Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι αποχωρήσεις από ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και η Πλατφόρμα

Του Στέλιου Στυλιανού -
20.09.2020

Οι αποχωρήσεις από ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και η Πλατφόρμα

Thumbnail
Τα «τρία» ΔΗΚΟ και οι κινήσεις τους στην κομματική σκακιέρα

Εκλογική αναμέτρηση με ιδιαιτερότητες θα είναι για το ΔΗΚΟ οι Βουλευτικές του ερχόμενου Μαΐου καθώς οι αποχωρήσεις των τελευταίων χρόνων τόσο μετά τις διαγραφές του 2018 όσο και αποχωρήσεις Βουλευτών και στελεχών τον Ιούλιο, αναμένεται να φέρει ανακατάξεις τόσο στο ΔΗΚΟ όσο και στο χώρο του Κέντρου γενικότερα.

Οι αποχωρήσεις στελεχών δημιουργούν ένα μεταβαλλόμενο τοπίο το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον ερχόμενο Μάϊο καθώς μόνο η κάλπη μπορεί να δείξει πόσο πρόβλημα έχουν δημιουργήσει στο ΔΗΚΟ οι αποχωρήσεις αλλά και σε ποια ποσοστά μπορούν να φτάσουν στην πράξη ΔΗΠΑ και Πλατφόρμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις για συνεργασία στις Βουλευτικές εκλογές.

Πολιτικοί κύκλοι πάντως εκτιμούν ότι οι κινήσεις που θα γίνουν από κάθε κόμμα είναι αυτές που στο τέλος θα κρίνουν και το ποσοστό που θα καταφερουν να προσεγγίσουν τον ερχόμενο Μάϊο. Με τα ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις να είναι τρία.

Πρώτον εάν θα καταφέρουν ΔΗΠΑ και Πλατφόρμα να διεισδύσουν για τα καλά στην βάση του ΔΗΚΟ κερδίζοντας αριθμό ψηφοφόρων που μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο κόμμα του Κέντρου. Δεύτερο εάν μια ενδεχόμενη συνύπαρξη ΔΗΠΑ - Πλατφόρμας θα δώσει την απαραίτητη δυναμική έτσι ώστε απογοητευμένοι ψηφοφόροι και από άλλα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια τους. Και τρίτο εάν το ΔΗΚΟ θα μπορέσει να προσελκύσει προσωπικότητες από άλλους χώρους για ένταξη στα δικά του ψηφοδέλτια την στιγμή μάλιστα που προσωπικότητες του ευρύτερου κέντρου δέχονται προτάσεις τόσο από την ΔΗΠΑ όσο και από άλλα κόμματα για κοινή πορεία.

Πως κινούνται οι τρεις

Βάση και των πιο πάνω τα δύο κόμματα άλλα και η Πλατφόρμα βρίσκονται σε συνεχής εγρήγορση με στόχο να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς έχουν ως στόχο να διεισδύσουν και σε στελέχη άλλων κομμάτων που με τα σημερινά δεδομένα η εκπροσώπηση τους στην νέα Βουλή θεωρείται δύσκολο εγχείρημα. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν στην Offsite πηγές από το ΔΗΚΟ οι διαδικασίες για κατάρτιση των ψηφοδελτίων βρίσκονται σε καλό δρόμο με την πρόθεση που υπάρχει να είναι μέχρι και τις αρχές του Οκτωβρίου το ψηφοδελτιο να είναι ολοκληρωμένο σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα όπως επισημαίνεται αναμένεται να μείνουν κάποιες θέσεις στο ψηφοδελτιο ανοιχτές έτσι ώστε να υπάρξουν αριστίνδην επιλογές από τον Πρόεδρο του κόμματος. 

Μάλιστα οι ίδιοι κομματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η αποστασία στελεχών έχει επηρεάσει μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων επισημαίνοντας ότι το ΔΗΚΟ θα τρέξει στον μαραθώνιο των εκλογών μέσα από προτάσεις προς την κοινωνία καθώς βλέπει τις Βουλευτικές εκλογές ως μια πολιτική μάχη και όχι ως μια ευκαιριακή συνύπαρξη ανθρώπων και φιλοδοξιών. 

Όπως επισημαίνεται στο ψηφοδελτιο θα υπάρχει διαστρωμάτωση ανδρών και γυναικών αλλά και ηλικιακή διαστρωμάτωση έτσι ώστε το κόμμα μέσα από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει να καταφέρει να διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο. 

Έπεται συνέχεια στις μεταγραφές από την ΔΗΠΑ

Έτοιμη για την μάχη των Βουλευτικών είναι και η Δημοκρατική Παράταξη η οποία μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε και δύο μεταγραφές καθώς στο κόμμα εντάχθηκαν η Θέα Νικολάου που ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής με την ΕΔΕΚ και ο μέχρι πρότινος Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Όπως επισημαίνουν στην ιστοσελίδα μας πηγές από την ΔΗΠΑ τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν και άλλες ανακοινώσεις, με στόχο το κόμμα να πετύχει πιο ψηλά ποσοστά σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019.

Στην ΔΗΠΑ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν κλείνουν την πόρτα προς την Πλατφόρμα τονίζοντας ότι θα αναμένουν τις διαδικασίες που έχουν στα σκαριά οι αποχωρήσαντες το τελευταίο διάστημα από το ΔΗΚΟ για να διαφανεί εάν μπορεί να υπάρξει συνεργασία στις Βουλευτικές.

Ετοιμάζει δημοσιογραφική η Πλατφόρμα

Σε διαρκή οργανωτική δουλειά βρίσκεται και η Πλατφόρμα η οποία μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να παρουσιάσει επίσημα το όνομα της και το λογότυπο της.  Σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα που έχει κλειδώσει είναι το «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» κάτι που θα παρουσιαστεί επίσημα στην δημοσιογραφική διάσκεψη.

Σύμφωνα με πηγές από την Πλατφόρμα η όλη προσπάθεια φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από κόσμο από όλους τους κομματικούς χώρους και ο στόχος που υπάρχει είναι να εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος στην βάση των πρωτοκόλλων για την πανδημία έτσι ώστε η επίσημη πρώτη να γίνει στην παρουσία αρκετού κόσμου.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στην Offsite αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα και νέα ανακοίνωση με στήριξη ατόμων προς την  «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» ενώ στην συνέχεια η Πλατφόρμα θα επιδιώξει συναντήσεις με πολιτικές δυνάμεις με στόχο την συνεργασία στις Βουλευτικές.

Τέλος επισημαίνεται η όποια συνεργασία δεν θα αποτελεί προσχώρηση της πλατφόρμας σε άλλο κόμμα αλλά συνεργασία η οποία θα έχει ως στόχο ένα ποσοστό που θα επιτρέπει την όσο μεγαλύτερη δυνατή παρουσία στο νέο κοινοβούλιο. 

Home