Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Όχι» Βουλής για ενιαίο δημοψήφισμα για Μεταρρύθμιση ΤΑ

Offsite Team -
12.04.2021

«Όχι» Βουλής για ενιαίο δημοψήφισμα για Μεταρρύθμιση ΤΑ

Η πρόταση της Επιτροπής ενώπιον της Ολομέλειας θα είναι η μη έγκριση του κυβερνητικού νομοσχεδίου

Η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής απέρριψε με πλειοψηφία την πρόταση της Κυβέρνησης για διεξαγωγή ενός Παγκύπριου δημοψηφίσματος, την ίδια μέρα με τις βουλευτικές εκλογές, για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνεπώς, η πρόταση της Επιτροπής ενώπιον της Ολομέλειας θα είναι η μη έγκριση του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Σε δηλώσεις μετά την Επιτροπή, η Πρόεδρος της Ελένη Μαύρου είπε πως οι βασικοί λόγοι έχουν να κάνουν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, στον Περί Δήμων Νόμο αλλά και στον ευρωπαϊκό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προνοούν τοπικά δημοψηφίσματα. Επίσης, έχουν να κάνουν και με το σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις Βουλευτικές για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πρόνοιες της Μεταρρύθμισης καθώς με την ασάφεια -κατά την εκτίμηση της πλειοψηφίας της Επιτροπής- του ερωτήματος που έχει προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών. «Η εισήγηση μας την ερχόμενη Πέμπτη προς την Ολομέλεια είναι να απορριφθεί η σχετική πρόταση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο απόφασης, η κ. Μαύρου είπε πως το θέμα ήταν διαδικαστικό και πως στη σύσκεψη αρχηγών η άποψη ήταν πως δεν αντανακλούσε την προσέγγιση της Επιτροπής Εσωτερικών σε σχέση με το παγκύπριο δημοψήφισμα.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου είπε πως με θλίψη διαπίστωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης απορρίπτει την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που είχε ως σκοπό να πάρει την έγκριση από τη λαϊκή βούληση μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος.

Είπε πως η Γενική Εισαγγελία έχει ήδη τοποθετηθεί στην πρόταση για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων το 2020-23, λέγοντας πως κρίθηκε ανέφικτη. «Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι είναι καθαρά πολιτικοί και εκλογικοί οι λόγοι για τους οποίους τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να καθυστερήσουν ή και να αναχαιτίσουν άλλη μια μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας επιθυμεί να δει», είπε, προσθέτοντας πως κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστεί και μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε σήμερα επιβεβαιώθηκε η θέση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται η πρόταση της Κυβέρνησης για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οι λόγοι είναι και τυπικοί και ουσιαστικοί, όπως είπε, και αναφέρθηκε στην ασάφεια που υπάρχει σε σχέση με το ερώτημα του δημοψηφίσματος όπως και στην άποψη πως θα πρέπει να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα και όχι ένα γενικό.

«Από τη στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά τα ζητήματα, η θέση μας ως ΔΗΚΟ είναι πως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτή την πρόταση στην παρούσα φάση», είπε και πρόσθεσε πως η απόφαση για δημοψήφισμα θα πρέπει να παρθεί κατά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών που είναι τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει τη συγκεκριμένη πρόταση είναι παραπλανητικός και κρύβει παγίδες. Πρόσθεσε πως είναι υπέρ της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως διαφωνεί με σημαντικές παραμέτρους της πρότασης της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, διαφωνεί με τις σκοπιμότητες πίσω από τον τρόπο ενοποίησης των Δήμων, για τις σκοπιμότητες πίσω από τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών διαμερισμάτων, για το εκλογικό σύστημα που θα οδηγήσει σε απορρύθμιση της ΤΑ και ως εκ τούτου δεν μπορεί το ερώτημα να συνδέεται αν είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης και της μείωσης του αριθμού των Δήμων.

Είπε πως αν η Κυβέρνηση ήθελε να επικεντρώσει την προσπάθεια στη μείωση του αριθμού των Δήμων θα έπρεπε να επικεντρώσει το ερώτημα της σε αυτό και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι διαβουλεύσεις για να καθοριστούν ποια θα είναι τα νέα ενοποιημένα δημοτικά συμπλέγματα. Ο στόχος της Μεταρρύθμισης είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και όχι να εξυπηρετηθούν κομματικές σκοπιμότητες. «Ξεκαθαρίσαμε ως ΕΔΕΚ ότι είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε υπέρ του δημοψηφίσματος με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε η συγκεκριμένη αποσύνδεση των δύο ζητημάτων» είπε και διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση επιμένει στη διασύνδεση τους.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως δυστυχώς η πλειοψηφία των κομμάτων με προφάσεις απορρίπτουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αλλά θέλουν δημοψηφίσματα. «Δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι απορρίπτοντας το δημοψήφισμα απλώς δεν θα έχει δημοψηφίσματα, άρα η νέα Βουλή θα συνεχίσει τη συζήτηση χωρίς την ύπαρξη δημοψηφισμάτων», είπε.

Ο κ. Μουσιούττας εξέφρασε τη θέση πως εφόσον η πρόταση για δημοψήφισμα έρχεται ως συμβιβαστική λύση θα τύχει της στήριξης τους, και συνεπώς θα καταψηφίσουν το σχέδιο ψηφίσματος της Επιτροπής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home