Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ναυάγησε η προσπάθεια για συνεργασία Θεοχάρους- Λιλλήκα

Του Στέλιου Ξιουρή
- 03.06.2020

Ναυάγησε η προσπάθεια για συνεργασία Θεοχάρους- Λιλλήκα

Thumbnail
Πρόβλημα η συγχώνευση - Ζήτησαν και γνωμάτευση από Συνταγματολόγο

Τετέλεσται. Όνειρο θερινής νυκτός ή αν προτιμάτε απατηλό, αποδείχθηκε η επιδίωξη Αλληλεγγύης- Συμμαχίας Πολιτών να συμπορευτούν στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Μετά από  χθεσινή συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων με επικεφαλής τους ηγέτες τους ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ και ΓΙΩΡΓΟ ΛΙΛΛΗΚΑ, διαφάνηκε ότι υπήρχαν εγγενή προβλήματα που ήταν αδύνατο να ξεπεραστούν, παρά την καλή θέληση που επέδειξαν για συνεργασία και οι δύο πλευρές.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η offsite, σημαντικότερο πρόβλημα αποτέλεσε ο γόρδιος δεσμός του εκλογικού νόμου, ο οποίος σε περίπτωση συνεργασίας δύο κομμάτων, προϋποθέτει όπως το ποσοστό εισδοχής στο Κοινοβούλιο, ανεβαίνει στο 10 %. Εκ των δεδομένων, θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατο να πάρουν τόσο ψηλό ποσοστό και οπωσδήποτε δεν μπορούσαν να ρισκάρουν την συμμετοχή τους στην Βουλή …

Προς τούτο μάλιστα ζήτησαν γνωμάτευση από διακεκριμένο  καθηγητή Νομικής και Συνταγματολόγο , ο οποίος και ήταν σαφής προς τα δύο κόμματα. Δεν υπάρχει περιθώριο στον νόμο για άλλες λύσεις, πέραν της συνένωσης των δυο κομμάτων. 

Οπόταν, στην επιφάνεια προέκυπτε το σενάριο απορρόφησης της Συμμαχίας Πολιτών από την Αλληλεγγύη και σχηματισμό νέου πολιτικού σχήματος , που όπως σας ενημέρωσε παλαιότερα η offsite, θα ονομαζόταν « Αλληλεγγύη Πολιτών» .

Ωστόσο, το εν λόγω σενάριο δεν υιοθετείτο από την Συμμαχία Πολιτών και μάλιστα κάποια εκ των στελεχών του , θεωρούσαν ότι ήταν και υποτιμητικό για το κόμμα τους.

Πάντως η συνάντηση έκλεισε με χαμόγελα από τις δύο πλευρές και όλοι προσδοκούν όπως γίνουν δεύτερες σκέψεις από όλους και ενδεχομένως το παράθυρο συνεργασίας να ξανα-ανοίξει με βάση ωστόσο τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση συγχώνευσης κάποιο εκ των δυο κομμάτων θα αποποιείτο της κρατικής χορηγίας, που θεωρείται απαραίτητη για επιβίωση των κομμάτων , ιδιαίτερα των εν λόγω που είναι και μικρά, χωρίς άλλους πόρους…

Πλέον, το κάθε κόμμα μέσω των συλλογικών του οργάνων θα χαράξει στρατηγική για τα επόμενα βήματα του με τον ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου να θεωρείται το επικρατέστερο…

Home