Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νικόλας: Η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ ήταν από τις πιο αποτελεσματικές

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού
- 22.09.2019

Νικόλας: Η συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ ήταν από τις πιο αποτελεσματικές

Thumbnail
Αποκαλυπτικός ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στην Offsite. Μιλά  για Κυπριακό, Οικονομία και τις επερχόμενες Προεδρικές

Διαχρονικά κάποιες από τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές συνεργασίες που είχαμε στην Κύπρο ήταν μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρει σε συνέντευξη του στην Offsite ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μιλά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την Οικονομία, αλλά και τους στόχους του κόμματος του σε Βουλευτικές και Προεδρικές. 

Παράλληλα ο κύριος Παπαδόπουλος αναφέρεται στο δίδυμο Νικόλας-Αβέρωφ αλλά και στις φήμες που τον θέλουν να είναι είτε ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής είτε ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθεί αυτούσια και σε Βίντεο η συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ:

-Να ξεκινήσουμε με το πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και αν περιμένετε εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

- Θεωρώ πως η Τουρκία φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη για να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις, τουλαχιστον αυτο βγαίνει από την συμπεριφορά αλλά και από τις δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε αρκετούς και πολλούς λόγους. 

Πρώτον φαίνεται να είναι πολύ περισσότερο στοχοπροσηλωμένη στον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου και στο φυσικό  αέριο παρά στην επίλυση του κυπριακού.  

Δεύτερον θεωρώ ότι οι εξελίξεις στα κατεχόμενα σε σχέση με τις παράνομες εκλογές των κατεχομένων δεν επιτρέπει στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Τρίτον θεωρώ πως δυστυχώς η Τουρκία έχει γλυκανθεί από τις αναφορές για λύσεις,  για δύο κράτη και συνομοσπονδία και όπως όλα δείχνουν πλέον φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να αλλάξει την βάση των διαπραγματεύσεων. Από τη στιγμή που έχει περάσει το μήνυμα πως είναι συζητήσιμη μία λύση τύπου δύο κρατών και συνομοσπονδίας δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη η Τουρκία να επιστρέψει πίσω και συζητά λύσεις για συνομοσπονδίας. 

Οφείλω να ξεκαθαρίσω τουλάχιστον σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τη λύση του κυπριακού με μοντέλα, λύσεις τύπου συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Τέτοιες λύσεις θα επιφέρουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα που έχουμε σήμερα αλλά με έναν αναγνωρισμένο κράτος απέναντι μας

-Πιστεύεται ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποιες πτυχές της Νέας Στρατηγικής που κερδίζουν έδαφος, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση Διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους;

-Είναι πολλές οι εισηγήσεις που είχαμε καταθέσει στα πλαίσια της Νέας Στρατηγική και θεωρώ ότι αυτές οι προτάσεις όλο και δικαιώνονται σήμερα. Θεωρούμε ότι  είναι η μόνη επιλογή που έχουμε μπροστά μας για να εξαναγκάσουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις πάγιες θέσεις που εμποδίζουν την επίλυση του κυπριακού.

Απούσα η Οικονομική Πολιτική της Κυβέρνησης

-Έχουν περάσει έξι χρόνια Διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη. Η διακυβέρνηση ξεκίνησε με τον Κούρεμα Καταθέσεων τον Μάρτη του 2013. Πως κρίνεται σήμερα την Οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης;

-Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι απούσα, γιατί πολύ περισσότερο θεωρώ ότι απλά αντιδρά σε εξωγενείς παράγοντες παρά να διαμορφώνει μία συγκροτημένη και ολοκληρωμένη στρατηγική που αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Θεωρώ ότι ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μία επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και αυτό θα οφείλεται σε πολλούς λόγους. Λόγω Brexit, λόγω της ενδεχομένως της συρρίκνωσης της τουριστικής βιομηχανίας και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι που απαιτούμε ως Δημοκρατικό Κόμμα να ξεκαθαρίσει ποια είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη που θα έχει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

 Χρειάζεται να αναπτύξουμε νέους τομείς όπως για παράδειγμα ο τομέας της καινοτομίας, της έρευνας,της ανάπτυξης, γιατί πρέπει να αντικαταστήσουμε τα απολεσθέντα έσοδα που πιθανόν να έχουμε από τη συρρίκνωση άλλων τομέων.

