Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Ένας Τ/κ ακαδημαϊκός στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Ένας Τ/κ ακαδημαϊκός στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ

niazi
Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Offsite εν όψει Ευρωεκλογών
  • «Θα εκπροσωπήσω όλες τις εθνότητες της Κύπρου»
  • «Οι Τ/κ πρέπει να ενσωματωθούν σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς»
  • «Το Ευρωκοινοβούλιο όπως είναι σήμερα με τρομάζει...»
  • «Να παραμείνει ζωντανή η πορεία της Τουρκία προς την ΕΕ»
  • «Να τερματιστεί η ψήφος κατά εθνότητα. Πρέπει να μάθουμε να ψηφίζουμε με γνώμονα τις πολιτικές θέσεις.»

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις επερχόμενες Ευρωβουλευτικές Εκλογές 2019 και είναι ο μοναδικός Τ/κ υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο κόμματος.

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι ακαδημαϊκός και πρόεδρος στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ έχει βραβευτεί με το Βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί και την διάκριση Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα, για την επιστημονική του προσφορά στον αγώνα για την ειρήνη στην Κύπρο αλλά και μεταξύ της Ελλάδας με την Τουρκία.

Γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας και η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας. 

Είναι επίσης συγγραφέας αρκετών βιβλίων τόσον στην τούρκικη, όσο και στην ελληνική γλώσσα.

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ μιλά στην Offsite για τις επικείμενες Ευρωεκλογές, πως πήρε την απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος αλλά και με ποια ζητήματα θα καταπιαστεί εάν εκλεγεί Ευρωβουελυτής.

niazi

«Αγωνίζομαι για ειρήνη και συμφιλίωση»

Πως ένας Τ/κ θα εκπροσωπήσει τους Ε/κ πολίτες στην Ευρωβουλή;

Η εκπροσώπηση είναι μία πολιτική τοποθέτηση και όχι εθνοτική. Εθνοτικές διαφορές είναι δεδομένες και δεν αλλάζουνε, άνθρωποι είναι Τ/κ και άλλοι Ε/κ, με την Τουρκική και την Ελληνική γλώσσα. Προσωπικά ζω και ταυτίζομαι και με τις δύο κοινότητες, είμαι δικοινοτικός, δίγλωσσος, όμως η πατρίδα μου είναι μία.

Τόσα χρόνια μαζί με τους Ε/κ και εκ των πραγμάτων και με τους Τ/κ, δημιούργησε σε εμένα μία ταύτιση στην ολότητα του πληθυσμού της Κύπρου. Γι' αυτό ονομάζω και τον εαυτό μου φεντεραλιστή πατριώτη που αγκαλιάζει όλο τον πληθυσμό της Κύπρου και όχι μόνο τη μία εθνοτική κοινότητα.

Επίσης, όλη η πνευματική μου εργασία κατά τη διάρκεια των χρόνων, μέσα από τα βιβλία μου και τις διαλέξεις μου, βασίζεται γύρω από την αντίληψη της Ολικής Κύπρου. Είμαι σε θέση να ταυτιστώ και να κατανοώ και τις δύο κοινότητες και να εκπροσωπήσω την ιδέα της ολότητας. 

Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα εκπροσωπήσω εθνοτικές κοινότητες αλλά τα συμφέροντα όλων των πολιτών της Κύπρου. 

Θα προωθήσετε τα διαβήματα που κάνει διαχρονικά η ηγεσία των Τ/κ στην ΕΕ για περισσότερη οικονομική στήριξη των Τ/κ;

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων σε αρμονία με την ειρήνη στην Κύπρο. Αγωνίζομαι για την ειρήνη και την συμφιλίωση των ανθρώπων της Κύπρου. Τώρα, όσο αφορά σε συγκεκριμένα αιτήματα και συμφέροντα, θα τα μελετήσω από τον φακό του κατά πόσον προσφέρουν στην ειρήνη και την συμφιλίωση.

