Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ναι σε Πενταμερή αλλά με διάσταση απόψεων

Offsite Team -
04.11.2020 - 06:00

Ναι σε Πενταμερή αλλά με διάσταση απόψεων

Thumbnail
Δεν έβγαλε ουσιαστικό αποτέλεσμα όπως αναμενόταν η πρώτη συνάντηση

Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η πρώτη συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ το βράδυ της Τρίτης στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών υπήρξε κοινό ανακοινωθέν από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών μέσα από το οποίο Αναστασιάδης και Τατάρ εκφράζουν την αποφασιστικότητα τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για μια ενδεχόμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Σημειώνεται ωστόσο ότι στο ανακοινωθέν δεν γίνεται καμία αναφορά στην μορφή της λύσης του Κυπριακού ούτε και στις προηγούμενες συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν γεγονός που δείχνει την επιμονή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη για αλλαγή του πλαισίου λύσης του Κυπριακού.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ανέφερε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων επισημαίνοντας ότι η θέση του Τατάρ είναι  ότι μετά από τόσα χρόνια θα πρέπει  να δούμε και άλλες μορφές λύσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία έτσι ώστε να επιτραπεί στο ΓΓ να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για να συμμετάσχει σε μια Πενταμερή έτσι ώστε να υπάρξει συζήτηση στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αναφέροντας ωστόσο ότι ο Τατάρ είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες.

Η θέση Τατάρ

Στην άτυπη πενταμερή συνάντηση θα ξεκαθαρίσει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, κάνοντας λόγο σε λύση «δίπλα – δίπλα» στη βάση δύο κρατών, που είναι η επιδίωξή του.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων στην Κύπρο και της εντολής που έχει πάρει από το «λαό», η ομοσπονδιακή λύση που συζητείται από το 1977 και εντεύθεν, δεν έχει και πολλές ελπίδες για την «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – και τους Τ/κ. Γι αυτό, είπε, ήρθε η ώρα να συζητηθούν νέες ιδέες στο τραπέζι, λέγοντας πως ο χρόνος έχει παρέλθει.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι συζήτησαν και το θέμα του Βαρωσίου, όπως και εκείνο των υδρογονανθράκων και πως ο ίδιος με επιμονή έθεσε το θέμα των «εμπάργκο» κατά των Τ/κ λέγοντας πως η απομόνωσή πλέον δεν είναι αποδεκτή, είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά και από την ψεσινή συνάντηση ουσιαστικά τα βλέμματα για την συνέχεια του Κυπριακού πέφτουν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και κατά πόσο θα απευθύνει πρόσκληση για πενταμερή.  Παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξει κάθοδο στην Κύπρο της Τζέιμς Χολ Λουτ για να έχει συνάντηση με τα δύο μέρη. 

Home