Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι θέσεις του ΑΚΕΛ μετά την Επιτροπή Εμπορίου

Offsite Team
- 25.02.2020

Οι θέσεις του ΑΚΕΛ μετά την Επιτροπή Εμπορίου

Thumbnail
Δηλώσεις από τον Κώστα Κώστα

Σε δηλώσεις προχώρησε ο  Κώστας Κώστα, βουλευτής του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

 

Α. Αναφορικά με την καθυστέρηση στην κατοχύρωση παραδοσιακών προϊόντων δήλωσε:

 

“Μετά το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου, με την απώλεια του χαλουμιού στη Μ. Βρετανία, ως κόμμα ελπίζουμε ότι το πάθημα θα γίνει μάθημα και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει πλέον με σοβαρότητα το θέμα της κατοχύρωσης των παραδοσιακών μας προϊόντων.

Αυτά δηλώσαμε στις 23/1/19, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, στην οποία συζητήσαμε για τη καθυστέρηση στη πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων.

Σήμερα και 13 μήνες μετά, ακούσαμε και πάλι τα ίδια και κυρίως ότι όλο αυτό το διάστημα, ουσιαστικά τίποτε δεν προχώρησε.

Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης, λόγω της κωλυσιεργίας από μέρους των κρατικών υπηρεσιών αλλά και των διαφορών μεταξύ των παραγωγών, στην υποβολή των σχετικών φακέλων για την κατοχύρωση των προϊόντων, είναι το παράδειγμα των αλλαντικών Πιτσιλίας (λούντζα, λουκάνικο, χοιρομέρι), ο φάκελος των οποίων ετοιμάστηκε μετά από 13 χρόνια και εκκρεμεί εδώ και δυόμιση χρόνια στην Ε.Ε.

Μετά από 13 μήνες είμαστε και πάλι στον ίδιο παρονομαστή. Μείναμε στα 5 κατοχυρωμένα προϊόντα και το χειρότερο είναι ότι οι λειτουργοί των Υπουργείων Γεωργίας και Εμπορίου προσπάθησαν να επιρρίψουν ευθύνες στους παραγωγούς.

Τονίσθηκε ξανά, ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί το τί θεωρείται «παραδοσιακό προϊόν» και στη συνέχεια τα προϊόντα να καταγραφούν σε ειδικό κατάλογο. Η Κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή των προϊόντων που μεταποιούνται.

Για όλα τα πιο πάνω και πολλά άλλα, ως επιτροπή είχαμε ζητήσει πριν 13 μήνες να γίνουν ενέργειες και τίποτε δεν έγινε. Ούτε προγραμματισμός, ούτε σχέδιο δράσης από τα αρμόδια υπουργεία και βεβαίως οι ευθύνες δε βαραίνουν μόνο τους τεχνοκράτες αλλά είναι κυρίως πολιτικές.

Ως ΑΚΕΛ, καλούμε ξανά τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για κατοχύρωση των παραδοσιακών προϊόντων που εκκρεμούν και σε ενημέρωση και καθοδήγηση των μικρών μονάδων παραγωγής,  για τα προγράμματα χορηγιών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού.

Κυρίως, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην παροχή κινήτρων δημιουργίας μικρών μονάδων μεταποίησης στην ύπαιθρο για ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και καταπολέμηση της αστυφιλίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να βοηθήσουν τους παραγωγούς στην ετοιμασία των σχετικών φακέλων και να τους ενισχύσουν. Δε μπορεί να αναμένουν από τους παραγωγούς να επωμισθούν όλα τα έξοδα και να κάνουν γενικά όλη τη δουλειά. Την οποία δε μπορούν να κάνουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε και άλλα παραδοσιακά  μας προϊόντα, όπως ο σουτζιούκος.

