Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ναυτική βάση στο Μαρί: Η αναβάθμιση και οι ''μνηστήρες''

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
20.12.2020 - 06:00

Ναυτική βάση στο Μαρί: Η αναβάθμιση και οι ''μνηστήρες''

Thumbnail
Γάλλοι, Αμερικάνοι και όχι μόνο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Κυπριακού Ναυτικού την Κυριακή 06 Δεκεμβρίου 2020, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης αποκάλυψε ότι έστω και αθόρυβα συνεχίζονται οι προσπάθειες με στόχο την αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Η Οffsite καταθέτει σήμερα στο ρεπορτάζ τους σχεδιασμούς που γίνονται στο Υπουργείο. Σημειώνεται ότι όλοι οι σχεδιασμοί και ενέργειες βρίσκονται υπό την αίρεση… της πανδημίας.

Η συμφωνία με Γαλλία

Οι σχέσεις Γαλλίας - Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε άριστο επίπεδο. Η Γαλλία «σηκώνει ομπρέλα» προστασίας στα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε θέματα ασφάλειας Κύπρος και Γαλλία συμμετέχουν μαζί  σε πολλές αεροναυτικές ασκήσεις. Όπως γνωρίζουμε, η φρεγάτα «La Fayette» κάνει γύρους… στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Οι Γάλλοι μια υπερδύναμη στο Ναυτικό ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα ναύσταθμο στην Κύπρο. Η Ναυτική Βάση στο Μαρί αποτελεί μια καλή επιλογή. Ήδη το 2018 ήρθαν στην Κύπρο Γάλλοι εμπειρογνώμονες στη Βάση και διεξήγαγαν μελέτες, εξέτασαν το βυθό και τις υποδομές. 

 Η πανδημία όμως «πάγωσε»  τα επόμενα βήματα  όμως το γαλλικό ενδιαφέρον για χρήση των υποδομών σε μόνιμη βάση  είναι υπαρκτό και έντονο. Μην ξεχνάτε ότι εντός της κυπριακής ΑΟΖ  παρέμεινε για καιρό το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, που βρέθηκε στη Λεμεσό. Είναι σαφές πως τα γαλλικά συμφέροντα, μετά την εμπλοκή της εταιρείας ΤΟΤΑL σε θαλασσοτεμάχια είναι κάτι παραπάνω από προφανή. 

Οι Αμερικανοί θέλουν… να είναι εδώ

Η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil συμπερίλαβε την Κύπρο στους ενεργειακούς της σχεδιασμούς  αλλά «πάγωσε» κάθε δραστηριότητα λόγω του κορωνοϊού μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021.  Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η εκλογή Μπάιντεν ίσως αναθερμάνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και δεν αποκλείουν ενδιαφέρον για τη Ναυτική Βάση. Επί Τραμπ οι Αμερικανοί διαμόρφωσαν ένα άξονα σχεδιασμών που αρχίζει από το Ισραήλ και καταλήγει στην Πολωνία με την Κύπρο και την Ελλάδα στην εξίσωση.

Η Ναυτική Βάση στο Μαρί θα μπορούσε να προκαλέσει και το ρωσικό ενδιαφέρον όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί. Eνδιαφέρον ομως προέκυψε στο παρελθόν και από τους Γερμανούς οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Πηγές από το Υπουργείο Άμυνας ανέφεραν ότι το γαλλικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και ήδη έγιναν επαφές και σχεδιασμοί όμως η πανδημία πάγωσε τις συζητήσεις. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμα ότι η απόφαση αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης είναι ειλημμένη. 

 

Home