Νικόλας: Μίλησε και σε μένα ο Πρόεδρος για χαλαρή ομοσπονδία

Νικόλας: Μίλησε και σε μένα ο Πρόεδρος για χαλαρή ομοσπονδία

Όλα όσα ανέφερε σε εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης τύπου

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και σε μένα για λύση χαλαρής ομοσπονδίας και η εικόνα που εγώ εισέπραξα "είναι ότι όσα έχει κατά νου προσομοιάζουν με λύση συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας", υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε τηλεδιάσκεψη εφ’ όλης της ύλη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αν αυτά που o Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον ίδιο, τα είπε και σε Τούρκους και σε Τ/κ, ενδεχομένως εύλογα να έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να συζητήσει λύση συνομοσπονδίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως και άλλοι συνομιλητές του Προέδρου, πέραν του Αρχιεπισκόπου, λένε τα ίδια δημόσια, ότι δηλαδή «μετά που του έχουν μιλήσει έχουν συγκεχυμένη εικόνα ή κατάλαβαν για συνομοσπονδία». Πρόσθεσε πως αυτοί οι άλλοι συνομιλητές είναι ξένοι διπλωμάτες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και άλλοι και αυτό δημιουργεί μια ανησυχητική εικόνα. Δεν είναι μόνο Τούρκοι, υποστήριξε, που ενδεχομένως να τίθεται θέμα αξιοπιστίας.

Σε διευκρινιστική ερώτηση τι του είπε ακριβώς ο Πρόεδρος, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε «για χαλαρή ομοσπονδία, να περιοριστούν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος «από τα συμφραζόμενα του βγαίνει (ότι μιλά) για συνεργασία δύο κρατών σε πολύ περιορισμένα πράγματα». Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους του.

«Οφείλω να πω ότι μίλησα με τον Πρόεδρο, και αυτά που μου περιέγραψε παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας. Και αν τα είπε και στην άλλη πλευρά, τότε φοβάμαι ότι δημιουργήθηκε η εικόνα ότι ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και να πάει σε κάτι άλλο, σε συνεργασία δυο κρατών και δεν είναι τυχαίο ότι και ο Τατάρ αυτό προβάλλει», υποστήριξε.

«Είναι συγκεχυμένες οι θέσεις του, δεν γνωρίζω τι θα περιλαμβάνει η χαλαρή ομοσπονδία. Πού θα διαφέρει η χαλαρή με την άλλη (ομοσπονδία)», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Σε ερώτηση για την κατάληξη της πενταμερούς διάσκεψης και τις ανησυχίες του κόμματός του ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είχαν απευθύνει πρόσκληση αν δεν ήξεραν ότι τα μέρη θα αποδεχτούν, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος «είχε αποδεχτεί την πρόσκληση πριν μας ρωτήσει».

Ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε και θα συνεχίσει να καταθέτει απόψεις και εισηγήσεις για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, πριν μεταβούμε στην διάσκεψη. Είπε ότι το κόμμα του βλέπει εκτροπή από τη βάση λύσης και ανησυχεί ιδιαίτερα.

Σε ερώτηση αν με βάση αυτά τα δεδομένα και τις διαφωνίες του ΔΗΚΟ και αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο, το κόμμα του θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στην πενταμερή, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οριστική αναφορά από πλευράς Προέδρου για να τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ανέφερε ότι το κόμμα του θα τον συνοδεύσει, αν ζητηθεί κάτι τέτοιο επίσημα, καθώς παρά τις διαφωνίες, «είναι καθήκον μας να τον συμβουλεύουμε ακόμη και όταν διαφωνούμε, οι επιφυλάξεις μας όμως παραμένουν και τις λέμε δημόσια».

Πρόσθεσε ότι αν ο Πρόεδρος μεταβεί χωρίς διευκρινίσεις και ξεκαθάρισμα, θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, με κίνδυνο να εκτραπεί παντελώς η βάση διαπραγμάτευσης.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι βλέπει λίγες δυνατότητες στην ΕΕ για ουσιαστικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, λέγοντας  ότι η εικόνα μας και η αξιοπιστία μας, λόγω χρυσών διαβατηρίων, επηρεάζει εμμέσως και το Κυπριακό.

Χαιρέτισε την κάθοδο Μητσοτάκη στην Κύπρο, λέγοντας όμως ότι στο κομμάτι της συνεννόησης και κοινής προσέγγισης και της ταύτισης απόψεων στη βάση των διαπραγματεύσεων, πρέπει να ξεκαθαριστεί για ποια μορφή λύσης μιλάμε, διευκρινίζοντας ότι δεν πιστεύει πως η Αθήνα συζητά οτιδήποτε άλλο εκτός διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ανέφερε ότι αν η επιδίωξη και πρόθεση του Προέδρου είναι να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο και επιτέλους να συζητήσει λύση συνομοσπονδίας, δεν είναι βέβαιος  ότι αυτή είναι η θέση της Αθήνας.

