Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέα απάντηση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ: Ξαναθυμήθηκαν το ΓεΣΥ

Offsite Team -
06.12.2019

Νέα απάντηση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ: Ξαναθυμήθηκαν το ΓεΣΥ

Thumbnail
Δόθηκαν στοιχεία

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ επανέρχεται στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ. Η Πινδάρου απάντησε την Παρασκευή στο ΑΚΕΛ για τα δημόσια νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με το ΔΗΣΥ: 

«Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ, ως μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον τόπο, είπαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός πως τα όποια προβλήματα ανακύψουν, θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης. Και ανέκυψαν όπως είναι φυσιολογικό στα πλαίσια μιας τέτοιας μεταρρύθμισης. Ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με προγραμματισμό και με γνώμονα το καλό των ασθενών αλλά και την όσο το δυνατόν άρτια στελέχωση των νοσηλευτηρίων».

 

Ο ΔΗΣΥ ζήτησε από το ΑΚΕΛ «Να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο της κινδυνολογίας για δήθεν κατάρρευση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Είναι τουλάχιστον άστοχη η αντιπολίτευση στην πλάτη των ασθενών, την ώρα που λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα.

 

Οι συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2020 ανέρχονται σε €926.83εκ σε σύγκριση με €767,91εκ. που περιλαμβάνονται στον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό για το έτος 2019. Παρουσιάζουν δηλαδή αύξηση €158 εκ ή ποσοστό 20,7%, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς του κράτους για το ΓεΣΥ, ενώ τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το έτος 2020 είναι €183,03 έναντι €59,55 εκ. του 2019, σημειώνοντας αύξηση €123,48εκ  ή ποσοστό 207,35%, εκ των οποίων τα €159,2εκ αφορούν στην αντιμισθία των κρατικών υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στον ΟΚΥπΥ.  

Για τον ΟΚΥπΥ οι προσυπολογιζόμενες  δαπάνες για το 2020 είναι  €459 εκ. Τα δε έσοδα από τον ΟΑΥ υπολογίζονται στα  €226 εκ. Σημειώνεται ότι μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 ο ΟΚΥΠΥ δεν θα έχει έσοδα από υπηρεσίες που θα προσφέρονται στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ αλλά θα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους δικαιούχους κάρτας νοσηλείας.  

Στον προϋπολογισμό προβλέπονται 119 νέες θέσεις εργασίας, πρόσθετα στις 350 θέσεις που έχουν εγκριθεί για το 2019 και αφορούν διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό. Από αυτές οι 75 αφορούν γραμματειακό προσωπικό για να στελεχώσει όλες τις κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια. Συν το σχέδιο κινήτρων που θα παρουσιαστεί σύντομα για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς. 

 

 

Ο ΔΗΣΥ καταγγέλλει:«Αυτά προς ενημέρωση του ΑΚΕΛ, αποτελούν επιπρόσθετα πρακτικά βήματα στο δρόμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η εφαρμογή στην πράξη της μεγάλης μεταρρύθμισης του ΓΕΣΥ και όχι με κινδυνολογία».  

 

 

Home