Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μουσιούττας: Υπέρ δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Offsite Team -
16.03.2021 - 22:23

Μουσιούττας: Υπέρ δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Thumbnail
Η ανακοίνωση

Υπέρ της διενέργειας παγκύπριου δημοψηφίσματος για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου τάχθηκε ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, έπειτα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Συνεργασίας με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε ανησυχίες πως, εάν υπάρξει η αναβολή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει πάγωμα της εκταμίευσης των 968 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

 

Ο κ. Νουρής σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι θετική στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Αναφέροντας ότι «στις τελευταίες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, είχαν γίνει συγκεκριμένες τροπολογίες επί των νομοσχεδίων, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση, μεταξύ αυτών, η σοβαρότερη είναι η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων», εξήγησε ότι «η Κυβέρνηση αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ενώπιον της Βουλής». Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ξεκάθαρη για την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένη πρόνοιας.  

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Νουρής, «θέλοντας να λειτουργήσει συναινετικά, αντιπροτείνει τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, για να δώσουμε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφανθεί για αυτή την πολύ μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θέλουμε να υλοποιήσουμε».  

Ανέφερε ότι «υπάρχει ένας πρόσθετος κίνδυνος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μας παρακολουθεί, έχει διαμηνύσει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο της πιθανότητας μη υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όσα διαδραματίζονται. Μια ανησυχία που αντανακλά στην πιθανότητα να υπάρξει αναβολή υποβολής της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας  στο Σχέδιο Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει πάγωμα της εκταμίευσης των 968 εκ. ευρώ. Μιας εξαιρετικά σημαντικής βοήθειας που η Δημοκρατία έχει λαμβάνειν αυτήν τη δύσκολη χρονική στιγμή που αντιμετωπίζουμε τα πολλά οικονομικά προβλήματα ελέω πανδημίας».  

«Ως εκ τούτου θεώρησα σωστό να ενημερώσω έγκαιρα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και για αυτόν το λόγο σήμερα έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια για να ενημερωθούν όλοι, προτού η Κυβέρνηση αποστείλει στη Βουλή την πρότασή της για τη διενέργεια του παγκύπριου δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο Υπουργός.  

Από την πλευρά του, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι «εμείς είχαμε δηλώσει εξ υπαρχής ότι είμαστε υπέρ του ενιαίου δημοψηφίσματος και όχι των τοπικών δημοψηφισμάτων που άλλωστε αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό από τον Γενικό Εισαγγελέα».  

Είπε ότι «όταν έρθει η πρόταση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα ψηφίσουμε υπέρ της διεργασίας του δημοψηφίσματος, ευελπιστώντας και ελπίζοντας, όπως και τα άλλα κόμματα συνηγορήσουν με αυτή την πρόταση, έτσι για να μπορέσει απρόσκοπτα μετά να συνεχιστεί η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση με τη νέα Βουλή».  

«Εμείς θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μέσα σε αυτό το πνεύμα συναίνεσης και τα άλλα κόμματα θα ‘δουν το δάσος και όχι το δέντρο’ και θα προχωρήσουν κι αυτοί στην ψήφιση του δημοψηφίσματος.

KYPE

Home