Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέα «μάχη» στο Ανώτατο για την 56η έδρα

Του Στέλιου Στυλιανού
- 29.10.2020

Νέα «μάχη» στο Ανώτατο για την 56η έδρα

Thumbnail
4,5 χρόνια μετά τις Βουλευτικές εκλογές συνεχίζεται η διαμάχη για την έδρα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό

Δεν λέει να σταματήσει η διαμάχη για την 56η έδρα η οποία μαίνεται εδώ και 4,5 χρόνια και συγκεκριμένα από τις Βουλευτικές του 2016. 

Σήμερα Πέμπτη 29/10 συνέρχεται εκ νέου το Ανώτατο δικαστήριο στις 11 το πρωί για να εξετάσει εκ νέου την έφεση που έκαναν οι νομικοί Σύμβουλοι του Ανδρέα Μιχαηλίδη μετά και την τροποποίηση του Συντάγματος και την ψήφιση πρότασης νόμου πριν από ένα χρόνο που επέτρεψε στον Γιώργο Παπαδόπουλο, του Κινήματος Αλληλεγγύης να επιστρέψει στα Βουλευτικά έδρανα.

Συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου του 2019 η Ολομέλεια της Βουλής με 32 ψήφους υπέρ 12 εναντίων και 1 αποχή ψήφισε την πρόταση νόμου των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, στην οποία αναφερόταν ότι η μη καταλειφθείσα έδρα θα αποδίδεται στον πρώτο επιλαχόντα του συνδυασμού που κέρδισε την έδρα. 

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι το κενό αυτό δημιουργήθηκε καθώς η Ελένη Θεοχάρους μετά την ανακήρυξη της ως Βουλευτής στις 22 Μαΐου 2016, είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα την έδρα να καταλάβει ο πρώτος επιλαχών του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργος Παπαδόπουλος.  

Μέτα από αυτή την εξέλιξη ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μη εκλεγείς υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού,προσέφυγε στο Ανώτατο και πέτυχε ακύρωση της εκλογής και ανακήρυξης του κ. Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, που λειτούργησε τότε ως Εκλογοδικείο, η μη αποδοχή της έδρας εκ μέρους της κας Θεοχάρους έγινε εκτός της βουλευτικής περιόδου και λανθασμένα η πλήρωση της θέσης έγινε κατά τον ίδιο τρόπο που η εκλογική νομοθεσία προβλέπει για την πλήρωση κενωθεισών βουλευτικών εδρών, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.

Το νομικό αυτό κενό κάλυψε η Βουλή στις 30/6/2017, όταν με 26 ψήφους υπέρ και τις 13 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ εναντίον, ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για πλήρωση της κενωθεισας έδρας. Ο τροποποιητικός νόμος προέβλεπε ότι η κενωθείσα βουλευτική έδρα πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου με αποτέλεσμα η έδρα να παραμείνει στον κ. Παπαδόπουλο.

Δεύτερη προσφυγή από τον Μιχαηλίδη

Μετά από την απόφαση αυτή της Βουλής ο Ανδρέας Μιχαηλίδης προσέφυγε τον Ιούλιο του 2017 εκ νέου στο Ανώτατο, όπου και δικαιώθηκε για δεύτερη φορά. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο έκρινε στις 30 Απριλίου 2018 τον Τροποποιητικό Νόμο 82(Ι)/2017 και συγκεκριμένα την πρόνοια του για πλήρωση μη καταληφθεισας βουλευτικής έδρας, σύμφωνα με το άρθρο 35(1) του Νόμου 72/1979 ως αντισυνταγματική.

Η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της στις 13 Ιουνίου 2018 προσπάθησε να πετύχει νέα νομοθετική ρύθμιση του θέματος  ψηφίζοντας σε  σε νόμο κατά πλειοψηφία, με 30 ψήφους υπέρ, 15  ψήφους του ΔΗΣΥ εναντίον και μία αποχή (αυτή του Γιώργου Λιλλήκα), δεύτερη πρόταση νόμου με σκοπό και πάλι τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος με την επίδικη βουλευτική έδρα. 

Σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία, όταν βουλευτής αποβιώσει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίνοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, τότε αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου συνδυασμού, αποδίδοντας για δεύτερη φορά τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού στον κ. Παπαδόπουλο.

Η τρίτη νίκη Μιχαηλίδη

Για την απόφαση αυτή της Βουλής ο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε γνωμάτευση από το Ανώτατο ως προς το κατά πόσο ο νόμος που ψήφισε η Βουλή είναι αντίθετος και σύμφωνος με συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, “οι οποίες απορρέουν και διαπνέονται από το σύνταγμα της Δημοκρατίας”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από την γνωμάτευση που ζήτησε ο ΠτΔ στις 19 Μαρτίου προχώρησε στον έκδοση της τρίτης κατά σειρά απόφαση του δικαιώνοντας και πάλι ουσιαστικά τον Ανδρέα Μιχαηλίδη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Δικαστηρίου, η συγκεκριμένη πρόνοια του νόμου προσκρούει και είναι αντίθετη στην αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας, ενώ ο νόμος παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Μετά και την γνωμάτευση του Δικαστηρίου η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ομόφωνα τροποποίησε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2019 για εικοστή τέταρτη φορά, το Σύνταγμα της Δημοκρατίας, αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογία του ΔΗΣΥ επί της σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσαν οι Νικόλας Παπαδόπουλος, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, και Μιχάλης Γιωργάλλας, εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ώστε να συμπληρωθεί το συνταγματικό κενό που εντοπίστηκε για την 56η μη καταληφθείσα έδρα της Βουλής.  

Μετά τις πιο πάνω αποφάσεις οι νομικοί σύμβουλοι του κύριου Ανδρέα Μιχαηλίδη προσέφυγα για 4η φορά στο Ανώτατο του οποίου την απόφαση αναμένουν σήμερα . Μάλιστα η πλευρά του Προέδρου του ΚΟΑ και του πρώην Βουλευτή του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι ουσιαστικά η Βουλή ψήφισε ένα νόμο με αναδρομική ισχύ, και τα όποια προβλήματα προκύπτουν θα αφορούν αυτή την περίπτωση, με τον Νόμο να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα στο μέλλον.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι ουσιαστικά η Βουλή πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την προηγούμενη γνωμάτευση του δικαστηρίου στην οποία επισημαίνεται ότι ο προηγούμενος νόμος που ψήφισε η Βουλή πρόσκρουε και είναι αντίθετος στην αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας, ενώ ο προηγούμενος νόμος παραβίαζε και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Home