Οι μαζικές αποχωρήσεις στην κομματική ιστορία της Κύπρου

Οι μαζικές αποχωρήσεις στην κομματική ιστορία της Κύπρου

Υπήρξαν και στο παρελθόν μαζικές αποχωρήσεις Βουλευτών από κόμματα

Αλλαγές στο ισοζύγιο δυνάμεων έχουμε στην Βουλή από την περασμένη Τρίτη μετά την απόφαση των Βουλευτών του ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση, Γιώργου Προκοπίου και Μαρίνου Μουσιούττα να αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ.

Η μαζική φυγή αυτή δεν είναι η πρώτη στην ιστορία της Βουλής καθώς κατά διαστήματα Βουλευτές διαφοροποιούνται από το κόμμα που του εξέλεξε και ήταν συνεχίζουν ως ανεξάρτητοι μεχρι και το τέλος της θητείας τους είτε εντάσσονται στον συνέχεια σε άλλα κόμματα. 

H Offsite εξαιτίας της αποχώρησης των 3 Βουλευτών έψαξε βρήκε και σας παρουσιάζει τις 4 μαζικές φυγές Βουλευτών από τα κόμματα τους στην κομματική ιστορία της Κύπρου. 

Ανακατατάξεις και αποχωρήσεις Βουλευτών από ΔΗΚΟ το 1980

Στις 16 Οκτωβρίου 1980 είχαμε την πρώτη αλλαγή κόμματος από Βουλευτές, όταν ιδρύθηκε η Νέα Δημοκρατική Παράταξη, όταν στελέχη του ΔΗΚΟ., ανάμεσα τους και έξι βουλευτές (Αλέκος Μιχαηλίδης, Σταύρος Αμπίζας, Νίκος Βασιλειάδης, Λοΐζος Καραμιχάλης, Πάρις Λένας και Τάκης Νέμιτσας αποχώρησαν από το κόμμα.

Πρόεδρος του νέου κόμματος τέθηκε ο Αλέκος Μιχαηλίδης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Σταύρος Αμπίζας. Στις εκλογές του 1981 η ΝΕΔΗΠΑ συγκέντρωσε ποσοστό 1,92% και κατετάγη τελευταίο μεταξύ των κομμάτων, χωρίς να καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

ΑΔΗΣΟΚ μέσα από τα σπλάχνα του ΑΚΕΛ

Το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα(ΑΔΗΣΟΚ) ιδρύθηκε το 1990, όταν στελέχη του ΑΚΕΛ., ανάμεσα τους και πέντε βουλευτές (Παπαπέτρου, Ζιαρτίδης, Φάντης, Nτ. Κωνσταντίνου και Παύλος Δίγκλης) αποχώρησαν από το κόμμα, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους για την πολιτική που ασκούσε το κόμμα.

Πρόεδρος του νέου κινήματος τέθηκε ο Παύλος Δίγκλης και αναπληρωτής πρόεδρος ο Μιχάλης Παπαπέτρου

Μαζικές αποχωρήσεις λόγω σχεδίου Αναν 

Το 2004 λόγω διαφωνιών για το Σχέδιο Ανάν οι Πρόδρομος Προδρόμου, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Χριστόδουλος Ταραμουντάς, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κοινοποίησαν την απόφασή τους ότι αποχωρούν από τον ΔΗΣΥ και  στο εξής να ανήκουν στο νεοσυσταθέν κόμμα «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» (ΕΥΡΩ.ΔΗ.).

Παράλληλα ο Δημήτρης Συλλούρης διεγράφη από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού και έπαψε να συμμετέχει στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, έπειτα από απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Στις 29 Ιουνίου 2005, οι 4 βουλευτές αλλά και ο Βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης  με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κοινοποίησαν την απόφαση τους στο εξής να ανήκουν στο νεοσυσταθέν κόμμα Ευρωπαϊκό Κόμμα στο οποίο εντάχθηκαν και οι Νέοι Ορίζοντες.

Διαφώνησαν με Νικόλα και αποχώρησαν 

Η τελευταία απόφαση να εγκαταλείψουν το κόμμα το οποίο τους ανέδειξε ήταν την περασμένη Τρίτη 28/7 όταν οι Βουλευτές Βότσης, Προκοπίου, Μουσιούττας καθώς και τα στελέχη Τρυφωνίδης και Τσίγκης ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από το ΔΗΚΟ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινώσουν και πληροφορίες για την δημιουργία πολιτικής πλατφόρμας.

Home