Οι τρεις αρνητικές πρωτιές των Ευρωεκλογών

Οι τρεις αρνητικές πρωτιές των Ευρωεκλογών

Γύρισαν τη πλάτη στους πολιτικούς για ακόμη μία φορά οι πολίτες

Παρελθόν αποτελούν πλέον οι ευρωεκλογές που ανέδειξαν τους έξι νέους ευρωβουλευτές που θα αντιπροσωπεύσουν την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πενταετία 2019-2024. Από σήμερα, κόμματα και ευρωβουλευτές θα πρέπει να εγκύψουν επί κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τόσο την Κύπρο αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα.  

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένες ευρωεκλογές είχαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την πρώτη θέση, όσο και για την κατάκτηση της έκτης έδρας, αλλά και για το ποιοι υποψήφιοι θα εκλέγονταν από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Και αυτές οι εκλογές σημαδεύτηκαν από τρεις θλιβερές πρωτιές:

Πρώτον, η αποχή έφτασε στο 55,01% σε σχέση με το 56,3% του 2014. Όπως φαίνεται η πολιτική ηγεσία του τόπου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την στάση τους και τις προτάσεις τους, απέτυχαν να πείσουν το λαό να κατέλθει στις κάλπες.  Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το φαινόμενο της αποχής είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης του εκλογικού σώματος, της αδιαφορίας εκ μέρους των πολιτών και της αναξιοπιστίας μέρους του πολιτικού συστήματος.

Δεύτερο, για πρώτη φορά από το 2009 η Κύπρος δεν θα εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από γυναίκα Ευρωβουλευτή. Παρά το γεγονός ότι  υπήρχαν –κατά αντικειμενική παραδοχή- άξιες υποψήφιες σε πολλούς κομματικούς σχηματισμούς, αλλά οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στις υποψήφιες.  Να υπενθυμίσουμε πως τα προηγούμενα δέκα χρόνια την Κύπρο εκπροσώπησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ) και η κα Ελένη Θεοχάρους (ΔΗΣΥ-Αλληλεγγύη).

Και τρίτο, όπως σε αρκετές χώρες της Ένωσης, έτσι και στην Κύπρο, σημειώθηκε κατακόρυφη άνοδος της ακροδεξιάς, με το ΕΛΑΜ να καταγράφει αύξηση περίπου 6 ποσοστιαίων μονάδων (8%) και να σταθεροποιείται ως μια ισχυρή δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου. Το φαινόμενο της άνθισης της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Καταληκτικά, θετική μπορεί να χαρακτηριστεί και η προσέλευση 5.604 Τουρκοκυπρίων, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Υπενθυμίζουμε συναφώς ότι, το 73% των Τ/κ υποστήριξε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ και εκλεγέντα Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος αποτελεί των πρώτο τ/κ Ευρωβουλευτή.

Home