Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νικόλας στην OffsiteNews: Θετικό το πρόσημο της Διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού 
- 04.06.2023

Νικόλας στην OffsiteNews: Θετικό το πρόσημο της Διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Στηρίζουμε τον Νίκο εντός και εκτός Βουλής - Συνεργασία σε καθημερινό επίπεδο με ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ
  • Τα λάθη χειρισμών ή εντυπώσεων που έγιναν αυτές τις πρώτες εβδομάδες θα μπορούσαν να γίνουν από οποιουσδήποτε
  • Η διαβούλευση της κυβέρνησης με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα είναι αναγκαία 
  • Συνεργασία σε καθημερινό επίπεδο με ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ 
  • Ενίσχυση πολιτικής δράσης του ΔΗΚΟ εντός και εκτός Βουλής και αποτελεσματική στήριξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη
  • Πείθει η βούληση και η αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια σωστή και λειτουργική λύση

Το έργο της Διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη τους πρώτους 3 μήνες της θητείας της κρίνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην Offsite News ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προχωρά σε μια μίνι ανασκόπηση των ενεργειών που έγιναν από την Κυβέρνηση τονίζοντας ότι το πρόσημο είναι θετικό. Μάλιστα σημειώνει ότι τα όποια λάθη χειρισμών ή εντυπώσεων έγιναν αυτές τις πρώτες εβδομάδες θα μπορούσαν να γίνουν από οποιουσδήποτε. 

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της Offsite News για την απόφαση προδιαβούλευσης ΔΗΣΥ - Κυβέρνησης στα σημαντικά ζητήματα επισημαίνει ότι η διαβούλευση της κυβέρνησης με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα είναι αναγκαία ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει ότι υπάρχει συνεργασία σε καθημερινό επίπεδο ανάμεσα στα κόμματα ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ που στηρίζουν την Κυβέρνηση. 

Παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος με την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία ωστόσο για το ενδεχόμενο συνεργασιών με αυτά τα κόμματα σε Δημοτικές και Ευρωεκλογές αναφέρει ότι είναι νωρίς να ανοίξει αυτή η συζήτηση. 

Όσο αφορά τις πρωτοβουλίες του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό επισημαίνει ότι η προσπάθεια αυτή πείθει για την βούληση και την αποφασιστικότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για την διεκδίκηση και επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης τονίζοντας ότι ορθώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης απορρίπτει το Πλαίσιο Γκουτέρες ως ενδιάμεση συμφωνία και ορθώς σημειώνει ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία σε αυτό. 

Αυτούσιο το κείμενο της συνέντευξης:

- Αρχικά να ξεκινήσουμε με το πως κρίνετε τους πρώτους 3 μήνες Διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη;

- Πολύ θετικά. Επί της ουσίας, μέσα σε μόλις 90 ημέρες, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, σε όλους τους τομείς. Και θα μιλήσω με στοιχεία: Στο Κυπριακό, οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη αναδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την ειλικρινή βούληση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας για διεκδίκηση μιας σωστής και λειτουργικής λύσης, σε μια περίοδο, μάλιστα, στη διάρκεια της οποίας η τουρκική πλευρά επιμένει να κινείται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και εκτός των συμφωνιών υψηλού επιπέδου. Σημειώνω, επίσης, ότι αυτές τις 90 ημέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο παρουσιάζοντας την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και για ορισμό πολιτικής προσωπικότητας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και για να παραμείνω στη διεθνή δράση, σημειώνω τις επισκέψεις Χριστοδουλίδη αυτές τις 90 ημέρες και στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, και ασφαλώς στην Ελλάδα στην οποία και ανακοίνωσε τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, σημειώνω ότι αυτό το τρίμηνο επιτεύχθηκε η συμφωνία για την ΑΤΑ μετά από χρόνια αβεβαιότητας, προωθήθηκε η πλατφόρμα e-kalathi, την οποία ευελπιστούμε ότι τελικά θα στηρίξουν όλα τα κόμματα, μηδενίστηκε ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, φτάνει στην συναινετική κατάληξή του το θέμα του ΦΠΑ για τις κατοικίες για το οποίο η Κύπρος βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλύθηκε και οδεύει σε οριστική διευθέτηση το θέμα των Τετραμήνων, προχωρεί η ίδρυση Ειδικού Δικαστηρίου για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, λήφθηκε η προφορική έγκριση του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης και, τελευταίο αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό, καθορίστηκε ένα συγκεκριμένο πλάνο και ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου με κύριο στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.  Θετικό λοιπόν πρόσημο στη διακυβέρνηση.

