Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Να μην ενοχλεί την Τουρκία η συζήτηση Κυπριακού σε επίπεδο ΕΕ"

Offsite Team -
24.06.2019 - 17:03

"Να μην ενοχλεί την Τουρκία η συζήτηση Κυπριακού σε επίπεδο ΕΕ"

Thumbnail
Τι δήλωσε ο βουλευτής Ν. Κέττηρος

Δεν θα πρέπει να ενοχλεί την Τουρκία η συζήτηση ζητημάτων που αφορούν το Κυπριακό σε επίπεδο ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος στις εργασίες της 61ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC).

 

Σε παρέμβαση του στις εργασίες της Διάσκεψης, που συνεχίζονται σήμερα στο Βουκουρέστι, κατά τη συζήτηση του θέματος «Προοπτικές για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μέλλον των σχέσεων της με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση και τη ραγδαία αύξηση του εμπορίου μέσω των εμπορικών συμφωνιών που η ΕΕ συνάπτει με τρίτες χώρες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι εν λόγω συμφωνίες είναι εξαιρετικά περίπλοκες και συνομολογούνται σε συνθήκες έλλειψης διαφάνειας.

 

Η έλλειψη διαφάνειας, είπε, στερεί από τα εθνικά κοινοβούλια τη δυνατότητα να εντοπίσουν τυχόν κενά ή αδυναμίες στις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες, με αποτέλεσμα αυτές να οδηγούν συχνά σε αποδυνάμωση των ευθυνών των εμπλεκόμενων μερών και να ελλοχεύουν κινδύνους παραβίασης των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων, διάπραξης περιβαλλοντικών εγκλημάτων ευρείας κλίμακας, καθώς και κινδύνους διάπραξης φορολογικής απάτης. 

 

Ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε στην ανάγκη εκδημοκρατικοποίησης της διαδικασίας συνομολόγησης  εμπορικών συμφωνιών, είτε αυτές εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης, είτε αποτελούν μικτές συμφωνίες, ενισχύοντας τη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία, τη διεύρυνση του συνεχούς διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εδραίωση της διαφάνειας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Αναφερόμενος στην απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Κέττηρος επεσήμανε ότι το δυσάρεστο γεγονός συνέβη εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ. Η Ευρώπη, πρόσθεσε, θα πρέπει να αφουγκραστεί αυτά τα σαφή μηνύματα και να γίνει σκληρή δουλειά ούτως ώστε η ΕΕ να παραμείνει ενωμένη προς όφελος της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας των λαών.  

Απαντώντας σε αναφορά Τούρκου βουλευτή ότι η μεταφορά διμερών ζητημάτων που αφορούν την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιπλέκει τα πράγματα, ο κ. Κέττηρος υπέδειξε ότι δεν πρέπει να τους ενοχλεί η συζήτηση ζητημάτων που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα στο επίπεδο αυτό. Στην Ευρώπη, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, μπορούμε να συζητούμε και να διαφωνούμε δημοκρατικά, χωρίς να επαναλαμβάνουμε εκλογές, παραδείγματος χάριν, όταν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα.  

Στη Διάσκεψη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές Άγγελος Βότσης, Νίκος Κέττηρος, Ηλίας Μυριάνθους και Ελένη Σταύρου.  

Home