Οποιαδήποτε πρόταση θα είναι μπροστά μου, θα μετρηθεί η αξία της από την άποψη κατά πόσον βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των πολιτών και ότι υπηρετεί την πρόοδο προς την Ομοσπονδιακή Κύπρο.

Είναι για αυτό τον λόγο που οι Τ/κ πρέπει να ενσωματωθούν σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς καθώς και στο Κυπριακό Ομόσπονδο Κράτος εφόσον επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα.

Η ενδυνάμωση της Τ/κ κοινότητας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κάτι που βοηθάει στον δρόμο της ειρήνης στην Κύπρο, γιατί σπάζει την μόνιμη εξάρτηση από την Τουρκία. Και πρωτίστως ο πρώτος που πρέπει να το χαιρετήσει αυτό είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πέραν του Κυπριακού, με ποια άλλα θέματα θα καταπιαστείτε στο Ευρωκοινοβούλιο για να βοηθήσετε τους Κύπριους πολίτες;

Καταρχάς, το Ευρωκοινοβούλιο όπως είναι σήμερα με τρομάζει. Με τρομάζει γιατί για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συναντάμε ένα τόσο μεγάλο κύμα από εθνικισμό, πολιτιστικό ρατσισμό, ξενοφοβία, ισλαμοφοβία και πολλά άλλα παρόμοια φαινόμενα. Τα συναντάμε σε σημείο που απειλούν το οικοδόμημα της ενωμένης Ευρώπης.

Ένας από τους λόγους που δέχτηκα την πρόταση του ΑΚΕΛ να αφήσω έστω και περιστασιακά την ακαδημαϊκή μου καριέρα και να ασχοληθώ με τις ευρωεκλογές, είναι ακριβώς επειδή είμαι ένας άνθρωπος που για χρόνια σπούδασε και μορφώθηκε στην Ευρώπη και μιλώ τις γλώσσες της Ευρώπης και νιώθω πως είναι καθήκον του κάθε πολίτη να στέκεται ενάντια στον ρατσισμό.

Από την άλλη, έρχομαι από μία χώρα η οποία είναι διαιρεμένη και αυτό συμβολικά είναι μία ήττα για την Ευρώπη που ενώνει τους λαούς και σίγουρα θα βοηθήσω και για την επανένωση του τόπου μας.

Ο αγώνας κατά του ρατσισμού στην Ευρώπη και το Κυπριακό είναι δύο βασικά ζητήματα που θα με απασχολήσουν και ήδη με απασχολούν, δύο ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους καθώς και την Κύπρο ο εθνικισμός και ο ρατσισμός την διαιρέσαν και ακόμη την κρατούν διαιρεμένη.

niazi

«Να με ψηφίσουν για τις ιδέες μου»

Τι στάση θα κρατήσετε μπροστά σε ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία; Θα συνεχίσετε τον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι Ε/κ Ευρωβουλευτές;

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πάνε πακέτο οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές. Υπάρχουν Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο κόμμα των αριστερών κ.ο.κ. Ο κάθε ένας θα δουλέψει ανάλογα με την ιδεολογία που πρεσβεύει. Αυτός είναι και ο λόγος και το βασικό κριτήριο με το οποίο θα πρέπει να μας ψηφίσουν οι πολίτες.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας  θα πρέπει να απαντήσουμε αν θέλουμε μία Τουρκία που προχωρά προς την ΕΕ με μεταρρυθμίσεις ή μία Τουρκία εκτός Ευρώπης.

Οι μελέτες δείχνουν πως από την Οθωμανική αυτοκρατορία και το 1931 όπου έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, έγιναν λόγω της επιρροής που είχε από την Δύση. Μετά την ίδρυση της Τούρκικης Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ, η μανία του να είναι η Τουρκία ένα Ευρωπαϊκό Κράτος οδήγησε σε μία ιστορική μεταρρύθμιση σε τομείς όπως τον περιορισμό του ρόλου της θρησκείας, το κοσμικό κράτος και την  κοινωνία.