- Είστε μέλος ως ΔΗΚΟ αυτής της κυβέρνησης; Με ποια πρόσωπα συμμετέχετε στο Κυβερνητικό Σχήμα;

- Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι στη συμπολίτευση, είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα αυτής της συμπολίτευσης και στηρίζουμε συνολικά τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, εντός και εκτός Βουλής. Αυτό που περιέγραψα με μια φράση μόλις τώρα, προσδιορίζει και τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, με τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία ζητά από ένα Κόμμα, εν έτη 2023, μακριά από παρωχημένες τακτικές. Γνωστά τα πρόσωπα της διακυβέρνησης, γνωστή και η προσωπική, πολιτική διαδρομή του κάθε ενός και της κάθε μίας. Δεν χρειάζεται οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση.  

- Έχει γίνει παραδοχή ότι σε αυτή την πορεία ωστόσο υπήρξαν και λάθη. Πιστεύετε ότι τα όποια λάθη έχουν να κάνουν και με την απειρία υπουργών της Κυβέρνησης ή και εξαιτίας της απόφασης να μην υπουργοποιηθούν στελέχη πρώτης γραμμής των κομμάτων;

- Τα λάθη χειρισμών ή εντυπώσεων που έγιναν αυτές τις πρώτες βδομάδες θα μπορούσαν να γίνουν από οποιουσδήποτε, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτά έγιναν λόγω απουσίας συγκεκριμένου πλαισίου κανονισμών και διαδικασιών. Και χαίρομαι γιατί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε τα αναγκαία πολιτικά αντανακλαστικά και, σε συνεργασία και με την Ελεγκτική Υπηρεσία, προχωρεί σε καθορισμό ενός διάφανου και σύγχρονου πλαισίου για αυτά τα θέματα.

- Πώς κρίνετε την συμφωνία του ΠτΔ με την Αννίτα Δημητρίου να γίνεται και με τον ΔΗΣΥ προδιαβούλευση και συνεννόηση για τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα; Όπως γίνεται δηλαδή και με το ΔΗΚΟ.

Η διαβούλευση και συνεννόηση της κυβέρνησης, της κάθε κυβέρνησης, με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα είναι μια αναγκαία διαδικασία, η οποία εξελίσσεται στην Κύπρο ανέκαθεν και για δεκαετίες, για ένα πολύ απλό λόγο: Έχουμε προεδρικό σύστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σπάνια διαθέτει τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής και, επομένως, χρειάζεται να υπάρχει διαβούλευση και συναίνεση ανάμεσα στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία έτσι ώστε να ψηφίζονται οι Νόμοι. Και αυτή ακριβώς η ανάγκη συναίνεσης είναι ένα βασικό θετικό στοιχείο του πολιτεύματoς μας. Θυμίζω ότι δεν διέθεταν πλειοψηφία στη Βουλή ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ούτε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ούτε ο Πρόεδρος Βασιλείου και για αρκετό καιρό ούτε ο Πρόεδρος Κληρίδης ή ο Πρόεδρος Κυπριανού. Άρα, αυτούς του είδους η συνεννόηση και διαβούλευση είναι μια αναγκαία και εν πολλοίς συνήθης πρακτική στην Κύπρο. Εξου και η μεγάλη πλειονότητα των νομοθετημάτων, διαχρονικά, υπερψηφίζονται ομόφωνα.   

- Υπάρχει συνεργασία των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη; Για παράδειγμα γίνονται κοινές συνεδρίες μεταξύ των Βουλευτών ή υπάρχει συνεννόηση με άλλους τρόπους; Βλέπετε να υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας για να μπορέσει να στηριχθεί επαρκώς η Κυβέρνηση;

- Ναι, υπάρχει συνεργασία, σε καθημερινό επίπεδο, κυρίως εντός της Βουλής και ναι, πιστεύω πως υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος με την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Ήμασταν τα κόμματα που στηρίξαμε προεκλογικά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και από τότε συνεργαζόμασταν σε καθημερινό οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο. Πλέον, ως τα κόμματα της συμπολίτευσης, έχουμε πρόσθετο καθήκον συνεργασίας. 

- Θα δούμε συνεργασία του ΔΗΚΟ με ΔΗΠΑ ή με ΕΔΕΚ στις ερχόμενες Εκλογικές αναμετρήσεις για Δημοτικές ή ακόμα και στις Ευρωεκλογές;

- Είναι νωρίς να μιλήσω για οποιουδήποτε είδους συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με οποιοδήποτε άλλο κόμμα στις Δημοτικές ή στις Ευρωεκλογές. 

- Το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε διαδικασία εκλογικού Συνεδρίου και όπως φαίνεται θα είστε ο μοναδικός που θα διεκδικήσει την Προεδρία. Ποιοι οι στόχοι σας για το ΔΗΚΟ την ερχόμενη πενταετία;

- Με μία φράση, η δημιουργία και εδραίωση συνθηκών ενότητας και συλλογικότητας για αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ο λαός μας, η περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση της πολιτικής δράσης του Δημοκρατικού Κόμματος εντός και εκτός Βουλής και η αποτελεσματική στήριξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της διακυβέρνησής του.

