Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέα αποτυχία Τουρκίας για κλείσιμο υπόθεσης Λοϊζίδου

Offsite Team -
16.09.2021 - 20:15

Νέα αποτυχία Τουρκίας για κλείσιμο υπόθεσης Λοϊζίδου

Ενδιάμεσο ψήφισμα για αποζημιώσεις 4ης Διακρατικής

Απέτυχε νέα προσπάθεια της Τουρκίας να κλείσει η επιτήρηση της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου, ενώ η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), η οποία ολοκλήρωσε την Πέμπτη τη συνεδρίασή της, στο Στρασβούργο, υιοθέτησε αυστηρό ενδιάμεσο ψήφισμα για τις αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλει η Άγκυρα, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι τα 47 κράτη μέλη του ΣτΕ δεν πείσθηκαν κατά τη συνεδρίαση ότι η Τουρκία έπραξε όσα έπρεπε να πράξει προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του 1998, παίρνοντας μέτρα για αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων της αιτήτριας.

«Θεωρείται σημαντική απόφαση δεδομένης της μεγάλης συμβολικής, αλλά και πρακτικής της σημασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται του περιουσιακού των εκτοπισθέντων» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί το κλείσιμο της επιτήρησης της απόφασης του ΕΔΑΔ ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η υπόθεση παραμένει υπό επιτήρηση.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να προχωρήσει με κλείσιμο της επιτήρησης των υποθέσεων Τύμβιος και Αλεξάνδρου, από την ομαδική προσφυγή «Ξενίδη-Αρέστη». Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες είχε επέλθει φιλικός διακανονισμός, με την Κυπριακή Δημοκρατία να επαναλαμβάνει τη θέση της ενώπιον της Επιτροπής ότι δεν φέρει οποιαδήποτε ένσταση για κλείσιμο αυτών των υποθέσεων.

Σύμφωνα εξάλλου με συγκλίνουσες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Επιτροπή Υπουργών υιοθέτησε ενδιάμεσο ψήφισμα, με το οποίο καλείται σε έντονο ύφος η Τουρκία να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής. Πρόκειται για την αποζημίωση που αποφάσισε τον Μάιο του 2014 το ΕΔΑΔ, ύψους 90 εκ. ευρώ, με τα 30 εκ. να αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων και τα 60 εκ. να προορίζονται για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

Το ενδιάμεσο ψήφισμα υιοθετήθηκε υπό το πρίσμα της άρνησης της Τουρκίας να προχωρήσει μέχρι σήμερα στην καταβολή αυτών των αποζημιώσεων.

ΚΥΠΕ

Home