Θα πρέπει να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων στα διάφορα προγράμματα χορηγιών νέων επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορίου και επιτέλους θα πρέπει οι τράπεζες να ξεκινήσουν να δανειοδοτούν νέες επιχειρήσεις χωρίς απαγορευτικούς περιορισμούς και εξοντωτικά επιτόκια.

Τέλος ως ΑΚΕΛ, τονίσαμε ξανά, ότι ενώ προσπαθούμε να προωθήσουμε την εξαγωγή παραδοσιακών προϊόντων, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τέλη εξαγωγής όλων των προϊόντων και κυρίως του πιο σημαντικού παραδοσιακού μας προϊόντος, του χαλλουμιού"

 

Β. Αναφορικά με την καθυστέρηση στη δημιουργία και λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου και τις επιπτώσεις στο τομέα της έρευνας δήλωσε:

 

“Εδώ και 19 χρόνια, προωθείται η δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, καθώς και ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης, για την υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας μας αλλά και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Οι προηγούμενες δύο κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει όπως το Πάρκο αυτό δημιουργηθεί στην Επαρχία Λεμεσού και συγκεκριμένα στην περιοχή Πεντακώμου, όπου είχε εξευρεθεί η γη και είχε ετοιμασθεί και ο σχετικός σχεδιασμός.

Η παρούσα κυβέρνηση αφού αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχεδιασμό για τη δημιουργία του Πάρκου στο Πεντάκωμο, απόφαση η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε στις 29/7/15 μετα τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών και των οργανωμένων φορέων της Λεμεσού.

Στις 29/3/16 απεύθυνε ανοικτή δημόσια πρόσκληση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, της ενέργειας, της νανοτεχνολογίας, της υγείας και βιοφαρμάκων, της γεωργίας και σίτισης περιβάλλοντος και των υδάτων.

16 σοβαρές και διεθνούς εμβέλειας εταιρείες καινοτομίας και έρευνας, είχαν τότε ενδιαφερθεί. Ακολούθησαν παρατάσεις στην υποβολή των προσφορών λόγω μη επίδειξης ενδιαφέροντος, υποβολής μίας μόνο προσφοράς η οποία απορρίφθηκε από το Υπουργείο και στη συνέχεια επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού στις 11/5/17, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 3/7/17, χωρίς δυστυχώς να υποβληθεί καμία προσφορά, λόγω των όρων της προσφοράς, τους οποίους η κυβέρνηση αρνήθηκε να αλλάξει.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση ακύρωσε το έργο, αφαιρώντας απο του προϋπολογισμούς του κράτους, το κονδύλι για τη δημιουργία υποδομών μέχρι το χώρο του Πάρκου. Πολλές φορές κάνουμε αναφορά στο γειτονικό Ισραήλ και στα επιτεύγματα του στο τομέα της έρευνας και της Τεχνολογίας, που του αποφέρουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο. Απλά να πούμε ότι το Ισραήλ έχει 35 Τεχνολογικά Πάρκα και εμείς ούτε ένα δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε.

Ως ΑΚΕΛ, τονίζουμε για μια ακόμα φορά το πόσο αναγκαίο είναι το Τεχνολογικό Πάρκο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά και των οποίων η ανάπτυξη θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία.

Εκτός βέβαια, αν και για αυτό το σοβαρό θέμα, για το οποίο η κυβέρνηση βρήκε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τον οποίο πέταξε στα σκουπίδια, δεν θέλει να προχωρήσει λόγω σκοπιμοτήτων ίσως και συμφερόντων, που θέλουν το έργο αυτό να γίνει κάπου αλλού.

