Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Τατάρ λέει ότι είναι «πρόεδρος λύσης»

Offsite Team -
11.08.2021 - 17:46

Ο Τατάρ λέει ότι είναι «πρόεδρος λύσης»

Thumbnail
Επαναλαμβάνει τα περί 2 κρατών & ισότητας

Συνέντευξη στο παράνομο ΤΑΚ έδωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνοντας τα περί δύο κρατών, λύσης "ισότητας" και πραγματικοτήτων στο νησί.

Ανέφερε πως δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότερο από το 80% του "λαού" τάσσεται υπέρ δύο χωριστών κρατών και πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών που υπερασπίζονται την ομοσπονδία πιστεύουν ότι θα υπάρχουν δύο ομόσπονδα κράτη σε αυτή, στη βάση της ισότητας, όπως είπε, αλλά αυτό, πρόσθεσε, δεν ισχύει στην πραγματικότητα, καθώς ομοσπονδία σημαίνει συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τατάρ είπε ότι θέλει ειλικρινά μια συμφωνία στην Κύπρο με βάση την ισότητα και τις πραγματικότητες, όπως είπε, και ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Ανέφερε ότι προσπαθούν κάποιοι να τραβήξουν τους Τ/κ πίσω πριν από το 1974, ακόμη και πριν από το 1960 και διερωτήθηκε αν ο "λαός" του θα δεχθεί μηδέν στρατιώτες και καμία εγγύηση.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, αυτό που κατάλαβε η ελληνοκυπριακή πλευρά από την ομοσπονδία και αυτό το επιβεβαίωσε όπως είπε απευθείας από αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη, είναι η συνέχεια της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Σύμφωνα με αυτούς (τους Ε/κ), η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει ως χώρα της ΕΕ. Εμείς, οι Τουρκοκύπριοι, θα καταργήσουμε την τδβκ οικειοθελώς και θα εισέλθουμε σε αυτήν (την ΚΔ) με συνταγματική τροποποίηση. Μόνο το όνομά της θα αλλάξει, θα γίνει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου. Τότε θα ζητηθεί από την Τουρκία να εγκαταλείψει το νησί επειδή η Τουρκία δεν είναι στην ΕΕ. Αν υπάρχει κάποιος να πει «ναι» σε αυτό, ας το πει", είπε ο Τατάρ.

Αναφέρθηκε σε νέα εποχή στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι  η διαπραγματευτική του ομάδα, η οποία αποτελείται από έμπειρους ανθρώπους, συμφώνησε μαζί του.

Σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, απέρριψε τις επικρίσεις εναντίον του για ρατσισμό.  Είπε ότι δεν είπε κάτι διαφορετικό στους Financial Times και πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ήταν ότι «υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη, δύο ξεχωριστές Δημοκρατίες στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια, θέλει συμφωνία, αλλά δεν μπορεί πλέον να υπάρξει συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, ότι κανένα αποτέλεσμα δεν έχει επιτευχθεί εδώ και 60 χρόνια και ότι έχουν γίνει μεγάλες αδικίες στους Τουρκοκύπριους " και διερωτήθηκε πού είναι ο ρατσισμός σε αυτές τις δηλώσεις. 

Επέκρινε τους Ε/κ ότι έσπρωξαν έξω από την ομοσπονδία με τα όπλα τους Τ/κ, όπως ισχυρίστηκε, και ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Τουρκία ήταν και είναι στο πλευρό τους "επενέβη το 1974 και από τότε, επικρατεί ειρήνη στην Κύπρο".

Αυτή η ειρήνη, ισχυρίστηκε, ήρθε και στους Τούρκους και στους Έλληνες προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι η μόνη εγγύηση της ύπαρξης των Τ/κ.

Αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΦ να αγοράσει 12 σύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα αναφέροντας ότι "ο οπλισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι κατανοητός σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι επίσης ο εγγυητής του τουρκοκυπριακού λαού".

Ο Τατάρ είπε ότι αυτές οι ενέργειες δεν συμβάλλουν στη λύση του Κυπριακού, πρόκειται για κάτι "παράλογο και τρελό", όπως είπε.

Ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τον προσκάλεσε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και ότι θα μπορούσαν να γευματίσουν ανεπίσημα με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά δεν θα υποχωρήσει από την πρόταση έξι σημείων που παρουσίασε στη Γενεύη.

Ο Τάταρ υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μπαίνεις σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς να αναγνωρίζεις την "κυριαρχική ισότητα και το διεθνές ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων".

Ανέφερε ότι η "ισότητα και κυριαρχία" είναι στην ατζέντα του και αυτή την πολιτική υιοθετεί και η `Άγκυρα.

"Για το λόγο αυτό, πάντα συμβουλεύομαι την Τουρκία, δουλεύω αρμονικά. Φυσικά, η Τουρκία, με πληθυσμό 85 εκατομμύρια, έχει δικαίωμα να τοποθετείται. Γιατί είμαστε τα εγγόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήρθαμε εδώ το 1571, είμαστε εδώ για 450 χρόνια. Στην κοινή μας υπόθεση με την Τουρκία, είδαμε αυτές τις μέρες την αποτελεσματική υποστήριξη της Τουρκίας που μας παρέχεται σε κάθε στάδιο και σήμερα αυτό το κράτος στέκεται πλάι μας. Επομένως, η γνώμη των 85 εκατομμυρίων είναι επίσης σημαντική. Θεωρώ επιτυχία ότι αυτή η πολιτική έχει φτάσει σε αυτό το σημείο μαζί με την Τουρκία και έχουν γίνει ιστορικά βήματα", υποστήριξε.

Αναφέρθηκε και στον κορωνοϊό και στο θέμα της εγκυρότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού των Τ/κ που εμβολιάστηκαν στα κατεχόμενα και είπε ότι προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα μέσω διαλόγου και λογικής γιατί είναι, όπως είπε, ανθρωπιστικό ζήτημα.

«Υπάρχει κυπριακό πρόβλημα, ναι, αλλά η ε/κ διοίκηση αποδέχεται το PCR και τα εμβόλιά μας, εμείς δεχόμαστε τα δικά τους και υπάρχουν μεταβάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Και πώς η ΕΕ δεν αποδέχεται τα εμβόλια και τις διαγνωστικές μας εξετάσεις;  Αποδέχεστε τη μετάβαση στο νότο αλλά με την ίδια κάρτα εμβολιασμού, προκαλείτε προβλήματα στους πολίτες μου", είπε ο Τατάρ.

Είπε ότι δεν είναι σωστό αυτό το ζήτημα να μετατρέπεται σε πολιτικό και ότι φοιτητές που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα είναι εμβολιασμένοι με Johnson & Johnson ή Pfizer που είναι εμβόλια της ΕΕ.

ΚΥΠΕ

Home