Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι πολιτογραφήσεις της Κύπρου στο μάτι του κυκλώνα (Βίντεο)

Offsite Team -
23.08.2020 - 15:39

Οι πολιτογραφήσεις της Κύπρου στο μάτι του κυκλώνα (Βίντεο)

Thumbnail
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ Al Jazeera

Σάλο προκαλεί το 12λεπτο βίντεο του πρακτορείου Al Jazeera, το οποίο εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει στοιχεία για 1400 αιτήσεις πολιτογραφήσεων στην Κύπρο μεταξύ 2017-2019. Μάλιστα το φάκελο της έρευνάς του τον ονομάζει «Cyprus Papers».

Το πρακτορείο  παρέθεσε κάποια από τα ονόματα που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του επενδυτικού προγράμματος.  Κάποια από τα πρόσωπα αυτά ήταν καταζητούμενα.

τοθιτ1

Κάποιες από τα ονόματα  που αποκάλυψε το Al Jazeera είναι:

  • Mykola Zlochevsky: Ιδιοκτήτης του ενεργειακού κολοσσού Burisma. Σύμφωνα με το Al Jazeera απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2017 όταν ήταν ήδη υπό έρευνα για διαφθορά στη χώρα του την Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Ιούνιο του 2020 οι Ουκρανοί εισαγγελείς δέχθηκαν προσφορά $6 εκατ. για να αποσύρουν την έρευνα. Ο Zlochevsky και η Burisma αρνούνται ότι γνώριζαν για τη δωροδοκία.
  • τοθιτ2
  • Nikolay Gornovskiy: Ο Ρώσος πρώην επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ήταν ήδη σε λίστα για κατάχρηση εξουσίας όταν η Κύπρος ενέκρινε την αίτησή του το 2019.
  • Ali Beglov: Ρωσικής καταγωγής απέκτησε κυπριακό διαβατήριο παρά το ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για εκβιασμό.
  • Zhang Keqiang: Κινέζος επιχειρηματίας που έλαβε κυπριακό διαβατήριο παρά το ότι είχε περάσει καιρό στη φυλακή για απάτη σε μετοχικό deal.
  • Pham Nhat Vu: Από το Βιετνάμ, η αίτηση του εγκρίθηκε ένα μήνα μετά που κατηγορήθηκε ότι έδωσε εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες σε ένα τηλεπικοινωνιακό deal. Σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης τριών ετών.

τοθιτ3

To παρακτορείο έκανε αναφορά στον  Leonardo Gonzalez Dellan, πρώην τραπεζίτη ο οποίος τέθηκε σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα εκατομμυρίων μέσω συναλλάγματος. Για το λόγο αυτό μπορούσε να του αφαιρεθεί η υπηκοότητα.

τοθιτ4

Παρόμοια περίπτωση είναι και του Ουκρανού Oleg Bakhmatiuk ο οποίος είναι υπό διερεύνηση στη χώρα του για υπεξαίρεση και ξέπλυμα, των Ρώσων αδελφών Alexei και Dmitry Ananiev, οι οποίοι απέκτησαν υπηκοότητα το 2017 και κατηγορούνται για υπεξαίρεση,  του Κινέζου Li Jiadong στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα $100 εκ δολαρίων και των  Ιρανών Maleksabet και Mehdi Ebrahimi, οι οποίοι βρίσκονται και οι δύο στη λίστα των πλέον καταζητούμενων της Interpol για ξέπλυμα χρήματος.

τοθιτ7

τοθιτ5

τοθιτ6

Home