Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Nικόλας:«1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν»

Offsite Team -
30.03.2021

Nικόλας:«1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν»

Thumbnail
Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΟΕΒ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), κ. Αντώνη Αντωνίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς και τη μη επαρκή στήριξη τους εν μέσω της παρατεταμένης πανδημίας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:

« Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της ΟΕΒ, όπου ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Φυσικά είχα και την ευκαιρία να ευχηθώ στην ΟΕΒ να συνεχίσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις επιχειρήσεις, ευρύτερα την οικονομία και την κοινωνία με τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο μας έχει συνηθίσει.

Από κει και πέρα, δυστυχώς έπρεπε για ακόμη μια φορά να καταγράψουμε τις δικές μας ανησυχίες για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος έχει το τέταρτο χειρότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε.. Κατ’ ακρίβεια είχε τη μεγαλύτερη αύξηση του δημόσιου χρέους της το 2021 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε το τρίτο χειρότερο επιτόκιο σε ότι αφορά το δανεισμό με βάση τα κρατικά ομόλογα αλλά ταυτόχρονα έχουμε και τη 2 η χειρότερη επίδοση σε ότι αφορά την απώλεια εισοδημάτων.

Όλα αυτά δείχνουν πως όχι μόνο πληρώνουμε για κακοδιαχείριση και για λάθη αυτής της κυβέρνησης που δυστυχώς πιέζουν την κυπριακή οικονομία αλλά αυτός ο δανεισμός δεν έχει φέρει ακόμη οφέλη στην κυπριακή οικονομία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο βλέπουμε τέτοια φαινόμενα όπου 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύει να μην ξανανοίξει μετά την πανδημία.

Είναι για αυτό που εμείς έχουμε προτείνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα όπως είναι η αναδρομική επιδότηση των ενοικίων, των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία έτσι ώστε να αναπληρωθεί αυτός ο χρόνος που έχασαν οι επιχειρήσεις λόγω της απραξίας της κυβέρνησης.

Επιμένουμε στην επαναφορά του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων το οποίο είχε αποσύρει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κάτω από την πίεση των τραπεζών. Επιμένουμε στην επέκταση του ανεργιακού επιδόματος στους 12 μήνες, στη μείωση φορολογιών για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη πάνω στις επιχειρήσεις.

Θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ στην τουριστική βιομηχανία ενόσω διαρκεί η πανδημία. Και καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις, έστω και τώρα, έστω και με καθυστέρηση γιατί δεν είναι επικοινωνιακά που πρέπει να διαχειρίζονται την πανδημία αλλά επί της ουσίας. Οι κυπριακές επιχειρήσεις, οι Κύπριοι εργαζόμενοι, η κυπριακή κοινωνία δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια της οποιασδήποτε καθυστέρησης.»

 

 

Home