- Χαρακτηρίσατε στην αρχική σας  τοποθέτηση απούσαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ωστόσο σας βλέπουμε ως κόμμα να ψηφίζεται μαζί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό κάποια νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την οικονομία.  Για ποιους λόγους προχωράτε στην ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων;

-Για ένα πάρα πολύ απλό λόγο γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον εμείς δεν υποστηρίζουμε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εμείς αυτό που υποστηρίζουμε είναι το οικονομικό συμφέρον των Κυπρίων πολιτών.

 Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρότατα προβλήματα ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα αλλά και το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κατακρίβειαν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας αυτή τη στιγμή και απαιτούνται πρωτοβουλίες και μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσάρεστες παρενέργειες που δυστυχώς επιφέρει αυτο το σοβαρότατο πρόβλημα σε όλες τις πτυχές και σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας. 

Πρόσφατα στη Βουλή είχαμε αναλάβει μία πρωτοβουλία για να εισάξουμε στη διαδικασία διευθέτησης και αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μία μορφή επιδιαιτησίας και διαιτησίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο οποίος θα μπορούσε για παράδειγμα να αποφασίζει ποιο είναι το πραγματικό ύψος του δανείου και κατά πόσο μία τράπεζα έχει παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας που έχει καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα.

Δυστυχώς εκείνον το νομοσχέδιο, εκείνη η Πρόταση νόμου παρά το ότι ψηφίστηκε από τη Βουλή των αντιπροσώπων, στάλθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ανώτατο δικαστήριο σε αναφορά. Επομένως αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται το προηγούμενο Νομικό καθεστώς για τις εκποιήσεις.  

Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι οι απαραίτητες γιατί θέλουμε από την μια να προστατεύσουμε τους καλόπιστους δανειολήπτες αλλά από την άλλη να δώσουμε τα εφόδια που χρειάζονται οι τράπεζες για να διώξουν τους κακοπληρωτές. Πιστεύουμε ότι η δική μας πρόταση για μία ειδική διαδικασία διαμεσολάβησης μπορεί να είναι μία ισορροπημένη λύση σε αυτόν τον μεγάλο πρόβλημα.

Οι σχέσεις με Κόμματα ενδιάμεσου και οι συνεργασίες με ΑΚΕΛ 

-Στις Προεδρικές του 2018 στηρίχθηκε η υποψηφιότητα σας από την πλειονότητα των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.Ποια είναι σήμερα η σχέση σας με τα υπόλοιπα κόμματα; 

-Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες για να για να επιτύχουμε εκείνους τους πολιτικούς στόχους και η σχέση μας μαζί με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλές και παραγωγικές όταν αυτές φυσικά επιτυγχάνουν κοινές πολιτικές θέσεις.

Τουλάχιστον, σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα εμείς θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε να έχουμε αυτήν την αγαστή συνεργασία με όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν μαζί μας, είτε σε επιμέρους ζητήματα είτε σε ευρύτερα πολιτικά ζητήματα.

-Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το ΑΚΕΛ έχει πολλές διαφοροποιήσεις τόσο προς την οικονομία όσο και προς το Κυπριακό. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να ακούγεται έντονα πιθανή συνεργασία στις Προεδρικές εκλογές του 2023. Μπορεί να υπάρξει αυτή η συνεργασία νοουμένου των διαφορών που υπάρχουν;

-Επαναλαμβάνω, εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και φυσικά είναι σεβαστές οι όποιες διαφορές, εξάλλου δεν είμαστε τα ίδια κόμματα. 

