Οι ψήφοι Τατάρ - Ακιντζί, τα δεδομένα και η ρεζέρβα του Μουσταφά

Οι ψήφοι Τατάρ - Ακιντζί, τα δεδομένα και η ρεζέρβα του Μουσταφά

Πρωτιά για τον εκλεκτό της Άγκυρας, αλλά το παιχνίδι δεν κρίθηκε

Σε δεύτερο γύρο οδηγήθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο οι εκλογές στα Κατεχόμενα, με τον εκλεκτό της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να είναι αντιμέτωποι.

Στις εκλογές της Κυριακής και με την συμμετοχή να φτάνει στο 58,21%, ο Ερσίν Τατάρ έλαβε το 32,35% των ψήφων, ο Μουσταφά Ακιντζί το 29,84%, ο Τουφάν Ερχιουρμάν το 21,68%, ο Κουντρέτ Οζερσάι το 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί το 5,36%, ο Σερντάρ Ντενκτάς το 4,20% ενώ οι υπόλοιποι 5 μικρότεροι υποψήφιοι κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.

Σε πραγματικούς αριθμούς ο Τατάρ έλαβε 35825 ψήφους έναντι 33053 του Μουσταφά Ακιντζί με τον τρίτο Τουφάν Έρχουρμαν να παίρνει 24008, τον Κουντρέτ Όζερσαϊ 6356, τον Σερντάρ Ντενκτάς 4653 και τον Ερχάν Αρικλί 5937.

Τα δεδομένα

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η διαφορά των δύο είναι αναστρέψιμη καθώς ουσιαστικά τον Τατάρ και τον Ακιντζί χωρίζουν 2772 ψήφοι οι οποίοι μπορεί να υπερκαλυφθούν στο δεύτερο γύρο καθώς οι θέσεις του τρίτου στην σειρά Τουφάν Ερχιουρμάν είναι πιο κοντά στις θέσεις του Μουσταφά Ακιντζί με τους δύο να τάσσονται υπέρ της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό κάτι που εκτιμάτε θα φέρει μεγάλο αριθμό από τις 24000 ψηφοφόρους του προς τον Μουσταφά Ακιντζί.

Από εκεί και πέρα δεδομένη θεωρείται η στήριξη του κόμματος των εποίκων του Ερχάν Αρικλί προς τον Τατάρ, ο οποίος αναμένεται να επιδωθεί σε αγώνα δρόμου έτσι ώστε να φέρει με το μέρος του μεγάλο αριθμό από τους ψηφοφόρους των Οζερσάι και Ντενκτάς.

Παράλληλα πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξει εκ νέου κάποια παρέμβαση της Άγκυρας υπέρ του Τατάρ με στόχο να πετύχει ο εκλεκτός της τον στόχο του. Άλλωστε όπως εκτιμάτε οι ανακοινώσεις της περασμένης Τρίτης από την Άγκυρα και η φιέστα Τατάρ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ήταν τα σημεία που του έδωσαν την πρωτιά, καθώς υπήρξε μετακίνηση από τους άλλους υποψηφίους που τάσσονται υπέρ της λύσης δύο κρατών προς το μέρος του. 

Τέλος σημαντικό ρόλο στην έκβαση του τελικού αποτελέσματος την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να παίξει και το ποσοστό της αποχής και συγκεκριμένα πόσοι από τις 115806 ψηφοφόρους που πήγαν στην κάλπη θα το πράξουν ξανά αλλά και πόσοι από τις 83061 που έμειναν στην αποχή την πρώτη Κυριακή θα ψηφίσουν την δεύτερη.

Home