Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι κινήσεις της Ελλάδας στην ΑΟΖ & η αντιμετώπιση της Τουρκίας

Του Στέλιου Στυλιανού
- 30.08.2020

Οι κινήσεις της Ελλάδας στην ΑΟΖ & η αντιμετώπιση της Τουρκίας

Thumbnail
Διεθνολόγοι μιλούν στην Offsite για τις τελευταίες κινήσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και τι θέλει να πετύχει με αυτές

Οι τουρκικές προκλήσεις στην  Ανατολική Μεσόγειο έχουν γίνει εντονότερες το τελευταίο διάστημα με την Ελλάδα να προσπαθεί να βρει τις λύσεις στην αδιαλλαξία της Άγκυρας. Πέραν των διπλωματικών ενεργειών η Ελλάδα προχώρησε το τελευταίο διάστημα στην οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο με την Ελληνική Βουλή να εγκρίνει την περασμένη Τετάρτη και επίσημα τις συμφωνίες.

Παράλληλα ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα δώδεκα μίλια στο Ιόνιο. Εξαιτίας των πιο πάνω κινήσεων η Offsite προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τις ενέργειες της Ελλάδας επικοινώνησε με τους Διεθνολόγους, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου και Αντώνη Στυλιανού με στόχο να καταγράψει που αποσκοπούν οι κινήσεις αυτές.

Μιλώντας στην Offsite η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου επισήμανε ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορούν να θεωρηθούν ασύνδετες με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και το σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο διεκδικεί σημαντικό μέρος του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδος. 

Όπως τόνισε οι συμφωνίες οριοθέτησης μεταξύ Αθήνας, Ρώμης και Καϊρου, όμως, ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, διότι ακριβώς οι εκκρεμότητες που υπήρχαν, επέτρεψαν τον όρο ‘αμφισβητούμενα ύδατα’ να παρέχει άλλοθι στην ίδια την Τουρκία αλλά και να προτάσσεται κι από τους δικούς μας εταίρους ως επιχείρημα για την αδράνεια τους στο να καταδικάσουν τις τουρκικές παραβιάσεις. 

Ταυτόχρονα, η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στο Ιόνιο, κάτι που επίσημα εξήγγειλε λίαν προσφάτως ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως τόνισε δεν είναι ούτε αυτό κάτι νέο, αλλά κάτι που και πάλι εκκρεμούσε εδώ και καιρό και το είχε προαναγγείλει και ο κ. Κοτζιάς, όταν παρέδωσε τη σκυτάλη στο ελληνικό ΥΠΕΞ.  Σύμφωνα με την κυρία Κουκκίδη η Ελληνική Κυβέρνηση υπό τη σκιά των  σημερινών τουρκικών κινήσεων και απειλών αρχίζει, επιτέλους, να τακτοποιεί προηγουμένως ανοικτά ζητήματα και να θέτει όχι μόνο νομικά αλλά και συμβολικά τα δικά της όρια. 

΄Όπως επισημαίνει η επόμενη κίνηση πρέπει να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, μακριά από το φοβικό σύνδρομο που απέτρεψε την πραγματοποίηση της μέχρι σήμερα. Επιπρόσθετα, για την Ελλάδα, παραμένει ανοιχτό και το θέμα της Αλβανίας, αφού η προηγούμενη, προ δεκαετίας, θαλάσσια συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ακυρώθηκε πριν εφαρμοστεί από τα Τίρανα, χάρις στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, τονίζοντας ότι  η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να προσπαθήσει να κλείσει κι αυτό το μέτωπο, ειδικά μετά  τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρώμη, αφού η Ιταλία και γειτνιάζει αλλά κι επηρεάζει ως ένα βαθμό την κυβέρνηση της Αλβανίας. 

 

Κληθείσα να απαντήσει εάν η Ελλάδα μέσα από τις κινήσεις αυτές μπορεί να λύσει όποια προβλήματα προκύψουν στην βάση του διεθνές δικαίου επισήμανε ότι ότι στην περίπτωση του διεθνούς δικαίου, μέσα στα πλαίσια του οποίου διακαώς επιθυμεί η Αθήνα να κινηθεί, η Άγκυρα έρχεται ευθαρσώς να αντιπαραβάλλει αυτό που ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, στην επίσκεψη του στην Ελλάδα, χαρακτήρισε ως ‘πολιτικό δίκαιο’. Στην ουσία, το δίκαιο του ισχυρού που δρα με τους κανόνες της ρεαλπολιτίκ, χωρίς ιδιαίτερη έγνοια για νομικές επιφάσεις και με ιδιαίτερη έμφαση στην ισχύ. 

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω σύμφωνα με την κυρία Κουκίδου θα μπορούσαμε συμπερασματικά να καταλήξουμε, όπως ένας Έλληνας πολιτικός και στρατιωτικός παλαιότερα, στην εξής ρήση- «Όποιος συνομιλεί με την Τουρκία χωρίς στρατό, συνομιλεί ξεβράκωτος.» κάτι που μάλλον έχει αντιληφθεί όπως υποστήριξε εξ ιδίας πείρας πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Προώθηση της ενάσκησης των αναφαίρετων κυριαρχικών της δικαιωμάτων 

 

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων για επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος αποτελεί εκ των πραγμάτων μια σημαντικότατη ενέργεια της Ελλάδας στην προώθηση της ενάσκησης των αναφαίρετων κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε θάλασσα και αέρα επισημαίνει στην Offsite o Διεθνολόγος, Αντώνης Στυλιανού. 

Μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει μετά από δεκαετίες συνομιλιών μπορεί, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, να επιλύσει τις οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. 

Όπως εξήγησε η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 αποτελεί μια τμηματική επέκταση του συνόλου των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, αφού στο παρόν στάδιο τουλάχιστον τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας παραμένουν στα 6 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης.   Είναι δεδομένο φυσικά ότι η Ελλάδα δεν απεμπολείτε του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο σύνολο τους και αυτό έγινε ξεκάθαρο από τον Πρωθυπουργό αλλά παρέμενε και παραμένει ως θέση της Αθήνας ανέκαθεν.

Σύμφωνα με τον κύριο Στυλιανού με την ανακοινωθείσα πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια αποκαθίσταται η πλήρης ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην εν λόγω περιοχή καθώς σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, στα χωρικά ύδατα, το παράκτιο κράτος έχει πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία ωσάν να ήταν η εδαφική επικράτεια του κράτους, με την κυριαρχία να εκτείνεται και στον εναέριο χώρο πάνω από τα χωρικά ύδατα καθώς και στο βυθό και υπέδαφός της.

Καταληκτικά όπως επισημαίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα προχώρησε μετά από αρκετές δεκαετίες να επιλύσει ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο δείχνει ότι πλέον βλέπουμε μια Ελλάδα η οποία προωθεί την προσπάθεια να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απαντώντας στις προκλήσεις της Τουρκίας στην βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου δηλαδή να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα της σε θάλασσα και αέρα.

Home