- Αναμένετε να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες αφού έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογές στην Τουρκία;

- Ελπίζω να υπάρξουν εξελίξεις και ελπίζω, ασφαλώς, αυτές οι εξελίξεις να είναι θετικές. Όντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι το τέλος της μακράς προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις, όμως, το ζήτημα είναι να έχουμε ευοίωνες εξελίξεις και όχι σκλήρυνση της ήδη προβληματικής και αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι όταν ακούμε διαρκώς Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα και την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στην κατεχόμενη Κύπρο να μιλούν για «δύο κράτη» και δεν είναι κανείς που να μπορεί να προβλέψει ποια τροπή θα πάρει η τουρκική πολιτική μετά την ανανέωση της ισχύος Ερντογάν για άλλα πέντε χρόνια.

- Το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε την πρωτοβουλία του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Βλέπετε να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια αυτή;

- Το βέβαιο είναι ότι πείθει για τη βούληση και αποφασιστικότητα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος, για διεκδίκηση και επίτευξη μιας σωστής και λειτουργικής λύσης. Από κει και πέρα, οι δηλώσεις των Αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Αρχηγών των δύο πιο ισχυρών κρατών της, δηλαδή του Προέδρου Μακρόν και του Καγκελάριου Σολτς, δημιουργούν αισιοδοξία σε σχέση με τη ζητούμενη ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, ας είμαστε συγκρατημένοι και προσγειωμένοι, καθώς απέναντί μας έχουμε την Τουρκία σε μια ρευστή και ταραχώδη περίοδο, στην Ευρώπη και διεθνώς. Είναι, πάντως, σημαντικό το ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι και πειστική και εποικοδομητική και συμβατή με τον ρόλο που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διαδραματίσει, διεθνώς, ως πυλώνας ασφάλειας, ανάπτυξης και σταθερότητας  

- Στο Βερολίνο ο ΠτΔ δήλωσε ότι είναι πανέτοιμος να αρχίσει τις συνομιλίες απ’ εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά με το συγκεκριμένο πλαίσιο στο τραπέζι χωρίς όμως να βάλει την ‘ουρά’ που έβαζε προεκλογικά. Θεωρείτε ότι υπάρχει μετατόπιση;

- Η μόνη μετατόπιση που υπάρχει είναι η μετατόπιση της τουρκικής πλευράς στη θέση για «δύο κράτη», η οποία παραβιάζει τις παραμέτρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Ορθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκφράζει ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις, ορθώς απορρίπτει το Πλαίσιο Γκουτέρες ως ενδιάμεση συμφωνία, όπως άλλωστε το απέρριψε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και ορθώς σημειώνει ότι υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία σε αυτό. Επομένως, ας μην επιχειρείται η επανάληψη χιλιοειπωμένων αναφορών για ένα πλαίσιο που ήταν στο τραπέζι πριν έξι ολόκληρα χρόνια, τη στιγμή που σήμερα, και τα τελευταία χρόνια, η τουρκική πλευρά εμμένει στα «δύο κράτη». Επομένως, το ερώτημα δεν είναι εάν υπάρχει μετατόπιση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, που ορθώς δεν υπάρχει, αλλά το πως θα πετύχουμε μετατόπιση της τουρκικής πλευράς.

- Η θέση του ΔΗΚΟ ποια είναι για τις διαπραγματεύσεις; Να επαναρχίσουν με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες;

- Επαναλαμβάνω, το Πλαίσιο Γκουτέρες, ορθώς, απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως ενδιάμεση συμφωνία, ακριβώς γιατί περιέχει σαφή αρνητικά στοιχεία και ασαφείς και αόριστες θετικές αναφορές. Επομένως, εάν με τον όρο «επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες» κάποιοι εννοούν «αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες ως ενδιάμεση συμφωνία», αυτό δεν είναι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά κατάληξη σε μια κάκιστη διευθέτηση η οποία θα απορριφθεί από τους πολίτες. Επομένως, είμαστε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα στις παραμέτρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες υφίστανται με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, αλλά και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού μας Συμβουλίου, για να πετύχουμε μια λύση και όχι μια ενδιάμεση συμφωνία. Λύση, που να απελευθερώνει την πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή και να επανενώνει τον κυπριακό λαό. Και επειδή, για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να πειστεί να αλλάξει στάση η τουρκική πλευρά, αλλά και επειδή οτιδήποτε θα πετύχουμε θα πρέπει να είναι συμβατό με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ανήκουμε, ζητούμε ενεργότερο ρόλο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την προσπάθεια.   

Στέλιος Στυλιανού 

Home