Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι προτάσεις νόμου που ίσως κρίνουν συνεργασίες στις Βουλευτικές 

Του Στέλιου Στυλιανού
- 17.05.2020

Οι προτάσεις νόμου που ίσως κρίνουν συνεργασίες στις Βουλευτικές 

Thumbnail
Ανοίγει η συζητήση το επόμενο διάστημα στην επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής 

Σε ρυθμούς Βουλευτικών άρχισαν να κινούνται εδώ και λίγες μέρες τα κόμματα, αναμενοντας ωστόσο και την οριστική λήξη των περιοριστικών μέτρων για να ετοιμάσουν το πλάνο δράσης τους για τις Εκλογές.

Ήδη κόμματα έχουν ξεκινήσει μεταξύ τους συζητήσεις έστω και ανεπίσημα για πιθανές συνεργασίες, ενώ ξεκίνησε και βολιδοσκόπηση προσωπικοτήτων για συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια.

Καθοριστικές για τα επόμενα βήματα κομμάτων και για κατάληξη σε συνεργασίες κρίνονται και προτάσεις νόμου οι οποίες έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια από Βουλευτές και έχουν να κάνουν τόσο με επιστροφή στην απλή αναλογική για είσοδο στην Βουλή, όπως επίσης και με αύξηση των Βουλευτών με την προσθήκη Βουλευτών Επικρατείας αλλά και την οριζόντια ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών όπως πληροφορείται η Offsite βρίσκονται εκλογικά νομοθετήματα τα οποία υπάρχει στόχος να συζητηθούν τις επόμενες εβδομάδες ως πακέτο και να προωθηθούν όσα συγκεντρώνουν πλειοψηφία στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει η ιστοσελίδα μας οι προτάσεις νόμου θα συζητηθούν εν μέρει και στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών που θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη στο Συνεδριακό, με στόχο η συζήτηση του να ολοκληρωθεί σε ακόμα δύο συνεδρίες εξαιτίας και της άτυπης συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ κομμάτων για να μην συζητούνται αλλαγές σε εκλογικούς νόμους 1 χρόνο πριν από τις εκλογές.

Η τύχη τους κρίνει συνεργασίες

Ανάμεσα στα νομοθετήματα υπάρχουν και κάποια εκ των οποίων πιθανή υπερψήφιση η καταψήφιση τους θα ανοίξει τον δρόμο συνεργασιών μεταξύ κομμάτων κυρίως των μικρότερων.

Συγκεκριμένα μια πρόταση νόμου για την οποία έδειξαν εν μέρει ενδιαφέρον και άλλα κόμματα είναι αυτή του Μαρίνου Σιζόπουλο για αύξηση των Βουλευτών σε 63 με την θέσπιση Βουλευτών Επικρατείας.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι ο εκσυγχρονισμός του εκλογικού νόμου με την εισαγωγή του θεσμού της εκλογής βουλευτών επικράτειας από το σύνολο του εκλογικού σώματος. Η ψηφοφορία για την εκλογή βουλευτών επικρατείας θα διεξάγεται με το ίδιο ψηφοδέλτιο που καταρτίζεται για την εκλογή βουλευτών περιφερειών και για τους σκοπούς της εκλογής αυτής ολόκληρη η επικράτεια της Δημοκρατίας θα αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια. Η πρόταση αυτή κρίνεται σημαντική εξαιτίας του γεγονότος ότι ίσως βοηθήσει κόμματα να πείσουν προσωπικότητες να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια επικρατείας, εάν και εφόσον φυσικά ψηφιστεί από την Βουλή. 

Ενώπιον των μελών της Επιτροπής βρίσκεται επίσης πρόταση νόμου των Γιώργου Περδίκη και Άννας Θεολόγου που έχει ως στόχο να συμμετέχουν στην Β΄ κατανομή εφόσον συγκεντρώσουν ποσοστό 3,6%.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, ώστε, πέραν των αυτοτελών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, στη δεύτερη κατανομή εδρών να συμμετέχουν και οι συνδυασμοί ανεξάρτητων, εφόσον συγκεντρώσουν ποσοστό 3,6% του συνόλου των εγκύρων ψήφων σε ολόκληρη την  επικράτεια της Δημοκρατίας. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι συνδυασμοί ανεξάρτητων συμμετέχουν μόνο στην πρώτη κατανομή εδρών.

Παράλληλα η Βουλή καλείται να εξετάσει και την πρόταση του Γιώργου Περδίκη για οριζόντια ψηφοφορία  ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε πολίτες που δε θεωρούν τον εαυτό τους ότι υποστηρίζει συγκεκριμένο κόμμα να ψηφίζουν υποψηφίους από διάφορους συνδυασμούς, όπως επίσης και την πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για επιστροφή στον απλή αναλογική έτσι ώστε όσα κόμματα λάβουν ποσοστό 1.8% και άνω να μπορούν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο και να συμμετέχουν και στη δεύτερη κατανομή. 

Η τύχη  των πιο πάνω προτάσεων νόμου αναμένεται να διαμορφώσει και τα δεδομενα για συνεργασίες καθώς θεωρείται βέβαιο ότι εάν το εκλογικό μέτρο μείνει στο 3,6% τα μικρότερα κόμματα αναμένεται να ακολουθήσουν τον δρόμο των συνεργασιών, όπως επίσης και η πρόταση νόμου για οριζόντια ψηφοφορία.

Καταληκτικά τα δεδομένα θα ξεκαθαρίσουν λίαν συντόμως με τα κόμματα να καλούνται πλέον να πάρουν αποφάσεις για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν ενόψει των Βουλευτικών του 2021.

Home