Μπαράζ διαβουλεύσεων και επαφών ενόψει της Πενταμερούς διάσκεψης

Μπαράζ διαβουλεύσεων και επαφών ενόψει της Πενταμερούς διάσκεψης

Κλειδώνει για το τέλος Απριλίου η διάσκεψη - Εν αναμονή πρόσκλησης η Λευκωσία

Σε μπαράζ επαφών και διαβουλεύσεων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το Προεδρικό  ενόψει και του καλέσματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την άτυπη Πενταμερή διάσκεψη. 

Όπως επισήμαναν μάλιστα Κυβερνητικές πηγές στην Offsite για την  ώρα δεν έχει φτάσει επίσημα η πρόσκληση για την διάσκεψη κατι που αναμένεται να συμβεί εντός της εβδομάδας με τις πληροφορίες μας να να αναφέρουν ότι χρονικά τοποθετείται την τελευταία εβδομάδα Απριλίου. 

Σημειώνεται ωστόσο ότι στο Προεδρικό συνεχίζεται εντατικά η προετοιμασία και προγραμματισμένη συνάντηση με την ομάδα ειδικών νομικών που έχει συγκροτηθεί  σε θέματα συνταγματικού δικαίου και άλλων παρεμφερών ειδικοτήτων, η οποία έχει συνέλθει ήδη σε αρκετές συνεδρίες.

Τα μέλη της ομάδας αυτής έχουν μελετήσει διάφορα θέματα, τα οποία έχουν τεθεί ενώπιον τους, και άρχισε ήδη η συζήτηση των αποτελεσμάτων της εργασίας στην οποία έχουν προβεί. 

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συναντηθεί με την διαπραγματευτική ομάδα και προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ιδιαίτερα στους τομείς με τους οποίους έχουν ασχοληθεί, όπως θα αξιοποιήσει και τη συμβολή των ειδικών συνταγματολόγων, νομικών.

Πέραν των συναντήσεων σε επίπεδο διαπραγματευτικής ομάδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει και τις επαφές του σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας τις προηγούμενες μέρες τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαρτίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, με τον οποίο επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα.

Home