Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Ντύνονται» με πορτοκαλί χρώμα Δημόσια κτήρια

Offsite Team
- 25.11.2022

«Ντύνονται» με πορτοκαλί χρώμα Δημόσια κτήρια

Προεδρικό, ΥΠΠΑΝ, Υπουργείο Γεωργίας φωταγωγούνται σε πορτοκαλί χρώμα

Διάφορα κυβερνητικά κτήρια θα ντυθούν σήμερα στα πορτοκαλί στο πλαίσιο των παγκόσμιων 16ήμερων δράσεων κατά της έμφυλης βίας που ξεκινούν σήμερα 25 Νοεμβρίου, με τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και ολοκληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου, με τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις σχετικά με την  Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας, για τις δράσεις που γίνονται τόσο εντός Κύπρου όσο και διεθνώς από τα Υπουργεία.

Αρχικά θα δούμε, το Προεδρικό Μέγαρο να προχωρεί σε φωταφώγηση με πορτοκαλί χρώμα.

Επίσης, και το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την φωταγώγηση του κεντρικού κτηρίου του  με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Στην ανακοίνωση ΥΠΑΝ σημειώνεται πως «Με την ευκαιρία της σημερινής Διεθνούς Μέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και στηρίζοντας την παγκόσμια εκστρατεία: “Orange the World: Fund, Response, Prevent, Collect” , το κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) θα φωταγωγηθεί σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στις 18:30 με χρώμα πορτοκαλί».

Ακόμη, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ως ένδειξη συμπόρευσης και υιοθέτησης της εκστρατείας, αποφάσισε όπως φωταγωγήσει με πορτοκαλί χρώμα το κτήριο των κεντρικών γραφείων διοίκησής του(Αμφιπόλεως 6, 2025, Στρόβολος).

Σε γραπτή δήλωση προχώρησε η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα. Ανθούση σημειώνοντας: 

«Κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, επαναλαμβάνουμε εμφαντικά τη δέσμευση και την προσήλωσή μας στην απάλειψη των οποιασδήποτε μορφής βίας ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια. Επιπλέον, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ενθάρρυνση των θυμάτων βίας να αναζητούν βοήθεια και να καταγγέλλουν τη βία, που στις πλείστες των περιπτώσεων προέρχεται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Όπως καταδεικνύουν τα στατιστικά, οι γυναίκες και τα κορίτσια συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων κάθε μορφής βίας, με το πρόβλημα να καταγράφεται εντονότερο σε περιόδους κρίσεων.

Στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις με κορωνίδα την υπογραφή και την κύρωση το 2017 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί για την Κυβέρνηση της Κύπρου, ένα νομικό δεσμευτικό εργαλείο, το οποίο δημιουργεί το πλαίσιο τόσο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων, όσο και για τον τερματισμό της ατιμωρησίας των θυτών. Έκτοτε, και προς εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί σειρά νομοσχεδίων, καλύπτοντας αρκετά κενά και ενισχύοντας το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση προχώρησε το 2019 στη δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, το οποίο αποτελεί τομή για την κυπριακή κοινωνία και από το 2020 λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, όπου επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων παρέχουν στήριξη στα θύματα βίας και τις οικογένειές τους. Η λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας ανατέθηκε στον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), με πλήρη επιδότηση για το 2022 ύψους €450.000 μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Συνολικά, η επιδότηση προς τον Σύνδεσμο για το 2022 ανήλθε στο €1.5 εκ..

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ενεργειών της Πολιτείας για αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού κοινωνικού φαινομένου, επικεντρώνει τις δράσεις του στην πρόληψη των περιστατικών βίας, καθώς και στη θεραπεία, τη στήριξη και τη συμβουλευτική βοήθεια προς τα θύματα βίας, με στόχευση στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της κακοποίησης. Ταυτόχρονα, επενδύει σε πρακτικές που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια κουλτούρας στην κοινωνία για τον πλήρη σεβασμό προς το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει σε συνθήκες ασφάλειας».

Τέλος και η Υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε γραπτή δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, επισημαίνοντας τις δράσεις και ενέργειες που γίνονται. 

«Σε εθνικό επίπεδο, μετά την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης το 2017, η οποία αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες για εξάλειψη της έμφυλης βίας διεθνώς, σημειώθηκαν ουσιαστικές τομές σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο.

Γεγονός που καταγράφεται και στην πρώτη αξιολόγηση της Κύπρου από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης GREVIO. Συγκεκριμένα στην έκθεση υπογραμμίζονται «τα πολλά θετικά νομικά και πολιτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία καταδεικνύουν τη σταθερή αποφασιστικότητα της πολιτείας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, της βίας κατά των γυναικών και τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων».

Ενδεικτικά αναφέρω τη σύσταση και λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» και τον καταρτισμό και ψήφιση σημαντικών νομοθεσιών για καταπολέμηση της παρενοχλητικής παρακολούθησης, του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών.

Το νομοθετικό πλαίσιο ισχυροποιήθηκε και από μια σειρά σημαντικών θεσμικών αλλαγών, όπως είναι η σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών τον Μάρτιο του 2022. Ο Φορέας έχει ήδη καταρτίσει την πρώτη Εθνική Στρατηγική και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, τα οποία διαβουλεύεται με την κοινωνία των πολιτών για την οριστικοποίησή τους.

Παράλληλα, προωθείται η Δημιουργία Ενιαίου Αρχείου Στατιστικών Στοιχείων Βίας σε παγκύπρια βάση, ώστε να γίνεται συλλογή έγκυρων και συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να σχεδιαστούν στοχευμένες δράσεις.

Στην Αστυνομία έχουν συσταθεί ειδικά κλιμάκια που ασχολούνται αποκλειστικά με τον χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις επαρχίες, ενώ έχουν αναθεωρηθεί τα πρωτόκολλα για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας και βιασμών.

Οι προσπάθειες ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Ήδη έχουν δρομολογηθεί ενέργειες και έχει ξεκινήσει η μελέτη των εισηγήσεων που προτείνει η επιτροπή, ώστε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα και αποφάσεις για να συνεχίσουμε τη θετική πορεία επίτευξης της Σύμβασης.

Καμία μορφή έμφυλης βίας δεν πρέπει να έχει θέση και να γίνεται ανεκτή στον σύγχρονο κόσμο.

Εκφράζω, λοιπόν, την αμέριστη στήριξη και το σεβασμό μου σε όσες γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ή βιώνουν οποιαδήποτε μορφή βίας και τις διαβεβαιώνω ότι η προστασία και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά.

Τέλος, στηρίζοντας την παγκόσμια εκστρατεία “Orange the World: Fund, Response, Prevent, Collect” φωταγωγούμε το Υπουργείο με πορτοκαλί χρώμα και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως: Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη»!

Home