Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι 8 «αντάρτες» Βουλευτές της τελευταίας Δεκαπενταετίας

Του Στέλιου Στυλιανού
- 18.09.2019

Οι 8 «αντάρτες» Βουλευτές της τελευταίας Δεκαπενταετίας

Thumbnail
Το Σχέδιον Αναν, η Ψήφιση Προέδρου της Βουλής και της Δημοκρατίας πίσω από τις αποστασίες Βουλευτών 

Μεγάλος είναι ο ντόρος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στον κοινή γνώμη αλλά και σε βουλευτές εξαιτίας της πρότασης νόμου που θα προωθηθεί στην επιτροπή Νομικών για συζήτηση και αφορά την τροποποίηση του συντάγματος έτσι ώστε κάθε βουλευτής ο οποίος ανεξαρτητοποιείται θα χάνει αυτόματα και την έδρα του, η οποία θα παραδίδεται στον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση γίνεται λόγος ότι παρατηρείται το φαινόμενο βουλευτές να αποχωρούν από το πολιτικό κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και να καταστρατηγείται η βούληση του εκλογικού σώματος και η λαϊκή κυριαρχία.

Η Offsite με αφορμή την πρόταση για να χάνουν Βουλευτές την έδρα τους σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης, επαναφέρει τις περιπτώσεις που Βουλευτές εγκατέλειψαν το κόμμα τους από το 2001 μέχρι σήμερα και παρέμειναν Βουλευτές.

Μαζικές αποχωρήσεις λόγω σχεδίου Αναν 

Η αρχή με τις αποχωρήσεις Βουλευτών την τελευταία δεκαπενταετία έγινε στις 6 Ιουλίου 2004, όταν  οι Πρόδρομος Προδρόμου, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Χριστόδουλος Ταραμουντάς, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κοινοποίησαν την απόφασή τους ότι αποχωρούν από τον ΔΗΣΥ και  στο εξής να ανήκουν στο νεοσυσταθέν κόμμα «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» (ΕΥΡΩ.ΔΗ.).

Παράλληλα ο Δημήτρης Συλλούρης διεγράφη από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού και έπαψε να συμμετέχει στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, έπειτα από απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Στις 29 Ιουνίου 2005, οι 4 βουλευτές αλλά και ο Βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης  με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κοινοποίησαν την απόφαση τους στο εξής να ανήκουν στο νεοσυσταθέν κόμμα Ευρωπαϊκό Κόμμα στο οποίο εντάχθηκαν και οι Νέοι Ορίζοντες.

Η επεισοδιακή ψήφιση ΠτΒ και η διαγραφή Κουλία

Επεισοδιακή ήταν η έναρξη της νέας Βουλή το 2011 καθώς ο  βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, διαφώνησε και δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του κόμματος για ψήφιση του Μάριου Καρογιάν για την προεδρία της Βουλής και έδωσε την ψήφο του στον Γιαννάκη Ομήρου, με αποτέλεσμα την εκλογή του.

Μετά από αυτή την εξέλιξη στις 2 Ιουνίου 2011 η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε τη διαγραφή του Ζαχαρία Κουλία. Ο κύριος Κουλίας παρέμεινε Ανεξάρτητος για μια πενταετία ενώ το 2016 διεκδίκησε θέση με το ΔΗΚΟ πετυχαίνοντας εκ νέου εκλογή και επιστροφή στα έδρανα του ΔΗΚΟ.

Το 2013 είχαμε την ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Κουτσού, από το ΕΥΡΩΚΟ καθώς είχε διαφωνήσει με την απόφαση του κόμματος για στήριξη στις προεδρικές της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κύριος Κουτσού στήριξε τότε τον κύριο Λιλλήκα και με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και στην συνέχεια εντάχθηκε στον νεοσυσταθείσα Συμμαχία Πολιτών, ως η πρώτη κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος μέχρι τις Βουλευτικές του 2016.

Έμεινε μόνο με Λιλλήκα η Συμμαχία 

Οι Προεδρικές εκλογές του 2018 έμελλε να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην Συμμαχία Πολιτών καθώς ανεξαρτητοποιήθηκαν για διαφορετικούς λόγους Παύλος Μυλωνάς και Άννα Θεολόγου.

Συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου 2017 ο Παύλος Μυλωνάς με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Συμμαχία Πολιτών και την επιθυμία του να θεωρείται πλέον ως ανεξάρτητος βουλευτής, εξαιτίας σοβαρότατων διαφωνιών  με την απόφαση του Γιώργου Λιλλήκα να κατέλθει ως υποψήφιος Πρόεδρος. 

Ο κύριος Μυλωνάς μετά την στήριξη της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου στις 3 Μαΐου 2018, με νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ.

Μετά των πρώτο γύρο των Προεδρικών αποχώρησε από την Συμμαχία και η Άννα Θεολόγου. Συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου 2018 η Άννα Θεολόγου με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Συμμαχία Πολιτών και την επιθυμία της να θεωρείται πλέον ως ανεξάρτητη βουλευτής. 

Η κυρία Θεολόγου είχε διαφωνήσει με την απόφαση της Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών να εισηγηθεί ψήφο κατά συνείδηση, αφού η ίδια είχε ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα για την ίδια ήταν να επέλθει η αλλαγή και «η απαλλαγή από την διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη».

Home