Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νικόλας: Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο με τουρκικές μεθοδεύσεις

Offsite Team
- 16.07.2019

Νικόλας: Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο με τουρκικές μεθοδεύσεις

Thumbnail
Τι είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μετά το Συμβούλιο Αρχηγών

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τούρκικων μεθοδεύσεων, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, στη Λεμεσό. 

Σημείωσε ότι η πρόταση Ακιντζί όχι μόνο δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, αλλά δεν είναι και τίποτα το καινούργιο, προσθέτοντας ότι είναι στην ουσία μια επανάληψη παλαιότερης πρότασης του κ. Έρογλου σε χειρότερη έκδοση.

«Σε σχέση με την περιβόητη πρόταση του κ. Ακιντζί, θεωρώ πως το κοινό ανακοινωθέν καλύπτει και τη δική μας θέση. Απ´ εκεί και πέρα, θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τούρκικων μεθοδεύσεων και της τούρκικης επεκτατικότητας και για αυτόν ακριβώς το λόγο, εμείς θεωρούμε πως απαιτείται σήμερα μια αποτελεσματική εξωτερική διπλωματία αλλά και πολιτική που θα αντιμετωπίσει αυτές τις στοχεύσεις και αυτές τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας και είναι για αυτό, ακριβώς τον λόγο που εμείς επιμένουμε πως πρέπει να εφαρμοστεί η νέα στρατηγική χωρίς αμφιταλαντεύσεις, και χωρίς παλινδρομήσεις», πρόσθεσε. 

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, επιπρόσθετα, ότι δεν γίνεται από τη μια να ζητάμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «και από την άλλη να συμφωνούμε σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή ούτω καλούμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την κινητή τηλεφωνία, με τα οποία απλά αναβαθμίζουμε το ψευδοκράτος, χωρίς να επιτυγχάνεται ο ουσιαστικός και βασικός στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η επίλυση του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η απάντηση είναι «είναι ομόφωνα αρνητική. Όλα τα κόμματα σήμερα τοποθετήθηκαν και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους αυτή η πρόταση όχι μόνο δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, αλλά δεν είναι και τίποτα το καινούργιο. Είναι στην ουσία μια επανάληψη παλαιότερης πρότασης του κ. Έρογλου σε χειρότερη έκδοση. Επομένως, για τους λόγους που και εμείς επεξηγήσαμε εντός του Εθνικού Συμβουλίου, συμφωνήσαμε με την ομόφωνη τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς τι περιθώρια επανέναρξης ενός διαλόγου υπάρχουν την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι γεγονός πως με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, με την κλιμάκωση της έντασης, με τις αδιάλλακτες θέσεις που προβάλει, «δεν μπορεί κάποιος να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ή εάν αυτές αρχίσουν, ότι αυτές θα έχουν μια θετική κατάληξη».

«Και για αυτό ακριβώς τον λόγο, είναι που εμείς επιμένουμε ότι ο βασικός μας στόχος θα πρέπει να είναι είτε να πείσουμε είτε να πιέσουμε την Τουρκία να αλλάξει απαράδεκτες θέσεις και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πρόκληση πολιτικού κόστους, μόνο με τη νέα στρατηγική», συμπλήρωσε. 

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ είναι ικανοποιητικά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

«Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να επιμένουμε σε επιπρόσθετα μέτρα, στοχευμένα μέτρα έναντι εταιρειών ή και προσωπικού αυτών των εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκία ή και με τούρκικες εταιρείες σε αυτές τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις. Εμείς θεωρούμε ότι ναι αυτά τα μέτρα, αυτές οι κυρώσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικά, εξάλλου ήδη βλέπουμε εταιρείες να τερματίζουν την συνεργασία τους μαζί με την Τουρκία και θεωρώ ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου δέχεται παράλληλα και ταυτόχρονα κυρώσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο όπου η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

Ενδεχομένως, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτά τα μέτρα να επιδεινώσουν τα οικονομικά δεδομένα για την Άγκυρα. 

«Επομένως, αυτή η πίεση, αυτό το κόστος, μπορεί να αξιοποιηθεί από δικής μας πλευράς για να επιτύχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και των βασικών στόχων που είναι η εγκατάλειψη απαράδεκτων θέσεων που εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού. Γιατί αν η Τουρκία δεν αλλάξει αυτές τις θέσεις, δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση του Κυπριακού», κατέληξε.  

Home