Νικόλας: Με πολιτική ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είτε κακή λύση είτε αδιέξοδο

Νικόλας: Με πολιτική ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είτε κακή λύση είτε αδιέξοδο

Πυρά του Προέδρου του ΔΗΚΟ σε Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ λίγο πριν την Πενταμερή Διάσκεψη

 Δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει και της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. 

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έστρεψε τα πυρά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ από τα πυρά δεν γλίτωσαν ούτε τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι πλέον προφανές ότι η αποτυχημένη πολιτική του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ τα τελευταία 13 χρόνια, με αποκορύφωμα τις υποχωρήσεις, τα λάθη και τις «εποικοδομητικές ασάφειες» του Προέδρου  Αναστασιάδη  και της κυβέρνησης του, μας οδηγούν, είτε σε μία κακή λύση, είτε σε νέο αδιέξοδο.   

Αυτούσια η δήλωση:

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η σημερινή συζήτηση μας, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για το κυπριακό.

Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες, θα μεταβεί η πλευρά μας στην Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης με αρκετές όμως εκκρεμότητες και πολλά ανοικτά ζητήματα:

Ο ΠτΔ έχει αποδεχτεί να συμμετέχει σε αυτή την διάσκεψη, ενώ η Τουρκία συνέχιζε τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ μας, στην ‘νεκρή ζώνη’ και ενώ συνεχίζει τα έργα για τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Κι όμως, στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο, η Τουρκία όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχτεί κυρώσεις, αλλά θα αυξηθεί η χρηματοδότησης της, με τη σύμφωνο γνώμη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.  

Με άλλα λόγια, ο Νίκος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έχουν στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα προς την Τουρκία πως η πολιτική της κανονιοφόρου έχει πετύχει και την ενθαρρύνουν να τη συνεχίσει.  

Η Κύπρος έχει γίνει τo περίγελο της Ευρώπης. 

Επιπρόσθετα, καλείται μια Πενταμερής Διάσκεψη, για ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την ΚΔ, αλλά δεν έχει προσκληθεί σε αυτήν η ΚΔ.Η ΚΔ θα είναι «εκλιπούσα» από την Διάσκεψη.

Ξεκινά δηλαδή μια διαδικασία, με μια τεράστια ήττα της πλευράς μας και μια τεράστια νίκη για την Τουρκία.   Την ίδια ώρα που έχουν εξαφανιστεί όλες οι αναφορές στην «ΚΔ» από τις εκθέσεις του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Υπενθυμίζεται πως πριν την πενταμερή, η θέση της ε/κ πλευράς ήταν πως θα έπρεπε να κληθεί Διεθνής Διάσκεψη, μόνο όταν θα υπάρχει «ακτίνα συμφωνίας» για τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

Τώρα, μας παίρνουν σε μία πενταμερή, χωρίς να υπάρχει «ακτίνα συμφωνίας» για να συζητήσουμε, ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του κυπριακού (όπως είναι π.χ. η «πολιτική ισότητα»).

Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα:  Γιατί δεν μπορούσαν το κεφάλαιο της «Διακυβέρνησης» να το συζητήσουν οι ηγέτες στην Κύπρο και έπρεπε να πάμε σε διεθνή διάσκεψη για να συζητήσουμε αυτή τη πτυχή;

Ως ΔΗΚO πολύ φοβούμαστε πως, αντί να συζητάμε τα κρίσιμα κεφάλαια της ασφάλειας, της κατάργησης ων εγγυήσεων και της αποχώρησης του τούρκικου στρατού, θα καταλήξουμε να συζητάμε, και πάλι, μόνο την «διακυβέρνηση».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακούμε καινοφανείς όρους, όπως είναι ο «παρατηρητής εκτός της αιθούσης», για να μην αναγκαστούν να παραδεχτούν πως η διάσκεψη στη Γενεύη συγκροτείται στη βάση των τουρκικών όρων και απαιτήσεων καθώς δεν έγινε αποδεχτή η απαίτηση της ε/κ πλευράς για να συμμετάσχει και η ΕΕ στη διάσκεψη.

Όμως η πιο επικίνδυνη εξέλιξη απ’ όλες, αφορά την πρόθεση της Τουρκίας να αλλάξει τη βάση των διαπραγματεύσεων.

Οι κ. Ερντογάν και Τατάρ σχεδόν καθημερινά θέτουν δημόσια και απροκάλυπτα πλέον θέμα λύσης «δύο κρατών», καταδεικνύοντας τις προθέσεις τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη ουδέποτε έχουν επικρίνει την Τουρκία και την τ/κ πλευρά για αυτές τις δηλώσεις. 

Αντίθετα, με δικές του δηλώσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ άφησε να νοηθεί πως «όλα θα είναι στο τραπέζι» στη διάσκεψη και ότι αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν μία νέα βάση, αυτός θα την αποδεχθεί.    

