Ο Ανασχηματισμός Αναστασιάδη και ο κρύος ιδρώτας στον ΔΗΣΥ

Ο Ανασχηματισμός Αναστασιάδη και ο κρύος ιδρώτας στον ΔΗΣΥ

Τα δεδομένα μετά τους νέους διορισμούς και οι πιθανές ανακατατάξεις στα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών

Του Στέλιου Στυλιανού 

Διαφορετικές από ότι τις συνηθίσαμε ήταν οι κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ανασχηματισμό της περασμένης Τετάρτης. 

Καταρχάς ο Νίκος Αναστασιάδης σε μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς προχώρησε την περασμένη Τρίτη στον διορισμό δύο από των υπουργών του (Γιώργος Σαββίδης, Σάββας Αγγελίδης) στην θέση του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αντίστοιχα. 

Κινήσεις στις όποιες σύμφωνα με πολιτικούς αναλύτες ο Πρόεδρος προχώρησε με στόχο να μην έρθει σε αντιπαράθεση με την Αντιπολίτευση κάτι που θα σύμβαινε εάν προχωρούσε όπως πολλοί ανέμεναν με τον διορισμό στην θέση του Γενικού Εισαγγελέα του Ιωνά Νικολάου. 

Όπως επισημαίνουν στην Offsite γνώστες του παρασκηνίου η τοποθέτηση στην Γενική Εισαγγελία δύο εκ των υπουργών που δεν έχουν μπει ποτέ στο παρελθόν σε διαδικασία αντιπαράθεσης με κόμματα της αντιπολίτευσης έχει δώσει πόντους στην Κυβέρνηση.

Μάλιστα εκτιμάτε ότι η κίνηση αυτή εφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα με την πλειονότητα των πολιτών να τις χαρακτηρίζει σωστές κινήσεις αλλά και κινήσεις ευρύτερης αποδοχής καθώς αν και προέρχονται από την ευρύτερη Δεξιά δεν αποτέλεσαν ποτέ στελέχη πρώτης γραμμής του ΔΗΣΥ.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε την περασμένη Τετάρτη άμεσα στην ανακοίνωση των νέων υπουργών και των αλλαγών στο Κυβερνητικό σχήμα με στόχο να βάλει τέλος στην ονοματολογία που άρχισε να αναπτύσσεται. Ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε διορισμούς νέων υπουργών χωρίς αυτή την φορά στις επιλογές του να βρίσκονται άτομα από την πρώτη γραμμή του ΔΗΣΥ είτε μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η κίνηση αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη έχει δύο αναγνώσεις. Από την μια φαίνεται να μην ήθελε να υπάρξουν οι όποιες ανακατατάξεις στο Κυβερνών κόμμα 9 μήνες πριν από τις Βουλευτικές, ενώ από την άλλη ήθελε στο Κυβερνών σχήμα να βρίσκονται και άτομα της ευρύτερης κοινωνίας που μπορεί μεν να έχουν κομματική ταυτότητα αλλά έχουν ταυτόχρονα και το δικό τους έρεισμα στην Κοινωνία.

Οι ανακατατάξεις στον ΔΗΣΥ

Οι κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη όπως καταγράφηκαν μέσα στον εβδομάδα ίσως φέρουν αλλαγή δεδομένων στον ΔΗΣΥ και στην ονοματολογία για συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια.

Συγκεκριμένα ο μη διορισμός του Ιωνά Νικολάου στην Νομική υπηρεσία άνοιξε κύκλο συζητήσεων στα ενδότερα της Πινδάρου για πιθανή συμπερίληψη του στο ψηφοδέλτιο της Επαρχίας Λευκωσίας με κομματικές πηγές να επισημαίνουν ότι εάν ο κύριος Νικολάου επιθυμεί να κατέλθει ως υποψήφιος δεν μπορεί κανείς να του στερήσει αυτό το δικαίωμα. 

Μια κάθοδος ωστόσο του Ιωνά Νικολάου στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας θα φέρει συνωστισμό υποψηφίων για τις θέσεις εισόδου στην Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΔΗΣΥ κατέχει στην Λευκωσία έξι Βουλευτικές έδρες και αν καταφέρει να τις διατηρήσει οι 3 αναμένεται να καταλήξουν στους Αβέρωφ Νεοφύτου (επικεφαλής ψηφοδελτίου), Χάρη Γεωργιάδη μετά και την επαναδραστηριοποίηση του στην Πινδάρου μετά από 7 χρόνια και στον Ιωνά Νικολάου εάν τελικώς είναι υποψήφιος

Από εκεί και πέρα προβάδισμα διατηρούν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νίκος Τορναριτης και ο εκπρόσωπος τύπου, Δημήτρης Δημητρίου με τους τρεις Βουλευτές (Σάββια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλη Σοφοκλέους) που  εισήλθαν στην Βουλή μετά τον ανασχηματισμό του Δεκεμβρίου καθώς και τα υπόλοιπα στελέχη που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο να δίνουν την μάχη για τις υπόλοιπες θέσεις.

Καταληκτικά σημειώνεται ότι και στελέχη από άλλες πόλεις δεν είδαν με θετικό μάτι το γεγονός ότι δεν υπουργοποιήθηκαν είτε εν ενεργεία Βουλευτές είτε επίδοξοι γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο σε νεότερα στελέχη για την διεκδίκηση με αξιώσεις Βουλευτικού αξιώματος.

Home