Ο κορωνοϊός έφερε ενότητα - Ψηφίζουν τα μέτρα στήριξης 

Ο κορωνοϊός έφερε ενότητα - Ψηφίζουν τα μέτρα στήριξης 

Έκτακτη Ολομέλεια στις 16:00 με μειωμένο αριθμό Βουλευτών

Ενότητα στο νομοθετικό σώμα φαίνεται να έφερε ο Κορωνοϊός με τους Βουλευτές να αναμένεται να ψηφίσουν τουλάχιστον ομόφωνα τα περισσότερα από τα 13 έκτακτα νομοθετήματα στην σημερινή Ολομέλεια.

Τα νομοσχέδια θα συζητηθούν και θα εγκριθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ πριν από την Ολομέλεια η οποία θα πραγματοποιηθεί με μειωμένο αριθμό Βουλευτών για λόγους υγέιας και ασφαλείας λόγω κορωνοϊου θα προηγηθεί στις 10 το πρωί συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Οι  συζητήσεις μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης έκαναν λόγο για παρουσία 19 ή 28 Βουλευτών εξαιτίας και των μέτρων υγειας

Σημειώνεται ότι της σημερινής έκτακτης Ολομέλειας προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των Αρχηγών και Εκπροσώπων των κομμάτων με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αναφορικά με τα νομοθετήματα τα οποία θα προωθηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. 

Μάλιστα παρά τις επιμέρους διαφωνίες τα κόμματα συμφωνούν ότι μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, με Κοινοβουλευτικά κόμματα να ζητούν κάποιες τροποποιήσεις μέχρι και την ύστατη, ενώ κάποια άλλα να τονίζουν ότι μετά την ψήφιση από την  σημερινή Ολομέλεια του πρώτου πακέτου στήριξης θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα .

Όπως επισημαίνεται τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσων και των Κομμάτων στα Κυβερνητικά νομοσχέδια έχουν ενσωματωθεί και πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων με στόχο τουλάχιστον σε αυτές τις κρίσιμες για την χώρα στιγμές να υπάρξει ενότητα και να βοηθηθούν όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Τα 13 νομοθετήματα

Σημειώνεται ότι ενώπιον τους οι Βουλευτές θα έχουν συνολικά νομοθετήματα:

 • 1.Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ.1) του 2020.
 • 2.Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ.3) Νόμος του 2020.
 • 3.O περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020.
 • 4.Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2020.
 • 5.Ο περί των Έκτακτων Μέτρων που Λαμβάνονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας του Κορωνοϊού Νόμος του 2020.
 • 6.O περί της Έκδοσης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς Πιστωτικά Ιδρύματα για τη Παραχώρηση Δανείων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζομένους και την Μερική Επιδότηση Επιτοκίων σε Εξυπηρετούμενα Δάνεια Φυσικών Προσώπων, Επιχειρήσεων και Αυτοτελώς Εργαζομένων Νόμος του 2020.
 • 7.Ο περί της Λήψης Εκτάκτων Μέτρων από Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς και Εποπτικές Αρχές, Νόμος του 2020.
 • 8.Ο περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020.
 • 9.Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) (Αρ.3) Νόμος του 2020.
 • 10.Ο περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμών Κοινωνικών Εισφορών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020.
 • 11.Ο περί Λοιμοκάθαρσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020.
 • 12.Ο περί Ενοικιοστασίου (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2020.
 • 13.Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Aρ.2) Νόμος του 2020.  

Τέλος σημειώνεται ότι δεν είναι δεδομένο, ότι στην απογευματινή Ολομέλεια θα κατατεθούν και τα 13 νομοθετήματα καθώς μέχρι και την ύστατη, κόμματα διαφωνούν με κάποιες πρόνοιες τους με τις διαβουλεύσεις ωστόσο να συνεχίζονται.

Home