Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι 8 ανατροπές των μέχρι σήμερα Ευρωεκλογών στην Κύπρο

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
26.05.2019 - 06:05

Οι 8 ανατροπές των μέχρι σήμερα Ευρωεκλογών στην Κύπρο

Thumbnail
Σήμερα κρίνονται οι ανατροπές του 2019 αλλά και το ερωτηματικό της αποχής.

Μεγάλες ανατροπές επιφύλασσαν οι προηγούμενες τρεις αναμετρήσεις σε επίπεδο ευρωεκλογών. Κόμματα αλλά και υποψήφιοι πέτυχαν ανατροπές που τους έδωσαν τη νίκη για την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι προηγούμενες ευρωεκλογές στην Κύπρο σημαδεύτηκαν τόσο από εκπλήξεις στα ποσοστά των κομμάτων, όσο και από την αυξητική τάση που δείχνει η αποχή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Η αρχή το 2004

Το 2004 η Κύπρος έγινε και επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, με τις πρώτες ευρωεκλογές στις 14 Ιουνίου της ίδια χρονιάς να παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες ανατροπές.

Συγκεκριμένα, πρώτη ανατροπή μπορεί να θεωρηθεί η 1η θέση που κατέκτησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), παρά τις εκτιμήσεις που ανέμεναν πανωλεθρία με το κόμμα να καταλήγει στην 2η ή ακόμη και στην 3η θέση. Το κόμμα του ΔΗΣΥ εξερχόμενο από τη μάχη του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ» στο «Σχέδιο Ανάν», κατάφερε να κατακτήσει την πρωτιά των ευρωεκλογών με ποσοστό 28,2%, μειωμένο από τα παραδοσιακά του ποσοστά, ωστόσο μείωση υπήρξε και στα ποσοστά του 2ου ΑΚΕΛ (27,8%).

Δεύτερη ανατροπή στις ευρωεκλογές του 2004 μπορεί να θεωρηθούν επίσης τα ποσοστά των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, καθώς και του Συνδυασμού για την Ευρώπη με τον υποψήφιο Γιαννάκη Μάτση να κατακτά την 6η έδρα με ποσοστό 10,8%.

Επιπλέον, ως τρίτη ανατροπή για το 2004 θεωρείται η μή εκλογή ευρωβουλευτή από το κόμμα της ΕΔΕΚ, που έχασε την 6η έδρα με ποσοστά 10,7% και διαφορά μόλις 37 ψήφων από τον Συνδυασμό για την Ευρώπη.

«Έκπληξη» η αποχή το 2009

Οι ευρωεκλογές του 2009 κύλησαν χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές με τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να κυμαίνονται στα παραδοσιακά τους ποσοστά. Ο ΔΗΣΥ διατήρησε την πρώτη θέση με ποσοστό 35,6% και το ΑΚΕΛ παρέμεινε στην δεύτερη θέση με 34,9%.

Ανατροπή για το 2009 θεωρείται η μείωση των ποσοστών του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004. Το ΔΗΚΟ είδε τα ποσοστά του να μειώνονται συνολικά 5 ποσοστιαίες μονάδες καθώς από το 17,9% του 2004, το 2009 πήρε μόλις 12,2%.

Ανατροπή μπορεί να θεωρηθεί και η αύξηση της αποχής από το 27,5%  του 2004 στο 40,6% το 2009, αύξηση πρωτόγνωρη τόσο για την Κύπρο αλλά και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αποφασίζει αύριο το Ανώτατο για την 56η έδρα της Βουλής

Οι ανατροπές του 2014

Το 2014 ήταν η χρονιά που άλλαξε τις πολιτικές ισορροπίες με παραδοσιακά κόμματα να χάνουν ποσοστά, αλλά και νέα κόμματα να κερδίζουν σημαντικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ το οποίο εξήλθε από την λαβωμένη με την οικονομική κρίση διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, κατέγραψε απώλεια 8 ποσοστιαίων μονάδων καθώς από το 34,9% του 2009, πήρε μόλις 26,9%.