«Αυτή δεν ήταν (η θέση της) για δεκαετίες και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει», πρόσθεσε.

Αυτούσια η εισαγωγική τοποθέτηση του: 

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η σημερινή συζήτηση μας,  πραγματοποιείται σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες, τόσο για την πατρίδα, όσο και για τους συμπατριώτες μας.

Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση κρατά σε αβεβαιότητα την ανθρωπότητα, ενώ οι εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες της στην οικονομία, την κοινωνική δραστηριότητα, την ψυχολογία όλων  μας, είναι τεράστιες.  

Στην Κύπρο, η κατάσταση είναι, δυστυχώς, ιδιαιτέρως επιβαρυμένη,  απ’ όσα κάνει και  - κυρίως -  απ’  όσα δεν κάνει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

 • Χωρίς πλάνο για την πανδημία,
 • χωρίς σχεδιασμό για την οικονομία,
 • χωρίς στρατηγική για το Κυπριακό.

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ φαίνεται να επικεντρώνει τη δράση της σε ένα μόνο θέμα. Την προσπάθεια συγκάλυψης του τεράστιου σκανδάλου των «χρυσών διαβατηρίων».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στο Κυπριακό η τακτική και η στρατηγική του προέδρου Αναστασιάδη έχουν  αποτύχει.

 • Χωρίς αξιοπιστία και αποτρεπτική διπλωματία,
 • Χωρίς διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα,
 • Χωρίς να πιέσουμε για να προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία, βλέπουμε τις προκλήσεις της να εντείνονται.

Ο κ. Ερντογάν θέτει δημοσίως ζήτημα «δύο κρατών». Στο κοινό ανακοινωθέν της 3ης Νοεμβρίου 2020, με το οποίο ανακοινώθηκε η Πενταμερής Διάσκεψη,  δεν υπάρχει αναφορά στη βάση των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει καν αναφορά σε πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεκινά δηλαδή η Κυβέρνηση αυτή τη διαδικασία, με μια τεράστια ήττα της πλευράς μας και μια τεράστια νίκη για την Τουρκία.  

Είναι πλέον προφανές ότι ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ  μας οδηγούν, είτε σε μία κακή λύση, είτε σε νέο αδιέξοδο.  

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράλληλα, η κοινωνία και η οικονομία δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζονται και θα έπρεπε να είχαν. Η πανδημία επιδείνωσε τις αρνητικές εξελίξεις, που ξεκίνησαν στα τέλη του 2019, στην κυπριακή Οικονομία. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε μία όλο και πιο δύσκολη πραγματικότητα, με την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να μην διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και τα μέτρα στήριξης να  είναι ανεπαρκή. 

Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για το μέγεθος του προβλήματος. Είχαμε προειδοποιήσει πως έρχεται 2ο κύμα της πανδημίας και ότι πρέπει να προετοιμαστούμε. Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ όμως, ήταν πολύ απασχολημένη, με το να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της. Όταν δυστυχώς το 2ο κύμα ήρθε, τους βρήκε παντελώς απροετοίμαστους. Και η οικονομία και η κοινωνία πληρώνουν σήμερα βαρύ κόστος για τα λάθη της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.  Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος παρουσιάζει τη 2η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. σε ότι αφορά την απώλεια εισοδημάτων.   

Το Δημοκρατικό Κόμμα αντίθετα, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται,  για την ενίσχυση των εργαζόμενων, για την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και των κοινωνικά αδύναμων ομάδων.

Προτείνουμε μεταξύ άλλων:

1.         Την επιδότηση του ενοικίου όλων όσων έχουν επηρεαστεί από τα απαγορευτικά διατάγματα. 

2.         Την επιδότηση των πάγιων λειτουργικών εξόδων, (πέραν του ενοικίου) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, στη βάση των ισολογισμών τους του 2019.

3.         Την επέκταση του σχεδίου της αναστολής των δόσεων σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί από το 2ο κύμα, με ιδιαίτερη και ειδική διευθέτηση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το καλοκαίρι.

4.         Την επιδότηση από το κράτος τριών δόσεων δανείων,  για συγκεκριμένους δανειολήπτες, με εισοδηματικά κριτήρια.

5.         Την Επαναφορά του Νομοσχεδίου των Κρατικών Εγγυήσεων με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες για να μπορούν να δανειστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

6.         Την επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2021.

