Ο "Πορθητής" έφτασε στην... Ουάσινγκτον

Ο "Πορθητής" έφτασε στην... Ουάσινγκτον

Οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν τις ΗΠΑ – Παραμένει το 3+1 στις Συνόδους Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με συμμετοχή ΗΠΑ.

Η εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε χθες με την κάθοδο του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Είναι γεγονός πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν περαιτέρω συνεργασία με την Κύπρο για θέματα ασφάλειας και ενέργειας, ειδικότερα μετά και τις σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου δραστηριοποιείται και ο αμερικάνικος κολοσσός πετρελαίου ExxonMobil.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, μεγάλο μέρος της συζήτησης Νίκου Χριστοδουλίδη και Μάθιου Πάλμερ, επικεντρώθηκε στην Δήλωση Προθέσεων που είχε υπογραφεί μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών τον Νοέμβριο του 2018. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε η εφαρμογή της Δήλωσης και πως μπορούν να γίνουν πράξη συγκεκριμένες δράσεις.

Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία στις επαφές του κ. Πάλμερ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κάλυψε το ζήτημα των τούρκικων παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι εξελίξεις στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Ο κ. Πάλμερ, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ πως η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε όξυνση με την Τουρκία εξαιτίας κυρίως της επικείμενης αγοράς των μαχητικών πυραύλων S-400, ο κ. Πάλμερ στις επαφές του με την Κυπριακή Κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία. Το ζήτημα των τούρκικων παραβιάσεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ, καθώς επηρεάζουν τις ενεργειακές προοπτικές στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ επιδιώκουν ξεκάθαρα μέσω του νομοσχεδίου «EastMed Act», να αποκτήσουν ρόλο και λόγο στις ενεργειακές εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και να ελέγξουν την επιρροή της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Πάλμερ υποστήριξε πως η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων είναι προς την ορθή κατεύθυνση και αντικατοπτρίζει τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που έχει η Κύπρο για την ασφάλεια στην περιοχή.

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στην Offsite, πως το σχήμα 3+1 των Τριμερών Συνεργασιών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με την παρουσία των ΗΠΑ, θα επαναληφθεί και στις επόμενες Συνόδους.

Η Τουρκία και το ψευδοκράτος «σφυρίζουν» αδιάφορα

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία δείχνει να αδιαφορεί από τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, συνεχίζοντας τις παράνομες ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με την παρουσία του γεωτρύπανου «Πορθητής» 40 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου.

Εκτός των άλλων, η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζει το «αδελφό» γεωτρύπανο του «Πορθητή», το «Γιαβούζ», το οποίο σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, θα σταλεί μέσα στον Ιούνιο στο οικόπεδο «Λευκωσία -2» της Κυπριακής ΑΟΖ και θα ξεκινήσει γεώτρηση μέσα στον Ιούλιο.

Επιπλέον, μετά και την συνάντηση της νέας «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, διαφάνηκε η πλήρης ταύτιση των απόψεων σχετικά με τις ενεργειακές επιδιώξεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.  

Home