Επιπλέον, μεγάλη έκπληξη θεωρείται ο δεκαπλασιασμός στην δύναμη του ΕΛΑΜ, όπου από το 0,22% του 2009, σκαρφάλωσε στο 2,6% το 2014.

Τέλος, ο ΔΗΣΥ διατήρησε τα ποσοστά του σε συνεργασία με το ΕΥΡΩΚΟ του Δημήτρη Συλλούρη, στο 37,7%.

2019: Η απάντηση στην κάλπη

Σήμερα, πραγματοποιούνται οι τέταρτες σε σειρά ευρωεκλογές, οι οποίες για πολλούς θεωρούνται και ως oi πιο κρίσιμες στην σύγχρονη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της αύξησης της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού. 

Σήμερα, οι πολίτες θα καθορίσουν με τη δική τους ψήφο τόσο τους έξι ευρωβουλευτές που θα αντιπροσωπεύσουν την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τις ανατροπές στα ποσοστά των κομμάτων. Θα δώσουν επίσης απάντηση στο ερωτηματικό της αποχής, καθώς και στο μέλλον που ονειρεύονται για την Ευρώπη.  

Λευτέρης: Θέλουν να πλήξουν ΔΗΣΥ με υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη

Offsite Team -
28.06.2022 - 12:44

Λευτέρης: Θέλουν να πλήξουν ΔΗΣΥ με υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη

Thumbnail
«Η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη βρίσκεται απέναντι στην ιστορία μας και τον ιδρυτή μας Γλαύκο Κληρίδη»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, απαντώντας στα λεγόμενα Νικόλα Παπαδόπουλου, τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν βρίσκεται απέναντι σε κανέναν.

Η δήλωση-ομολογία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου ότι η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη βρίσκεται απέναντι στον Δημοκρατικό Συναγερμό, δηλαδή απέναντι στον περήφανο συναγερμικό κόσμο, απέναντι στην ιστορία μας και στον ιδρυτή μας Γλαύκο Κληρίδη, αποκαλύπτει πλήρως τις πραγματικές τους προθέσεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο να πλήξουν και να υπονομεύσουν τη μεγάλη μας παράταξη, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

Προσθέτοντας ότι, όμως οφείλουν να γνωρίζουν ότι τούτη η μεγάλη, ιστορική παράταξη του Γλαύκου Κληρίδη, θεμελιώθηκε και χτίστηκε πάνω στους αγώνες, τους κόπους και τις θυσίες, χιλιάδων αφανών στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

>>>Διαβάστε επίσης: Μηδέν Εγγυήσεις και Μηδέν Στρατεύματα. Τελικά ποιος είπε τι;

Των πατεράδων και των παππούδων μας οι οποίοι άντεξαν και νίκησαν την παραπληροφόρηση, την πολεμική, τα ψεύδη και τους λαϊκισμούς εδώ και δεκαετίες και συνεχίζουμε να πορευόμαστε στις ίδιες αρχές και αξίες πεπεισμένοι ότι και αυτή τη φορά θα αντέξει η μεγάλη μας παράταξη και θα νικήσει.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοφόρου αναφέρει οτι, η δική μας υποψηφιότητα, η υποψηφιότητα της μεγάλης μας φιλελεύθερης παράταξης, η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν βρίσκεται απέναντι σε κανέναν γιατί είναι υποψηφιότητα που ενώνει δυνάμεις και συμπορεύεται με τον συναγερμικό κόσμο και την κοινωνία, με ένα και μοναδικό αποκλειστικό στόχο: Να επιλύσουμε προβλήματα και να πάρουμε τον τόπο μας ακόμη πιο μπροστά.

Άλλωστε τούτο το αποδείξαμε περίτρανα με τις δυο πετυχημένες μας διακυβερνήσεις, τη διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη για τις οποίες είμαστε περήφανοι, καταλήγει η ανακοίνωση.

Home