7.         Λειτουργία Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα. 

8.         Την αναστολή πληρωμής του ετήσιου τέλους των €350 για όλες τις εταιρείες και μείωση του τέλους σε €100 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έχει αρνηθεί να συζητήσει μαζί μας τις προτάσεις μας.

Ακόμη και όταν το δικό της «Σχέδιο Β» απέτυχε, αντί να συνεργαστεί μαζί μας, με μεγάλη καθυστέρηση απλά αντιγράφει κάποιες από τις δικές μας προτάσεις, όπως, π.χ. ήταν η αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ, την οποία το ΔΗΚΟ κατέθεσε ως πρόταση Νόμου από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η Κυβέρνηση την απέρριψε  για «λόγους ρευστότητας».

Μόλις όμως πρότεινε την ίδια πρόταση ο ΔΗΣΥ, ξαφνικά εξαφανίστηκαν και οι «λόγοι ρευστότητας»… Δεν μας ενοχλούν τα πολιτικά παιχνίδια.  Μας ενοχλεί το ότι οι επιχειρήσεις όμως και οι εργαζόμενοι έχασαν 7 μήνες στήριξης περιμένοντας το «Σχέδιο Β» του ΔΗΣΥ που δεν ήρθε ποτέ...

Καλούμε για μία ακόμα φορά την κυβέρνηση να συζητήσει και να αποδεχτεί τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Αν δεν το πράξει,  θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την ασφυκτική  κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας. 

ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Δυστυχώς, υπάρχει μόνο ένα τομέας που  η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ διαπρέπει και ξεχωρίζει:  στη διαπλοκή, στη διαφθορά και στα σκάνδαλα.  Η ΕΕ, ανεξάρτητοι διεθνείς φορείς, ειδησεογραφικά πρακτορεία, πορίσματα Ερευνητικών Επιτροπών και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αποκαλύπτουν την έκταση και την ένταση της διαφθοράς και της διαπλοκής, που  έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Και επιβεβαιώνουν αυτή την θλιβερή εικόνα, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ πρώην και νυν υπουργών αλλά και του ΠτΔ.

Χθες η κοινωνία έμεινε έκπληκτη από αυτά που ακούσαμε δια στόματος του Νίκου Αναστασιάδη. Ο ΠτΔ παρουσίασε για ακόμη μία φορά την εικόνα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και για τίποτα ο ίδιος.

Δεν γνώριζε, δεν έλεγχε, δεν ψήφιζε.

Δεν δόθηκαν ανταλλάγματα για τα ταξίδια  στις Σεϋχέλλες, δεν υπήρχε ασυμβίβαστο, δεν ήξερε που εργαζόταν ο γαμπρός του, δεν υπήρχε κατάχρηση εξουσίας… δεν υπήρχανγνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Φυσικά η πραγματικότητα είναι παντελώς διαφορετική από την εικόνα που προσπάθησε να περάσει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όσο και αν προσπαθεί ο ΠτΔ να αποποιηθεί σήμερα των ευθυνών του, όπως έχουν καταμαρτυρήσει οι ίδιοι οι Υπουργοί του,  τίποτα δεν γινόταν στο ΚΕΠ, χωρίς την γνώση, την καθοδήγηση και την έγκριση του Νίκου Αναστασιάδη.

Και μέχρι σήμερα,  όχι μόνο δεν έχει απολογηθεί στον Κυπριακό λαό, αλλά η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συνεχίζει τη συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρνούμενη να παραδώσει τους φακέλους στην Ελεγκτική Υπηρεσία εμποδίζοντας τον έλεγχο. 

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε τις εκλογές του Μαίου ως καθοριστική ευκαιρία και δυνατότητα, να αλλάξουμε όλα όσα δυσκολεύουν τη ζωή μας και θίγουν την αξιοπρέπεια μας και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.

Ψηφίζοντας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.

Ψηφίζουμε:

 • Για αλλαγή στρατηγικής και τακτικής στις διαπραγματεύσεις.
 • Για να απεμπλακούμε από απαράδεκτες παραχωρήσεις.
 • Για να προκαλέσουμε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος στην Τουρκία.
 • Για να διεκδικήσουμε  σωστή λύση.
 • Για υλοποίηση των προτάσεων μας για την οικονομία, την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.   
 • Για καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, για σεβασμό στους θεσμούς και τις ανεξάρτητες Αρχές, για πλήρη έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση.
 • Για ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα.
 • Γιατί Ισχυρό ΔΗΚΟ σημαίνει Καθαρή  Αλλαγή.
Home