Οι προτάσεις Μαυρογιάννη για τις εκποιήσεις

Μετά από μία ταραγμένη δεκαετία στα τραπεζικά ιδρύματα, με κούρεμα καταθέσεων και κύμα εθελούσιων αλλά και καταναγκαστικών εκποιήσεων, ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τις πραγματικότητες και να μάθουμε από τα παθήματα του παρελθόντος, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι χειρισμοί της απερχόμενης κυβέρνησης απέτυχαν, με επιστέγασμα τη διάλυση του Συνεργατισμού και τα δισεκατομμύρια που πλήρωσαν οι Κύπριοι φορολογούμενοι για τη μεταφορά των καταθέσεων του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.

Η συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό, ενώ, παρά την πώληση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) σε επενδυτικά ταμεία, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και βαραίνει την πλειονότητα της Κοινωνίας. Στερώντας σημαντικούς πόρους από το εισόδημα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και δυσχεραίνοντας την αποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών. Ωστόσο, το κλείσιμο του Συνεργατισμού απέκλεισε από το τραπεζικό σύστημα μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, τους οποίους καταδίκασε στον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση και συνεπώς στη φτωχοποίηση.

Για τη θωράκιση της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, για εκείνες τις ομάδες των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη, προτείνουμε τα πιο κάτω:

  • Δημιουργία μηχανισμού προστασίας των δανειοληπτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών σε δάνεια και χρεώσεις, στη βάση της νομιμότητας.
  • Διερεύνηση της δυνατότητας μετεξέλιξης της ΚΕΔΙΠΕΣ (Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων), ώστε να καταστεί φορέας προστασίας της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και παράλληλα εγγυητής της εξασφάλισης βιώσιμων αναδιαρθρώσεων.
  • Επέκταση του θεσμού της νομικής αρωγής, ώστε να καλύπτει την καταχώρηση αγωγής και την έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής πλειστηριασμού, προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα ευάλωτων ομάδων να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
  • Ρύθμιση των οικογενειακών δανείων, ώστε να τερματιστεί η μεταφορά χρέους σε διαζευγμένους/-ες και στις επόμενες γενιές.
  • Ενίσχυση των νομοθεσιών χρεοκοπίας και αφερεγγυότητας, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα δεύτερης ευκαιρίας στους πολίτες/μικρούς επιχειρηματίες.
  • Επιτάχυνση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων στις διαφορές μεταξύ Τραπεζών και δανειοληπτών, ώστε να διασφαλιστεί πως οι Τράπεζες δεν θα λειτουργούν ως ενεχυροδανειστήρια και ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού.