Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο ΠτΔ προσέρχεται στην άτυπη υπέρ της ΔΔΟ

Offsite Team -
27.04.2021

Ο ΠτΔ προσέρχεται στην άτυπη υπέρ της ΔΔΟ

Συνάντηση Μαυρογιάννη με Λουτ

Με τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής, τις αποφάσεις ΕΔΑΔ, αλλά και επιχειρήματα που αφορούν το θέμα της Αμμοχώστου προσέρχεται στην άτυπη συνάντηση τύπου 5+1 για το Κυπριακό, που αρχίζει την Τρίτη, 27 Απριλίου, στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ε/κ πλευρά προσέρχεται με ξεκάθαρες θέσεις λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, και υποστηρίζοντας μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Στις πρώτες διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες την Τρίτη, κατά την έναρξη της άτυπης συνάντησης, θα καταγραφούν οι πρώτες τοποθετήσεις των δύο πλευρών, όμως σημασία έχουν και οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν την Τετάρτη, διμερείς αλλά και τριμερείς.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν τον «ουσιώδη ρόλο που διαδραματίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ», ο οποίος μπορεί με πρωτοβουλίες να οδηγήσει τη διαδικασία σε μια διαπραγμάτευση επί της ουσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ε/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε το απόγευμα της Δευτέρας συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με την οποία συζήτησαν διαδικαστικά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το βράδυ της Δευτέρας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που τον συνοδεύουν στη Γενεύη για τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ την Τρίτη. Στην συνεδρία ηγέρθηκε, όπως αναφέρθηκε, και το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντά γι’ αυτό. Οι νομικοί σύμβουλοι που συνοδεύουν τον Πρόεδρο, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, είναι στη διάθεση των μελών του Εθνικού για να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες εάν το επιθυμούν.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, οι κυβερνητικές πηγές είπαν ότι εάν στα πλαίσια των συναντήσεων και συζητήσεων στην άτυπη πενταμερής, τεθεί το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να απαντήσει με επιχειρήματα και θέσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επισημάνει στο πλαίσιο των συναντήσεών του τη δήλωση του Βερολίνου, τον Νοέμβριο του 2019, όπως και τις επιστολές του ΓΓ, ιδιαίτερα του περασμένου Οκτωβρίου, όπου αναφερόταν στην επανέναρξη των συνομιλιών και στη βάση αυτών, καθώς και στη δουλειά που είχε γίνει προηγουμένως και τα αποτελέσματα αυτής, όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές.

Δεν αποκλείεται δε να υπάρξουν επιπλέον συναντήσεις ή διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα της άτυπης πενταμερούς, ανάλογα με την πορεία των συνομιλιών.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε άλλη ερώτηση για τη σύνθεση της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εκεί όπου η σύνθεση είναι 4 + 1, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τον διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου, Κυριάκο Κούρο και τους Παντελή Παντελίδη και Ανδριανό Κυριακίδη.

Εάν στην σύνθεση υπάρχει και πέμπτο άτομο, αυτό θα επιλέγεται ανάλογα με την θεματολογία.

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, που φτάνει την Τρίτη το μεσημέρι στη Γενεύη, θα έχει νωρίς το βράδυ συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λέχθηκε επίσης ότι τριμελής αντιπροσωπεία από την ΕΕ βρίσκεται στην Γενεύη, αλλά δεν συμμετέχει στην άτυπη πενταμερή. Ωστόσο, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, αφού όπως τονίσθηκε από τις ίδιες πηγές ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού.

ΚΥΠΕ

Home