Αυτό δυστυχώς αποδείχτηκε σήμερα αφού ο εκπρόσωπος του υπ. Εμπορίου ανακοίνωσε στην επιτροπή ότι το υπουργείο μελετά την επιστροφή στους ιδιοκτήτες της γης που απαλλοτριώθηκε και επίσης τη δημιουργία κέντρου έρευνας και τεχνολογίας στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης της Λευκωσίας. Η δικαιολογία που ακούσαμε σήμερα εκ μέρους της κυβέρνησης ότι το Πεντάκωμο είναι μακριά από Πανεπιστήμια είναι για μας προκλητική και δε γίνεται αποδεκτή. Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι 10 λεπτά από το ΤΕΠΑΚ και 30 λεπτά από όλα τα Πανεπιστήμια στη Λευκωσία"

 

Γ. Αναφορικά με την καθυστέρηση στη κατάθεση στο δικαστήριο, των αποφάσεων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, σύμφωνα με τον Περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμο, από τη Νομική Υπηρεσία δήλωσε: 

 

"Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, βάσει των προνοιών του Περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμο του 1996, έχει καθήκον να εξετάζει, κατόπιν υποβολής παραπόνου ή και αυτεπάγγελτα, κατά πόσο οποιαδήποτε συμβατική ρήτρα που προορίζεται για γενική χρήση, είναι καταχρηστική.

Υπενθυμίζουμε, ότι στη συνεδρια της Επιτροπής Εμπορίου στις 5/12/17, πληροφορηθηκαμε  ότι από τα μέσα του 2015, είχαν εκδοθεί 52 αποφάσεις από την Υπηρεσία (εκ των οποίων οι 5 αφορούν τραπεζικά ιδρύματα).

Και ενώ οι αποφάσεις αυτές, έχουν σταλθεί στη Νομική Υπηρεσία και ενώ η Νομική Υπηρεσία όφειλε να καταθέσει τις υποθέσεις αυτές στο Δικαστήριο για έκδοση διαταγμάτων με τα οποία το συμβαλλόμενο μέρος θα αναγκάζεται να προχωρεί στην αφαίρεση των καταχρηστικών ρητρών από τις συμβάσεις και στη λήψη διορθωτικών μέτρων, μέχρι σήμερα καμία υπόθεση που αφορά συμβάσεις με τράπεζες, δεν έχει κατατεθεί στο δικαστήριο.

Ως ΑΚΕΛ είχαμε δηλωσει ότι, είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση της Νομικής Υπηρεσίας και τόνισαμε την ανάγκη άμεσης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες θα ανασταλούν οι συμβάσεις με καταχρηστικές ρήτρες, κυρίως δανειακές και να προστατευθούν οι πολίτες. Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής,  και για Τρίτη φορά, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δεν παρουσιάστηκε, με αποτέλεσμα η συνεδρία και πάλι να αναβληθεί, κάτι το οποίο αποτελεί αφόρητη πρόσκληση.

Ως ΑΚΕΛ, δηλώνουμε ότι η κοροϊδία αλλά και ο εμπαιγμός της Βουλής και για αυτό το θέμα, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Η Νομική Υπηρεσία, οφείλει άμεσα να προχωρήσει στη κατάθεση στο δικαστήριο, των υποθέσεων που αφορούν καταχρηστικές ρήτρες σε τραπεζικές συμβάσεις.

Αυτή η καθυστέρηση είναι προκλητική και πιθανότατα να οφείλεται σε σκοπιμότητες και κυρίως στην προσπάθεια προστασίας των τραπεζών. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος τι θα γίνει, αν εκδοθεί από το δικαστήριο έστω μια απόφαση που θα δικαιώνει πολίτη για καταχρηστικες ρήτρες, σε σύμβαση του με τραπεζικό ίδρυμα.

Και βέβαια την ευθύνη για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, δεν τη φέρει μόνο η Νομική Υπηρεσία αλλά και το Υπουργείο Εμπορίου γιατί αν όντως ήθελε να προχωρήσουν οι υποθέσεις, θα πίεζε τη Νομικη Υπηρεσία για να προχωρήσει. Αν ήταν για να προστατεύσει τις τράπεζες, η κυβέρνηση θα προχωρούσε όχι σε 5 χρόνια βεβαίως αλλά σε 5 ώρες”

Home