Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μπαίνουν στα βαθιά για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Του Στέλιου Στυλιανού
- 29.08.2019

Μπαίνουν στα βαθιά για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Thumbnail
Εντός Σεπτεμβρίου στην Βουλή το Νομοσχέδιο - Τα ανοιχτά ζητήματα 

Καθοριστικός μήνας αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος όσον αφορά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για συζήτηση και ακολούθως στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας μόλις χθες υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών συναντήθηκαν με την Ένωση Δήμων, και μελέτησαν κάποιες τελικές πτυχές του νομοσχέδιου το οποίο αφού ολοκληρωθεί μέσα τα μέσα Σεπτεμβρίου θα προωθηθεί στην Ένωση Δήμων αλλά και στην Βουλή για συζήτηση.

Σύμφωνα με πηγές από την Ένωση Δήμων στην συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης για ψήφιση, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην συνέλευση να βλέπουν με θετικό μάτι την μεταρρύθμιση.

Τα ανοιχτά ζητήματα και οι διαφορές

Αν και το νομοσχέδιο αναμένεται να σταλεί στον Βουλή εντός Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι ακόμα υπάρχουν ανοιχτά κάποια σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν σε κατοπινό στάδιο κατά την συζήτηση στην Βουλή μέσα από τροποποιήσεις κομμάτων.

Συγκεκριμένα ανοιχτό παραμένει το ζήτημα για το πότε τελικά θα διεξαχθούν τελικά οι Δημοτικές εκλογές που είναι για την ώρα προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021. Το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα από την συζήτηση στην επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με κόμματα να βλέπουν με θετικό μάτι την παράταση της Θητείας των Δημοτικών Συμβουλίων μέχρι και το Μάιο του 2024 έτσι ώστε να γίνονται οι Δημοτικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Παράλληλα υπάρχει αυτή η σκέψη για να υπάρξει και ομαλή μετάβαση στην μεταρρύθμιση.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το κατα πόσο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις τοπικές κοινωνίες για να αποφασιστεί η συνένωση με άλλους Δήμους, κάτι το οποίο φαίνεται να ζητά τόσο η Ένωση Δήμων αλλά και Κοινοβουλευτικά κόμματα. 

Σημειώνονται πάντως ότι από πλευράς της η Κυβέρνηση παραμένει αρνητική στην διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, καθώς πιστεύει ότι μέσα από την τακτική αυτή θα υπάρξουν προβλήματα λόγω των διαφορετικών απόψεων.

Τέλος, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι και το ποιοι Δήμοι θα ενωθούν μεταξύ τους αλλά και σε ποιους από τους Δήμους θα συμπεριληφθούν και Κοινότητες, αφού στο κομμάτι αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις με Δήμους να μην θέλουν να χάσουν την αυτοτέλεια τους.  

Home