Έχουμε διαφορετικές θέσεις σε επιμέρους ζητήματα αλλά εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη και στο παρελθόν πως μπορούμε μέσα από συμβιβασμούς και κοινές προσεγγίσεις να καταρτίσουμε συνεργασίας. Εξάλλου θέλω να υπενθυμίσω πως διαχρονικά κάποιες από τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές συνεργασίες που είχαμε στην Κύπρο ήταν μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού Κόμματος

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε διαφορές, σε κάποιες περιπτώσεις και σημαντικές διαφορές επιμέρους ζητήματα αλλά διάφορες έχουμε και με άλλα κόμματα.  Αυτόν που για εμας έχει σημασία είναι μέσα από την σύνθεση των απόψεων να επιτυγχάνουμε λύσεις σε ότι αφορά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον λαό και την κοινωνία.

Δεν υπήρχε δίδυμο με Αβέρωφ 

-Κάποιοι σας χαρακτήριζαν ως κοινό δίδυμο με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο παρελθόν και συνεχίζουν να σας χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα.  Αυτό το δίδυμο έχει πλέον χωρίσει;

-Νομίζω ότι δεν υπήρχε τέτοιο δίδυμο για να έχει χωρίσει. Αυτό που έγινε όπως είπα  και προηγουμένως το Δημοκρατικό Κόμμα κατευθυνόμενο από την βαρύτητα της ευθύνης που είχε σε ότι αφορά την διαφύλαξη των του Εθνικού συμφέροντος που αφορούσε ζητήματα που είχαν να κάνουν με την οικονομία, υποστήριξε προτάσεις που σίγουρα είχαν πολιτικό κόστος αλλά ήταν αναγκαίες για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε ένα από τα οικονομικά αδιέξοδα που δυστυχώς μας οδήγησαν  η ασυνέπεια, η ανικανότητα που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή του τόπου του 2013.

Κάποιοι άλλοι είναι που μας οδήγησαν σε εκείνη την οικονομική καταστροφή εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα βοηθήσαμε η χώρα να βγει από το μνημόνιο να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα που μας οδήγησαν στην έξοδο από το μνημόνιο.  Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία ή και η κυπριακή οικονομία.  

Αντίθετα εμείς θεωρούμε ότι πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να επαναφέρουμε την ποιότητα ζωής εκεί που θα έπρεπε να είναι, αν θέλουμε να στηρίξουμε την μεσαία τάξη που είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι σκέψεις για Βουλευτικές και Προεδρικές 

-Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση  είναι οι Βουλευτικές εκλογές του 2021 πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα κρίνει και την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των κομμάτων ενόψει των προεδρικών του 2023; 

-Τις αποφάσεις για τις Προεδρικές του 2023 θα τις πάρουμε όταν θα έρθει  η κατάλληλη στιγμή.  Σίγουρα ένας από τους άμεσους και βασικούς στόχους του Δημοκρατικού κόμματος είναι οι βουλευτικές εκλογές του 2021, καθώς όπως και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και εμείς θέλουμε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή δυνατότητα και ικανότητα να προωθούμε πολιτικές προτάσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο με τη στήριξη από τον κόσμο. Μόνο με τη βοήθεια του κόσμου μπορούμε να έχουμε την απαραίτητη ισχυρή φωνή που θα θέλαμε να έχουμε για να μπορέσουμε  ακριβώς να μας ακούσουν εκεί που πρέπει να μας ακούσουν.

-Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν ότι εσείς θα είστε είτε ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής ή της Δημοκρατίας, πως το σχολιάζετε; 

-Αυτά δεν με απασχολούν στο παρόν στάδιο. Σας είπα προηγουμένως ότι προτεραιότητα για μας είναι η προώθηση πολιτικών προτάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα στην ευρύτερη κοινωνία και ο στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ακριβώς να κερδίσει αυτή την απαραίτητη στήριξη στην ευρύτερη κοινωνία των πολιτών για να έχουμε τη φωνή που πρέπει να έχουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να προωθούμε λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών.

Home