Οι αλλαγές στην Βουλή μέσα στο 2020 και η παραίτηση Συλλούρη

Του Στέλιου Στυλιανού 

Αλλαγές που έφταναν μέχρι και τον Πρόεδρο του σώματος σημειώθηκαν την χρονιά που μας φεύγει σε λίγες μέρες στην Βουλή καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο Δημήτρης Συλλούρης μετά από το αποκαλυπτικό βίντεο του Al Jazeera υπέβαλε την παραίτηση του όπως και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης. 

Παράλληλα μέσα στο 2020 η βουλή μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να λειτουργεί με 55 Βουλευτές. Την χρονιά που μας φεύγει είχαμε και ανακατατάξεις σε Κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών από το κόμμα τους.

Αναλυτικά οι αλλαγές στο Κοινοβούλιο το 2020:

Ανεξαρτητοποίηση βουλευτών από το ΔΗΚΟ

Στις 28 Ιουλίου 2020 οι Μαρίνος Μουσιούττας, Άγγελος Βότσης και Γεώργιος Προκοπίου με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗ.ΚΟ. και την επιθυμία τους να θεωρούνται πλέον ανεξάρτητοι βουλευτές. 

Στις 9 Οκτωβρίου 2020, με νέα επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κοινοποίησαν την απόφασή τους στο εξής να ανήκουν στη νεοσυσταθείσα πολιτική πλατφόρμα «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων». 

Μετά από την πιο πάνω εξέλιξη η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ συνεχίζει με 7 βουλευτές.

Το βίντεο Al jazeera

Μετά την παραίτηση του Χριστάκη Τζιοβάνη από το βουλευτικό αξίωμα εξαιτίας και της εμπλοκής του στο βίντεο του al jazeera καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε, στις 23 Οκτωβρίου 2020, ο Γιαννάκης Γαβριήλ, ως δεύτερος επιλαχών του Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου καθώς ο πρώτος επιλαχών Τουμάζος Τσιελεπής αρνήθηκε την έδρα.

Παράλληλα μετά την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για τον ίδιο λόγο από το βουλευτικό αξίωμα, καθήκοντα βουλευτή ανέλαβε επίσης την ίδια μέρα η Ρούλα Γεωργιάδου, ως πρώτη επιλαχούσα της Αλληλεγγύης στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. 

Πρόεδρος της Βουλής ο Αδάμος

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο στις 23/10 ως ο δωδέκατος Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας τις ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών, πλην των βουλευτών του ΕΛΑΜ ως συναινετική επιλογή για το υπόλοιπο της θητείας.

 
Υπέρ ψήφισαν 53 βουλευτές ενώ υπήρξαν και δύο αποχές των βουλευτών του ΕΛΑΜ.

Ξανά με 55 βουλευτές το Κοινοβούλιο

Με νέα απόφαση του Εκλογοδικείου, ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2020, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος απώλεσε για τρίτη φορά τη βουλευτική έδρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της Αλληλεγγύης εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού Γεώργιος Παπαδόπουλος απώλεσε τη βουλευτική έδρα μετά από απόφαση του Εκλογοδικείου, ημερομηνίας 31ης Μαΐου 2017. 

Στις 30 Ιουνίου 2017 η Βουλή ψήφισε τον περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2017 προς ρύθμιση του νομοθετικού κενού που υπήρχε αναφορικά με τη διαδικασία πλήρωσης βουλευτικής έδρας που κενώνεται πριν από την έναρξη βουλευτικής περιόδου. Με βάση τον νόμο αυτό, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανέλαβε ξανά καθήκοντα βουλευτή στις 7 Ιουλίου 2017. 

Έπειτα από νέα απόφαση του Εκλογοδικείου, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2018, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος απώλεσε για δεύτερη φορά τη βουλευτική έδρα. Στις 13 Ιουνίου 2018 η Βουλή προχώρησε σε νέα τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικού) Νόμου, για να καλυφθεί το νομοθετικό κενό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταχώρησε Αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, με γνωμάτευσή του, ημερομηνίας 19 Μαρτίου 2019, έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό. 

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 η Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ρύθμιση του κενού αναφορικά με την πλήρωση αποποιηθείσας ή μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας και ακολούθως, στις 11 Οκτωβρίου 2019, προέβη σε νέα τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικού) Νόμου, ώστε, σε περίπτωση αποποίησης ή μη κατάληψης βουλευτικής έδρας, αυτή να πληρούται από επιλαχόντα.  Συναφώς, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανέλαβε ξανά καθήκοντα βουλευτή την 1η Νοεμβρίου 2019, ενώ από τις 29 Οκτωβρίου 2020 είναι εκ νέου εκτός Βουλής.