρέμβαση για να βάλω τα πράγματα σε μια σωστή βάση», είπε ο κ. Μούσας, προσθέτοντας ότι το δείπνο ήταν καθαρά δική του πρωτοβουλία.

«Ήταν ένα ιδιωτικό δείπνο με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και οικογενειακό χαρακτήρα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια του δεν υπήρχαν ούτε μυστικές συνομιλίες, ούτε μυστικές συζητήσεις». Ήμασταν, ανέφερε, «όλοι εδώ σε αυτό το χώρο μετά συζύγων και ούτε διαπραγματεύσεις έγιναν, ούτε συζητήσεις επί θεμάτων του Κυπριακού».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όπως πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ένα κοινωνικό δείπνο το οποίο εξαντλήθηκε σε συζητήσεις γενικού περιεχομένου». Ασφαλώς, πρόσθεσε, συζητήθηκε και η γενική φύση του Κυπριακού, αλλά επιφανειακά. «Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε ειδική συζήτηση, για ειδικά θέματα που άπτονται του κυπριακού ζητήματος», διαβεβαίωσε.

Κατά συνέπεια, σημείωσε ο κ. Μούσας, «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτά είναι τα γεγονότα και όλα τα άλλα τα οποία ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σε ερώτηση αν οι πρόσφατες ανακοινώσεις από τα κατεχόμενα για θέματα των Μαρωνιτών και την Αμμόχωστο συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με το δείπνο ή απλώς ήταν τέτοια η συγκυρία απάντησε ότι «ήταν τέτοια η συγκυρία. Είναι εντελώς ανεξάρτητα». Πρόσθεσε ότι «δεν έχει καμία σχέση το δείπνο το οποίο έγινε εδώ με τις εξελίξεις στις οποίες αναφέρεστε τώρα».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν δεν έγινε καμία αναφορά στα Μαρωνίτικα χωριά κατά τη διάρκεια του δείπνου, ανέφερε ότι «έγινε επιδερμικά» προσθέτοντας ότι ο ίδιος «είχα προκαλέσει λίγο τη συζήτηση για τα Μαρωνίτικα χωριά αλλά όχι σε πολύ μεγάλο βάθος».

Σε άλλη ερώτηση αν υπήρξε αναφορά για την Αμμόχωστο απάντησε αρνητικά. «Τουλάχιστον για το θέμα της Αμμοχώστου και για το θέμα του φυσικού αερίου δεν άκουσα λέξη γι αυτά τα δύο θέματα εκείνο το βράδυ». Ανέφερε ακόμη ότι ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης με τους φιλοξενούμενους του.

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε να καλέσει τον κ. Οζερσάι μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι για παράδειγμα τον κ. Ακιντζί είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εγώ παίρνω τέτοιες πρωτοβουλίες». Είναι, ανέφερε, «στη φύση μου, είναι στον χαρακτήρα μου να παίρνω τέτοιες πρωτοβουλίες όταν έχω γνωριμίες, γνωστούς και φίλους, οι οποίοι επηρεάζουν την πορεία των πραγμάτων στον τόπο». «Θεωρώ ότι είναι καθήκον μου εκεί όπου μπορώ να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος να το πράττω και αυτό έχω κάνει στην περίπτωση του κ.Οζερσάι και του Προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έπρεπε να είχε ανακοινώσει τη συνάντηση ως ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή απάντησε αρνητικά «Ήταν ιδιωτικό δείπνο», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν κάτι το οποίο έγινε για να συζητηθούν θέματα είτε των Μαρωνιτών είτε του Κυπριακού. Ήταν μια κοινωνική συνάντηση, η οποία., σας λέγω, ότι εξαντλήθηκε σε ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με τη βάση του κυπριακού προβλήματος, επανέλαβε.

Για το Κυπριακό, πρόσθεσε ο κ. Μούσας, «τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν γενικά θέματα ότι πρέπει για το καλό του τόπου να εξευρεθεί μια λύση που θα είναι δίκαια και θα κρατάει στο χρόνο». Αυτό, σημείωσε, ήταν το κυρίαρχο θέμα που αφορούσε στο κυπριακό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε καμία επιμέρους συζήτηση σε βάθος ή λεπτομέρειας κανενός θέματος.

Αναφορά έκανε στα θέματα της επικαιρότητας εκείνης της εποχής που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου όπως τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ο σχηματισμός λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα, η κρισιμότητα της κατάστασης υγείας του πρώην Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και οι κατά συρροή δολοφονίες γυναικών και παιδιών.  Όλα αυτά ήταν θέματα που συζητήθηκαν και όχι μόνο από τον κ. Πρόεδρο και τον κ. Οζερσάι αλλά και τις συζύγους μας, είπε. Ερωτηθείς ποιοι παρευρέθηκαν στο δείπνο απάντησε ότι ήταν τα τρία ζεύγη.

Σε ερώτηση για το πώς διοργάνωσε το δείπνο απάντησε ότι «κοιτάξτε έχω επαφές και με τους δύο. Είναι γνωστοί μου προ πολλών χρόνων και ο ένας και ο άλλος».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχα πάρει αυτή τη πρωτοβουλία η οποία έφερε το αποτέλεσμα που έφερε, είπε, προσθέτοντας ότι θεωρώ ότι καλό μπορεί να έχει κάνει, κακό δεν έχει κάνει, διότι είναι μια συνάντηση δύο πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων του τόπου, ο Πρόεδρος του κράτους μας, ο πιο σημαντικός άνθρωπος του τόπου και ο κ. Οζερσάι ο οποίος είναι μια καθοριστική φυσιογνωμία στα κατεχόμενα.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγορείται ότι συζητά τη λύση των δύο κρατών, ο κ. Μούσας διαβεβαίωσε ότι «δεν συζητήθηκε καθόλου τέτοιο πράγμα εδώ στο δείπνο. Σε καμία περίπτωση». Απεναντίας, είπε, κάποιοι που έχουν αυτές τις θέσεις και πιο ακραίες θέσεις ακόμη εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κουβεντιάζεις μαζί τους. Αν δεν κουβεντιάσεις μαζί τους και αν δεν κάνεις διάλογο πώς θα τους μεταπείσεις, ή πώς θα αλλάξεις τη θέσή τους και να τους πείσεις ότι πρέπει να έρθουν σ’ αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό πλαίσιο, διερωτήθηκε.

Αλλά, επανέλαβε, «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε συζήτηση ούτε για δύο κράτη, ούτε για ενιαίο κράτος, ούτε τίποτα».

Σε ερώτηση αν λέχθηκε έστω ανεπίσημα στο δείπνο ότι θα πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, απάντησε καταφατικά. «Δεν θυμάμαι ακριβώς τι ειπώθηκε, αλλά θυμάμαι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν αρκετά έντονος ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να υπάρξει διάλογος», ανέφερε.

Home