Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών Αρχηγών μετά το Εθνικό

Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών Αρχηγών μετά το Εθνικό

Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ο Αναστασιάδης

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ θα παραμήνει στην Κύπρο και αύριο όπου θα έχει εκ νέου συναντήσεις με τους δυο ηγέτες. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος η συνάντηση ΠτΔ - Λουτ θα πραγματοποιηθεί στις 9:15.

Αβέρωφ Νεοφύτου

Μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δημοκατικού Συναγερμού, δήλωσε ότι είναι μονόδρομος να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, ενώ τόνισε ότι στηρίζει το Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εάν υπάρξει σύγκλιση, για να δούμε το τελικό κείμενο θα πρέπει να αναμένουμε την ενδεχόμενη τριμερή του Γενικού Γραμματέα και των ηγετών» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Όταν υπάρχουν συνομιλίες δεν υπάρχουν ενέργειες που να δηλητηριάζουν το κλίμα»

Άντρος Κυπριανού

Θα πρέπει να περιμένουμε την αυριανή μέρα για να πάρουμε αποφάσεις, δήλωσε αρχικά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ενώ απηύθυνε έκκληση στους δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών

Νικόλας Παπαδόπουλος

«Επαναλάβαμε στον Πρόεδρο ότι συμφωνούμε με την επανέναρξη των συνομιλιών διαφωνούμε όμως ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες μπορεί να αποτελέσει τη βάση. Θα αναμένουμε να δούμε τους Όρους Αναφοράς» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μαρίνος Σιζόπουλος

Δυο πράγματα προκύπτουν από την σημερνή ενημέρωση ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Συγκεκριμένα το πρώτο αφορά τους όρους αναφοράς. Προκύπτει ότι δεν υπάρχει οριστική κατάληξη αλλά από τις πρόνοιες θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνες εξελίξεις. Αυτά που συζητούνται δε μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη λύση, τονίζοντας ότι τα 5 τουλάχιστον από τα 6 σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες δε μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Τέλος το κοινό ανακοινωθέν του Φεβράρη μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για δύο κράτη.

Γιώργος Λιλλήκας

«Νομίζω ότι υπάρχουν δύο ζητήματα. Το αν θα αρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση ποιου πλαισίου και ποιων όρων και τι αναμένουμε από τις συνομιλίες. Αλλάζουν αυτοί οι όροι τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. «Θα πρέπει να επιμένουμε ότι δε μπορεί να υπάρξει διάσκεψη αν δεν υπάρξει προετοιμασία και δε διαπιστωθεί ότι υπάρχει κοινό έδαφος.

Ελένη Θεοχάρους

«Γνωρίζετε τις θεμελιακές διαφορές της Αλληλεγγύης όσον αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος και τις προοπτικές της λύσης που διαφαίνεται στον ορίζοντα.Εκείνο που έχω να επισημάνω από τη σημερινή συνάντηση είναι ότι οι Όροι Αναφοράς δεν θα ανακοινωθούν πριν από την Τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης. Από εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τις οποιεσδήποτε συνομιλίες αν δεν σταματήσουν οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας. Η νέα εισβολή -όπως είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο- μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα τετελεσμένα επί του εδάφους στην Γραμμή Καταπαύσεως του πυρός και οι αθλιότητες που διαπράττονται στην Αμμόχωστο.Εύχομαι να τον στηρίξουν όλοι να σταθεί σε αυτή την απόφαση.»

Γιώργος Περδίκης

Για αμφισβητούμενο περιεχόμενο των Όρων Αναφοράς μίλησε ο κ. Περδίκης. «Έγινε διευκρίνιση ότι μιλούμε για το Πλαίσιο Γκουτέρες όπως αναφέρθηκε. Το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι ξεκαθαρισμένο, υπάρχουν διάφορες ερμηνείες»

 Γεάδης Γέαδη

Ως ΕΛΑΜ συμφωνούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνομιλίες όσο συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες στη θάλασσα και τα Βαρώσια είπε ο Γεάδης Γεάδη. Για τους όρους αναφοράς ο κ. Γεάδη τόνισε ότι «περιλαμβάνονται επικίνδυνες πρόνοιες στο Πλαίσιο Γκουτέρες και στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου».

Μάριος Καρογιάν

«Κανείς δε ξέρει με βεβαιότητα την κατάληξη αυτής της διαδικασίας. Αύριο θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε λεπτομέρειες» είπε από πλευράς ΔΗΠΑ ο Μάριος Καρογιάν.

Home