Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων μετά και την εκλογή Τατάρ

Offsite Team -
19.10.2020 - 10:22

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων μετά και την εκλογή Τατάρ

Thumbnail
Πως είδαν τα κόμματα την εκλογή του εκλεκτού της Άγκυρας

Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ σκιαγραφώντας το χθεσινό αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα.

Από πλευράς ΑΚΕΛ έκαναν λόγο για αρνητική εξέλιξη η εκλογή Τατάρ, ενώ από πλευράς ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ανέφεραν ότι η Άγκυρα έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στα κατεχόμενα.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

ΑΚΕΛ

«Η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά αρνητική εξέλιξη, έχοντας υπόψη τις θέσεις του στο Κυπριακό. Ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Το ΑΚΕΛ θα προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα.»

ΔΗΚΟ

«Οι παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, δεν παύουν να έχουν πολιτική σημασία καθώς καταγράφουν την τάση ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και στους έποικους. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις: κανένας Τουρκοκύπριος πολιτικός δεν καθορίζει τις εξελίξεις στο κυπριακό. Αντίθετα, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ο καθοριστικός ρόλος και ο απόλυτος έλεγχος της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Σημειώνεται μάλιστα, ότι η παρέμβαση της Τουρκίας στις παράνομες «εκλογές» έγινε σε μια περίοδο που,

• διαπιστώνουμε τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη ένταση, που προκαλεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο

• ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες εποικισμού της περίκλειστης, κατεχόμενης Αμμοχώστου

• η Τουρκία αναφέρεται όλο και πιο συχνά σε «λύση δύο κρατών»

Επομένως, η ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, προστίθεται σε ένα σκηνικό που, είτε φανερώνει, είτε διευκολύνει τις κακές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό. Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι για να φτάσουμε σε μια σωστή λύση του Κυπριακού, αυτό που απαιτείται είναι αλλαγή στάσης και υποχωρήσεις από πλευράς της Τουρκίας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να εφαρμόσουμε μια νέα διεκδικητική στρατηγική, η οποία θα προκαλεί πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία και την τουρκική πλευρά και θα αποτρέπει τους τουρκικούς διχοτομικούς σχεδιασμούς.»

ΕΔΕΚ

«Το αποτέλεσμα των «εκλογών» απέδειξε πως στα κατεχόμενα τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις και επιλογές τον έχει η Άγκυρα. Ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει για να ενισχύσει αφενός την διαπραγματευτική της θέση και αφετέρου για την προστασία της έναντι των επεκτατικών και υπονομευτικών σχεδίων της Άγκυρας.»

Home