Μπλόκο Βουλής για τα ακίνητα του Συνεργατισμού

Μπλόκο Βουλής για τα ακίνητα του Συνεργατισμού

Κατάρρευση Συνεργατισμού: Περί των ευθυνών ο πολιτικός λόγος…
Στην Επιτροπή Εμπορίου η πρόταση νόμου του Κουλία - Ανησυχίες εκφράζουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση της πρότασης νόμου του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, με την οποία θα απαγορεύεται η εκχώρηση, η εκμίσθωση, η ανταλλαγή ή αποξένωση οποιασδήποτε ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας, η οποία άνηκε κατά κυριότητα στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.Τα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σε σχέση με τις αδιαφανείς διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων, που ανήκαν στον πρώην Συνεργατισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ανησυχία έχει εκφραστεί για την τύχη του λογισμικού, του εξοπλισμού και έργων τέχνης, τα οποία κατείχε ο Συνεργατισμός.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Αντρέας Κυπριανού, δήλωσε ότι σύμφωνα με τους αρμόδιους, οι πίνακες βρίσκονται καταγεγραμμένοι και βρίσκονται σε αποθήκες, ενώ και τα υπόλοιπα κινητά περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού, έχουν υπολογιστεί, για να προσθέσει ότι σε επόμενη συνεδρία θα κατατεθούν στην επιτροπή συγκεκριμένα στοιχεία. Επίσης, είπε ότι μόνο 205 αιτήματα υποβλήθηκαν από Δήμους και κοινότητες για απόκτηση ακινήτων του Συνεργατισμού, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν διαθέσιμα πέραν των 488 ακινήτων.Ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι αυτή η πρόταση υποβλήθηκε πριν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με βάση την οποία όλα τα παραδοσιακά ακίνητα του συνεργατισμού,  για τα οποία υποβλήθηκαν αιτήματα από τους Δήμους και κοινότητες θα παραχωρηθούν με μικρό ενοίκιο στους Δήμους και στις κοινότητες. Κάλεσε του Δήμους και τις κοινότητες που δεν υπέβαλαν ακόμα το αίτημα τους ή εντόπισαν και κάποιο άλλο παραδοσιακό ακίνητο, το οποίο θεωρούν ότι θα πρέπει να παραμείνει στην κοινότητα να το πράξουν, γιατί θα υπάρξει συνέχεια της προσπάθειας παραχώρησης αυτών των ακινήτων.

«Η  πρόταση όπως έχει υποβληθεί απαγορεύει ουσιαστικά  στην κυβέρνηση να αποκτήσει αυτά ακίνητα και να τα παραχωρήσει στους Δήμους και στις κοινότητες. Είμαι βέβαιος ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεση του συναδέλφου του Ζαχαρία Κουλία. Η  πρόθεση του ήταν  να προστατευτούν τα εν λόγω ακίνητα», είπε.

Ο βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πρόταση νόμου το συντομότερο δυνατό θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και θα γίνει νομοθεσία, ώστε να παρεμποδιστεί η αποξένωση των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού με στόχο και πρόσθεση να επανέλθουν στους φυσικούς δικαιούχους. Από τη σημερινή διαδικασία διαπίστωσα ότι από τα κάποια από τα ακίνηταέχουν διατεθεί  με αδιαφανείς διαδικασίες υπό το πρόσχημα ότι κάποια κτίρια από αυτά εδόθηκαν έναντι χρέους και αφορά 2.120 ακίνητα και τα υπόλοιπα έχουν μείνει εκεί και καλύπτονται από τη δήλωση Προέδρου της Δημοκρατίας να επιστραφούν στους Δήμους και Κοινότητες. Σε σχέση, με την πρόταση η οποία όπως έχει υποβληθεί απαγορεύει ουσιαστικά  στην κυβέρνηση να αποκτήσει αυτά ακίνητα και να τα παραχωρήσει στους Δήμους και στις κοινότητες, ο κ. Κουλίας είπε ότι «είναι στρατηγικά που μπήκε η πρόταση κατά τέτοιο τρόπο», για να προσθέσει πως ο στόχος της πρότασης δεν είναι να εμποδίσει για το κοινό καλό.

«Ο στόχος της πρότασης είναι να παραμείνουν τα στοιχεία στα χέρια του κράτους και όσα αποξενώνει να μην τα μεταβιβάσει ή να τα πουλήσει, αλλά να τα εκμισθώσει ούτως ώστε όταν έρθει η ευλογημένη ώρα της επανασυστάσεως του Συνεργατικού Κινήματος να μπορούν να επιστρέψουν στους φυσικούς δικαιούχους», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος του ότι με τη ψήφιση  της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, όπως έχει κατατεθεί, τα οικήματα του Συνεργατισμού δεν θα μπορούν να παραχωρηθούν στις κοινότητες και τους Δήμους που τα έχουν ζητήσει, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 6/5/2019. «Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού από την πώληση τους από την κυβέρνηση, η οποία το έχει ήδη κάνει σε δύο περιπτώσεις με αδιαφανείς διαδικασίες, παρόλες τις δημόσιες δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά δεν θα πρέπει να εμποδίσουμε την επιστροφή των οικημάτων, τα οποία ανέγειρε με κόπο και ιδρώτα ο λαός μας, πίσω στις κοινότητες, στους Δήμους και στην κοινωνία ευρύτερα», είπε. Όπως σημείωσε το ΑΚΕΛ ζήτησε από τον εισηγητή της πρότασης να τροποποίηση το κείμενο της πρότασης , έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με την παραχώρηση των οικημάτων στις κοινότητες και τους Δήμους. 

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, δήλωσε ότι πρέπει να τροποποιηθεί και συγκεκριμενοποιηθεί η πρόταση νόμου, ώστε να μην παρεμποδιστεί η επιστροφή ακινήτων σε δήμους και κοινότητες. Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου 2.100 ακίνητα του Συνεργατισμού διατέθηκαν έναντι χρέους, 300 θα επιστραφούν σε δήμους και κοινότητες, ενώ για 100 ακίνητα η Ελληνική Τράπεζα έχει δικαίωμα να τα αποκτήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Home