Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι αρμοδιότητες και ο ρόλος του γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας

Offsite Team
- 07.05.2022

Οι αρμοδιότητες και ο ρόλος του γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας

Χρήζει στελέχωσης με προδιαγραφές το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η 

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Το έργο και τα καθήκοντα του Γραφείου Επίτροπου Νομοθεσίας, ανέδειξε στην εκπομπή Offsite On Air η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Ζαννέτου, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα ανεξάρτητο αξιωματούχο ο οποίος έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο, τους Υπουργούς και ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο. «Αν κάποιος νόμος χρειάζεται εκσυγχρονισμό, απλοποίηση, κωδικοποίηση, μετάφραση, τροποποίηση ή συμπλήρωμα κάποιου κενού είναι αρμοδιότητα του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας».

Αυτό που με λύπη της διαπιστώνει η κα Ζαννέτου είναι ότι χρήζει άμεσης διευθέτησης η θεσμοθέτηση του θεσμού του Επιτρόπου Νομοθεσίας όπως ισχύει και για άλλους Επιτρόπους ώστε να λυθούν και τα επικοινωνιακά θέματα που δημιουργούνται, να ξέρουν όλη την θέση του θεσμού και να αναδειχθεί το έργο του των 50 χρόνων από τότε που δημιουργήθηκε.

Οι αρμοδιότητες του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας

Όπως ανέφερε η κα Ζαννέτου, με τις καθημερινές ανάγκες που υπάρχουν στην κοινωνία, εντοπίζονται κενά τα οποία πρέπει να σχολιάζονται και να αναθεωρούνται, ενώ μέσα στις αρμοδιότητες του γραφείου είναι και οι διεθνείς συμβάσεις. 

Επίσης αυτό που επίσης γίνεται πολλές φορές είναι ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο, μπορεί να αναθέσει στην Επίτροπο Νομοθεσίας την σύνταξη ενός νομοθετήματος και είναι μια από τις εισηγήσεις που εμπεριέχονται στην έκθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

«Επομένως έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τον Πρόεδρο εξού και στην έκθεση που του έχω παραδώσει περιλαμβάνονται οι εργασίες του γραφείου για το 2021, αυτές που προγραμματίζονται για το 2022, νομοθεσίες που έγιναν και ψηφίστηκαν στην Βουλή και όσες βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας από το γραφείο μας», σημείωσε.

Έτσι θα βελτιωθεί ο θεσμός της Επιτρόπου Νομοθεσίας

Η κα. Ζαννέτου σημείωσε ότι αποδεχόμενη την τιμητική πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναλάβει αυτή την θέση ήρθε σε επικοινωνία με άλλες χώρες και τα αντίστοιχα γραφεία Επιτρόπου νομοθεσίας, διαπιστώνοντας πως το γραφείο στην Κύπρο δεν εκτελούσε και δεν εκτελεί ή δεν είχε την δυνατότητα να εκτελέσει τα όσα γίνονται στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, σημείωσε στην Κύπρο δεν υπάρχουν τα law commissions. 

Για τα law commissions, σημείωσε η κα. Ζαννέτου έχει γίνει μελέτη από το γραφείο η οποία θα  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του για το τί υπάρχει σε άλλες χώρες. «Είναι διάφορες επιτροπές οι οποίες εντοπίζουν ανάγκες στην κοινωνία και κενά που υπάρχουν σε νομοθεσίες και τις εισηγούνται στο κράτος».

Επιπρόσθετά, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει και μέσω ερωτηματολογίου, ρωτώντας πολίτες για να διαπιστωθεί μια ανάγκη. «Για παράδειγμα περάσαμε την πανδημία του κορωνοϊού και μια ανάγκη που διαπιστώθηκε την οποία προώθησε το γραφείο Νομοθεσίας ήταν η ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας τα ώστε τα διοικητικά συμβούλια και τα οργανωτικά να συνεδριάζουν μέσων skype. «Ήταν από τις αρχικές μου εισηγήσεις και ψηφίστηκε από την Βουλή και πιστεύω πολλοί το εκτίμησαν και το αξιοποίησαν. πλήρως», ανέφερε. Ακόμη μια εισήγηση ήταν για την τηλεργασία, ανέφερε η  κα. Ζαννέτου.

Το γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να παρακολουθεί συνεχώς τι  γίνεται και στον διεθνή χώρο αλλά και στις ανάγκες στην κοινωνία και να κάνει εισηγήσεις.