Τονίζεται πως στο κοινό ανακοινωθέν της 3ης Νοεμβρίου 2020, με το οποίο ανακοινώθηκε η Πενταμερής Διάσκεψη, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη βάση των διαπραγματεύσεων. Ούτε και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά την εκ των προτέρων αποδοχή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη της σύγκλυσης της νέας πενταμερούς, κάτω από τους όρους και μέσα στις συνθήκες που ανέπτυξα, δεν μπορεί να υπάρξει  – προφανώς – αυτή την ώρα θέμα μη συμμετοχής της πλευράς μας.

Το λάθος έχει ήδη συντελεστεί.    

Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα πιο επικίνδυνο λάθος.

Γιατί, δυστυχώς, δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά που φαίνεται να δείχνει «εποικοδομητική ασάφεια» γύρω από το θέμα της βάσης των διαπραγματεύσεων

Σε 10 ημέρες θα πάμε στη Διεθνή Διάσκεψη και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα περιλαμβάνει η πρόταση για «αποκεντρωμένη» και «χαλαρή» ομοσπονδία, που λέει ότι θα καταθέσει ο Ν. Αναστασιάδης.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΗΚΟ έχει ζητήσει ειδική συνεδρία του ΕΣ για να μας ενημερώσει ο ΠτΔ για αυτό το ζήτημα.

Ο Ν. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι θα το πράξει…

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι συνομιλητές του ΠτΔ μένουν με την εντύπωση πως είναι έτοιμος να συζητήσει τη Συνομοσπονδία δυο Κρατών, από τον Αρχιεπίσκοπο, μέχρι τον Τσαβούσογλου.Ακόμη και ο Μ. Ακιντζί ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ισχυρίστηκε πως η λύση των δυο κρατών αποτελεί «νέο ρεαλισμό»

Δεν είναι τυχαίο το ότι δεν απαίτησε ο ΠτΔ να προσκληθεί η ΚΔ στηδιάσκεψη.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ΟΗΕ τα θέλει «όλα στο τραπέζι»…

Ο λαός μας έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη.  

Αν είναι να βαφτίσουν μια λύση «ομοσπονδία», αλλά στην ουσία να συζητάνε Συνομοσπονδία Δυο Κρατών, τότε μιλάμε για μία νέα διαπλοκή, αλλά αυτή τη φορά στο Κυπριακό.

Εννοείται πως αν αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων και ξεκινήσει μια συζήτηση για συνομοσπονδία δυο κρατών, εμείς εκτιμούμε πως με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο, ή στη διχοτόμηση.

Υπενθυμίζεται, πως έχουμε φτάσει σε αυτό το επικίνδυνο σημείο, με την διαφωνία του ΔΗΚΟ σε ότι αφορά τους χειρισμούς του Ν. Αναστασιάδη.

Σε κάθε κρίσιμη στιγμή εμείς είχαμε προειδοποιήσει τον ΠτΔ για τις λανθασμένες επιλογές του, αλλά αγνοηθήκαμε.

Είναι πλέον προφανές ότι η αποτυχημένη πολιτική του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ τα τελευταία 13 χρόνια, με αποκορύφωμα τις υποχωρήσεις, τα λάθη και τις «εποικοδομητικές ασάφειες» του Προέδρου  Αναστασιάδη  και της κυβέρνησης του, μας οδηγούν, είτε σε μία κακή λύση, είτε σε νέο αδιέξοδο.  

Τι πρέπει να γίνει:

 • Πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων
 • Δεν πρέπει ο ΟΗΕ να αποδεχθεί τη συζήτηση άλλης μορφής λύσης - συνομοσπονδίας ή δυο κρατών
 • Πρέπει να προσκληθεί και να παραβρίσκεται η ΚΔ στη πενταμερή διάσκεψη
 • Δεν πρέπει να αποδεχθούμε τον εκβιασμό να δώσουμε ουσία για να συνεχίσει η διαδικασία
 • Πρέπει επιπρόσθετα, να προκληθεί κόστος στην Τουρκία για να εξαναγκαστεί να συμβιβαστεί στο κυπριακό
 • Να συνεχίσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα
 • Να διαμορφωθούν με αυτόν τον τρόπο συμμαχίες στην ΕΕ και στην ανατολική Μεσόγειο

Με άλλα λόγια πρέπει να εφαρμοστεί μια Νέα Στρατηγική.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε τις εκλογές του Μαΐου ως καθοριστική ευκαιρία και δυνατότητα, να αποφύγουμε το αδιέξοδο. Να αλλάξουμε όλα όσα θίγουν την αξιοπρέπεια μας και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.

Ψηφίζοντας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ψηφίζουμε:

 1. Για  αλλαγή τακτικής και εφαρμογής μίας Νέας Στρατηγικής, με διεκδικητικότητα  στις διαπραγματεύσεις.
 2. Για να απεμπλακούμε από απαράδεκτες παραχωρήσεις.
 3. Για να προκαλέσουμε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος στην Τουρκία.
 4. Για να εμποδίσουμε την Τουρκία να επιβάλει τη διχοτόμηση.
 5. Για να διεκδικήσουμε  σωστή λύση.
Home