Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ν. Παπαδόπουλος: Έμπρακτα μέτρα για υποστήριξη θέσεων για ΑΟΖ

Offsite Team
- 14.05.2019

Ν. Παπαδόπουλος: Έμπρακτα μέτρα για υποστήριξη θέσεων για ΑΟΖ

Thumbnail
Να μην περιοριστούμε σε λεκτική υποστήριξη των θέσεων μας για ΑΟΖ λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος

Δεν θα πρέπει να περιοριστούμε σε λεκτική υποστήριξη των θέσεων μας για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά να επιδιώξουμε να πετύχουμε έμπρακτα μέτρα, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι αν δεν πετύχουμε έμπρακτα μέτρα, " η Τουρκία όχι  μόνο θα συνεχίσει αυτές τις παραβιάσεις, αλλά θα κλιμακώσει την ένταση και θα επεκτείνει αυτές τις παραβιάσεις και σε άλλες περιοχές της ΑΟΖ της Κύπρου και θα κινδυνεύουμε να χάσουμε ολόκληρο το ενεργειακό μας πρόγραμμα".

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε τις δηλώσεις καταδίκης και υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από Ευρωπαίους αξιωματούχους και από σημαντικές χώρες και περιφερειακούς παίκτες της περιοχής, λέγοντας ότι πρέπει να τονίζουμε συνεχώς πως η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Την ίδια ώρα είπε τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα είναι αυτά τα οποία το ΔΗΚΟ κατέθεσε πριν από κάποια χρόνια, μέσω της νέας στρατηγικής, και τα οποία δεν υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση, "και σήμερα βρίσκουμε μπροστά μας τα αποτελέσματα και τις συνέπειες αυτής της καθυστέρησης, εάν λαμβάναμε έγκαιρα αυτά τα μέτρα, ίσως σήμερα να μην ήμασταν εδώ που βρισκόμαστε".

"Από την άλλη οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τη στιγμή που η Τουρκία προχωρεί με μια νέα εισβολή στην ΑΟΖ μας, όπως την έχει αποκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαπιστώνουμε μια κοκορομαχία μεταξύ ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ πάνω από τα ερείπια της πολιτικής τους, αυτοί είναι που ευθύνονται γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, είναι τη δική τους πολιτική που εφαρμόσαμε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα που είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής , εφαρμόζοντας τη νέα στρατηγική που εμείς είχαμε εισηγηθεί", ανέφερε.  

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως κανένας από εμάς δεν έχει εισηγηθεί ότι θα πρέπει να διασυνδεθεί η αντιμετώπιση των παραβιάσεων της Τουρκίας με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. "Το αντίθετο, αν συρθούμε σε διαπραγματεύσεις την ώρα που η Τουρκία προχωρεί σε τέτοιες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αντιλαμβάνεστε σε ποιο κλίμα θα διεξαχθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, με ποια αλαζονεία και αδιαλλαξία πρόκειται να προσέλθει η Τουρκία σε διαπραγματεύσεις κάτω από τέτοια δεδομένα, θα διαπραγματευόμαστε κάτω από απειλές, κάτω από ένα καθεστώς φόβου και θα οδηγηθούμε όχι μόνο σε αδιέξοδο αλλά ε ενθάρρυνση και πρόκληση περαιτέρω παραβιάσεων από πλευράς της Τουρκίας", ανέφερε.  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το μήνυμα πως η δική μας πλευρά δεν μπαίνει σε τέτοια διαδικασία

(έναρξης διαλόγου ενώ συνεχίζονται οι παραβιάσεις) θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και είναι γι’ αυτό που στην ομόφωνη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου όλα τα κόμματα δηλώσαμε ότι αυτές οι συμπεριφορές της Τουρκίας εμποδίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρουσίασε πρόταση του κόμματός του που μειώνει  κατά 20% το κόστος ταξιδιών για κάθε Κύπριο προς τις χώρες της ΕΕ, λέγοντας ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, σε συνδυασμό με το ότι είναι νησί,  επιβαρύνει σημαντικά το κόστος μετακίνησης προς τις χώρες της Ένωσης. Μίλησε για δυσμενή διάκριση σε  βάρος των Κυπρίων πολιτών, καθώς δυσχεραίνει την επαφή τους με τις άλλες χώρες - μέλη κάτι που, με τη σειρά του, έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική τους δραστηριότητα.  

Η πρόταση για άρση της δυσμενούς διάκρισης, μέσω της καθιέρωσης του «μεταφορικού ισοδύναμου» καλύπτει, όπως είπε, σημαντικό μέρος του πρόσθετου κόστους μετακίνησης των Κυπρίων πολιτών προς τις άλλες χώρες της ΕΕ, μέσω επιδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια.  Η επιδότηση θα καλύπτει το 20% της τιμής του εισιτηρίου κάθε Κύπριας και κάθε Κύπριου για μέχρι 10 μετακινήσεις του. Εξήγησε ότι θα αφορά μετακινήσεις από την Κύπρο για χώρα της ΕΕ και από χώρα της Ένωσης προς την Κύπρο (κάθε ταξίδι με επιστροφή λογίζεται ως 2 μετακινήσεις).    

 

"Η διεκδίκηση των κονδυλίων αυτών, από το Ταμείο Συνοχής ή/και τα Περιφερειακά Ταμεία, αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος, την οποία θα προωθήσει τόσο μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και μέσα από την πίεση για υιοθέτηση του μέτρου από την κυβέρνηση", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε δίκαιο το μέτρο αφού μειώνει την πρόσθετη επιβάρυνση των Κυπρίων πολιτών, ισορροπώντας σε ένα βαθμό την ανισότητα που υπάρχει σήμερα σε βάρος τους.  Είναι επίσης συμβατό με τη φιλοσοφία της ΕΕ, αφού περιορίζει τις περιφερειακές  ανισότητες και απολύτως εφικτό αφού η συνολική δαπάνη για την επιδότηση είναι σε ετήσια βάση τέτοια που μπορεί να καλυφθεί άνετα από Ευρωπαϊκά κονδύλια.  Το μέτρο, κατέληξε, ενισχύει όλους του Κύπριους πολίτες και ιδιαιτέρως τους φοιτητές και τους επαγγελματίες.    

Home