Η πορεία της Τουρκία προς την ΕΕ πρέπει να παραμείνει ζωντανή και η Τουρκία οφείλει να κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν οι αξίες της ΕΕ. 

Γιατί οι Τ/κ να κατέλθουν να ψηφίσουν σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

Βλέπω αρκετούς Τ/κ που με το άκουσμα της υποψηφιότητάς μου ενδιαφέρθηκαν για να έρθουν να ψηφίσουν. Και δεν θα έρθουν να ψηφίσουν επειδή είμαι Τ/κ αλλά γιατί πιστεύουν σε έναν άνθρωπο φεντεραλιστή που προσπαθεί για την ειρήνη και την Ομοσπονδία στην Κύπρο.

Πέραν τούτου, οι Τ/κ αντιλαμβάνονται ότι μακροπρόθεσμα η επιβίωση της κοινότητας ως μία οντότητα εξαρτάται πάρα πολύ από μία κοινή πολιτεία στην Κύπρο και την συνύπαρξη με τους Ε/κ. Και οι δύο κοινότητες ξέρουν πολύ καλά ποιος είμαι και πιστεύω πως θα έρθουν να με ψηφίσουν λόγω των πεποιθήσεων, των ιδεών και των δράσεων μου.

Η υποψηφιότητα του Σενέρ Λεβέντ θα επηρεάσει στην ψήφο που θα επιλέξουν οι Τ/κ;

Ο Σενέρ Λεβέντ έχει τις δικές του απόψεις με τις οποίες διαφωνώ, ωστόσο είναι ένας άνθρωπος ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του και θα τον ψηφίσουν αυτοί που ακολουθούν τις ιδέες του, όπως κι εμένα.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές θα πρέπει να τερματιστεί η ψήφος κατά εθνότητα. Στην Ευρωβουλή ψηφίζουμε βάση των ιδεών που πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος και όχι βάση της εθνότητάς του. 

niazi

«Οι Τ/κ ιστορικά ένιωθαν πιο κοντά στον Ακελικό κόσμο»

Σε ποια σημεία συμφωνείτε με το ΑΚΕΛ πέραν του Κυπριακού;

Μέλος του ΑΚΕΛ δεν είμαι αλλά πάντα ήμουν αριστερός. Πάντα είχε σημασία για εμένα η ταξική πραγματικότητα. Διεκδικώ δικοινοτική δικαιοσύνη και είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού. Είμαι αριστερός γιατί είμαι διεθνιστής και αντιεθνικιστής. Αυτές είναι μερικές κοινές αξίες με το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα που ανέκαθεν ήταν πιο κοντά στην Τ/κ εργατική τάξη. Αρκετά μέλη του ΑΚΕΛ που αγωνίστηκαν για ειρηνική συμβίωση ήταν Τ/κ και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από την ΤΜΤ, όπως για παράδειγμα ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου το 1965.

Οι Τ/κ ιστορικά ένιωθαν πιο κοντά στον Ακελικό κόσμο και αυτό είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Ένας δεξιός νεοφιλελεύθερος μπορεί να φέρει λύση αλλά οι αξίες της αριστεράς μπορούν να φέρουν και λύση και συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων.

Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν πως ένας Τ/κ δεν έχει θέση να διεκδικεί εκλογή σε εκλογική αναμέτρηση που αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον υπάρχει κατοχή;

Αυτοί που υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δικοινοτική και ανήκει σε δύο κοινότητες.

Το σύνταγμα του 1960 που ακόμη και το ΕΛΑΜ επιτρέπει να λειτουργά σήμερα, ορίζει τους Τ/κ ως πολιτικά ίση κοινότητα με τους Ε/κ. Σε αυτό το σύνταγμα δεν αναφέρεται πουθενά ότι η Κύπρος είναι Ελληνική και οι Τ/κ μειονότητα.

Αυτά τα μυαλά είναι που στο παρελθόν οδήγησαν την Κύπρο στην καταστροφή και σήμερα συνεχίζουν να υπηρετούν την προέκταση της καταστροφής, την μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου.

Home