Χρήζει στελέχωσης και με προδιαγραφές το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας

 Αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα όπως είναι το γραφείο, σημείωσε η κα Ζαννέτου καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, ενώ διαπίστωσε ότι τα προβλήματα και τα κενά που παρουσιάζονται πολλές φορές σε νομοσχέδια που συντάσσονται.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως τα νομοσχέδια συντάσσονται από Υπουργεία και όχι δικηγόρους ή από κάποιο που έχει κάποια βασική νομική εκπαίδευση. «Στις εισηγήσεις μου στον Πρόεδρο αναφέρω ότι πρέπει να ενισχυθεί το γραφείο, να έχει κάποιο ρόλο καθοδηγητή ή κάποιες προδιαγραφές, ίσως ορολογίες ή λέξεις, ο τρόπος που συντάσσονται τα άρθρα, οι παράγραφοι, τα εντάφια σε ένα νομοσχέδιο ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι, είναι σημαντικός ο ρόλος του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσία όχι μόνο στο προκαταρτικό στάδιο της υποβολής της εισήγησης ή έστω της διαμόρφωσης του κειμένου αλλά έστω και στο να φέρει μαζί κάποιες ομάδες που να μπορούν να συζητούν για νομοσχέδια τα οποία τους αφορούν. «Για παράδειγμα είχαμε μια σημαντική συνάντηση με θέμα συζήτησης τις πυρκαγιές, στο οποίο συμμετέχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Αστυνομία, Υπηρεσία Θύρας και η Νομική Υπηρεσία και ανταλλάσσουμε απόψεις για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου των πυρκαγιών. Αυτός είναι ένας από τους ρόλους που πρέπει να επιτελεί αυτό το γραφείο», σημείωσε.

«Αυτή την στιγμή που μιλάμε, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αυτό το καθήκον μόνο εγώ το έχω σε αυτό το γραφείο προσωπικά. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η απαραίτητη εξειδίκευση του προσωπικού και το προσωπικό που υπάρχει μετράτε στα δάκτυλα του ενός μου χεριού και ασχολείται με ενοποιήσεις και μεταφράσεις, που είναι σημαντικές και τις ζητάνε από το γραφείο μας διάφορες δημόσιες υπηρεσίες». 

Τέλος, σημείωσε ότι όταν ληφθεί απόφαση ότι αυτό το γραφείο θα κάνει την σωστή δουλειά που πρέπει να κάνει, όπως εισηγήθηκε και στον ΠτΔ, εκτός της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και έμπειρου όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για να γνωρίζουν όσα γράφονται σε ένα κείμενο, αυτό χρήζει άμεσης διευθέτησης είναι η θεσμοθέτηση του θεσμού.

Ο ίδιος νόμος που ονομάζεται Επίτροπος Νομοθεσίας δεν έχει νόμο που να τον θεσμοθετεί, τόνισε η κα Ζαννέτου. «Είναι δημιούργημα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με πρώτη Επίτροπο την Στέλλα Σουλιώτη και λυπούμαι να πω ότι εδώ και 50 χρόνια και τόσα χρόνια εργασιών και την σημασία που είχε το γραφείο στις συνομιλίες και στο Κυπριακό το 2004 και το 2015 και όλων των κειμένων που χρειάστηκαν για να βοηθήσουν τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ήρθε η ώρα να προβούμε σε θεσμοθέτηση», ανέφερε.

Μάλιστα, η κα Ζαννέτου  σημείωσε ότι έχει ετοιμάσει εδώ και 1,5 - 2 χρόνια ένα κείμενο νομοσχεδίου  το οποίο έχει προωθήσει στους αρμοδίους γιατί πρέπει να προχωρήσουν άμεσα από την εκτελεστική υπηρεσία να σταλεί στον γενικό εισαγγελέα και αργότερα από το υπουργικό συμβούλιο στην Βουλή για να προχωρήσει.

Ειδικότερα σημείωσε, θα επιλύσει και ένα επικοινωνιακό θέμα που υπάρχει καθώς ο κάθε επίτροπος έχει τον νόμο του και όλοι ξέρουν που στέκουν ανά πάσα στιγμή σε σχέση με την σχέση τους και απέναντι στην εκτελεστική εξουσία ακόμη και στην Βουλή.

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κας. Λ. Ζαννέτου στην εκπομπή Offsite On Air:

Home